Pocetna » Zanimljivosti


Upoznajte Nemicu koja živi srećno i bez para.




  Ocenite članak: 0
pregleda: 938
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-01-18


Heidemarie Schwermer(69) već 16 godina nije potrošila ni jednu jedinu paru. Sve je počelo kao eksperiment penzionisane nemačke učiteljice i psihologa, a vesela baka uspela je da prevaziđe samu sebe i sav očekivanja njenih bližnjih. Sada je njena odiseja zabeležena kroz dokumentarac "Život bez novca".

Kao dete ona je sa porodicom posle Drugog Svetskog rata bila izbeglica i osetila je šta znači nemaština. Prebegli su iz tadašnje Istočne Pruske u Nemačku - bez novca. Od tada Heidemarie ima poseban osećaj za beskućnike i lutalice.
Kao odrasla nastanila se u Dortmundu. Dve godine pre nego što je počela život bez novca, ona je otvorila prodavnicu u koju su ljudi dolazili da se trampe - menjali su stvari i usluge. To je bio pun pogodak i tako se i rodila ideja - dala je sve svoje stvari osim onih koje je mogla da spakuje u jedan kofer i ranas i preselila se u iznajmljenu kuću.
- Užasno me iritira pohlepno potrošačko društvo kakvo smo postali. Zato sam se i odlučila da se upustim u ovu avanturu - ispričala je za "Austrian Times".
Kada je objavila da "unosi" novine u svoj život prijatelji i njene dve ćerke bili su zbunjeni i šokirani. Njen stil postao je nomadski. Radila je po kućama, čistila, prala, čak je imala i seanse u zamenu za boravak u kući i hranu. Za ovu baku je to bio oslobađajući proces.
- Ja bez novca živim kvalitetno, imam dubok osećaj sreće i zadovoljstva u sebi. Osećam se lepo i slobodno - rekla je.
Do sada je napisala tri knjige o svojim iskustvima. Prva "The Star Money Experiment" je bila prilično uspešna, kao i nastavci. Sav novac prosledila je beskućnicima, a njena jedinstvena priča navela je stvaraoce da snime i film o ovoj ženi.