Pocetna » Nauka


Unutar Zemlje postoji još jedna Zemlja?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1085
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-02


Tim naučnika sa Harvarda možda je pronašao naznake postojanja dela drevne Zemlje unutar plašta naše planete, piše themindunleashed.org.

Studija predstavljena na "Goldšmit" konferenciji u Sakramentu tvrdi da bi prethodno neobjašnjivi odnos izotopa iz dubine Zemlje mogao biti “odjek” drevne Zemlje koja je postojala pre sudara sa drugim nebeskim telom, za koji se procenjuje da je doveo do formiranja Meseca.

Prema tvrdnjama naučnika, u pitanju bi mogao da bude materijal koji je postojao pre sudara.

Oni veruju da se samo deo Zemlje istopio kao posledica sudara i da u dubini naše planete još uvek postoji deo drevne Zemlje.

Naučnici su proučavali odnos izotopa plemenitih gasova iz dubine Zemljinog plašta u odnosu na odnos izotopa gasova pronađenih bliže površini.

“Pokazalo se da postoje razlike između odnosa izotopa plemenitih gasova u različitim delovima Zemlje i to je potrebno objasniti. Ideja da vrlo razorni sudar Zemlje s drugim telom veličine planete nije u potpunosti rastopio i homogenizovao Zemlju izazov je našim idejama o formiranju planeta. Ako se teorija pokaže tačnom - onda možda gledamo delove drevne Zemlje, iz vremena pre sudara”, rekao je profesor Sudžoj Mukopadhaj koji je bio na čelu istraživačkog tima.


IZVOR