Pocetna » Zanimljivosti


Upoznajte superljude




  Ocenite članak: 0
pregleda: 918
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-11-21

Slike iz Upoznajte superljude Slike iz Upoznajte superljude Slike iz Upoznajte superljude Slike iz Upoznajte superljude


Neki od pripadnika naše vrste zaista mogu da se pohvale sposobnostima koje drugima djeluju nadljudski.

Među njima su Serena Vilijams, sa svojim nepobjedivim servisom, i šahistkinja Judit Polgar, sa nevjerovatnom memorijom, ali i kineska pijanistkinja s najbržim prstima, pisac koji je za samo nedjelju dana naučio islandski i ronilac koji može da izdrži 22 minuta pod vodom.

Ronilac koji 22 minuta zadržava dah

Za Tomasa Zijetasa (35) iz Hamburga, glavni neprijatelj je razmišljanje. Razmišljanje troši kiseonik, a to je upravo ono što mora da svede na minimum dok pokušava da što duže izdrži pod vodom.

- Što su vam misli emotivnije, recimo, ako razmišljate nedavnoj svađi sa djevojkom, to je stvar gora- Kaže Zijetas.

Ovaj profesionalni fridajver pomjerio je poznate granice zadržavanja daha pod vodom u stanju mirovanja i kretanja, a njegov najnoviji svjetski rekord iznosi 22 minuta i 22 sekunde, što je za čitavih 5 minuta bolje od prethodnog, takođe njegovog svjetskog rekorda. Budući da su mu pluća 20% veća od prosjeka za čovjeka njegove veličine, Zijetas je za ova dostignuća prirodno predodređen.

Suština treninga koji mu omogućava da pod vodom ostane što duže sastoji se u maksimalnom fizičkom i mentalnom opuštanju, koje ide sve dotle da mu se događa da pod vodom i zaspi.

Odgajena da bude šahistkinja izuzetnog uma


Judit Polgar je proizvod pedagoškog rada svog oca Lasla

Judit Polgar, mađarska šahistkinja koja je pobila predrasude da žene ne mogu da igraju šah rame uz rame sa muškarcima, postala je velemajstorka u 15. godini i jedina je žena koja je tokom svoje karijere bila u vodećih 10 svjetskih šahista i nanosila poraze velemajstorima kao što su Boris Spaski, Gari Kasparov i još devet svjetskih šampiona.

Judit Polgar je proizvod pedagoškog rada svog oca Lasla Polgara, koji je odlučio da sa svoje tri ćerke dokaže teoriju da se genije ne rađa, već stvara. Ispisao je djevojčice iz škole da bi ih on i njegova supruga obučavali tehnikama učenja i pamćenja, a polje na kom je trebalo da zablistaju bio je šah.

Pokazalo se da je bio u pravu, a Judit je njegov najveći uspjeh.

- U šahu mi je ubrzo bio potreban bolji učitelj od oca. Ali moji otac i majka su bili odlični pedagozi - kroz smijeh kaže Judit Polgar.

Autor bestselera koji za nedjelju dana nauči nov strani jezik


Denijel Temet munjevitom brzinom izvodi napamet složena aritmetička računanja

Denijel Temet, visoko funkcionalni autističar, odnosno autistični genije, obdaren je izuzetnim jezičkim i matematičkim sposobnostima i izvanrednom memorijom. Ovaj 33-godišnjak iz Londona u stanju je da zapamti broj Pi sa 22.514 decimala, munjevitom brzinom izvodi napamet složena aritmetička računanja, a jednom prilikom je i za samo nedjelju dana naučio islandski jezik.

Prednost, međutim, daje svom književnom talentu, koji mu omogućava da uspostavi kontakt sa drugim ljudima i da im prenese svoj sinestetički način doživljavanja svijeta (brojeve, npr.brojeve istovremeno “vidi” i “osjeća”, kao jednintvene entitete). Njegova knjiga “Rođen na plavi dan” prevedena je na 23 jezika i pobrala je brojne nagrade, a pored čitalaca, njegova književna djela veoma cijene i naučnici, koji u njima nalaze ključeve za dešifrovanje funkcionisanja ljudskog uma.

Pijanistkinja najbržih prstiju


Kritičari je nazivaju "fenomenom" i ushićeni su njenim "dugim vitkim prstima"

Kinesku pijanistkinju Juju Vang (25) smatraju najtelentovanijim izvođačem u svojoj oblasti u ovom trenutku, i to zahvaljujući neobičnoj, munjevitoj pokretljivosti prstiju. Kritičari je nazivaju "fenomenom" i ushićeni su njenim "dugim vitkim prstima" koji se, doduše, "kreću suviše brzo da bi se sa sigurnošću moglo reći da li su dugi i vitki". Sama Vang ne smatra da u tome ima nečeg neobičnog.

Kaže da je veoma mala i da mora brzo da pokreće prste da bi dobro odsvirala partiture na velikom koncertnom klaviru, kao i da joj sve to dolazi sasvim prirodno. Bilo kako bilo, najveći svjetski dirigenti i najčuveniji orkestri, kao što su Londonska filharmonija i Simfonijski orkestar iz Bostona, otimaju se za nastupe sa njom.

Teniserka nepobjedivog servisa


Drugi servis joj je obično brži od Marejevog

Serena Vilijams je osvojila 30 grend slem turnira, a svi se slažu da je ono što je čini toliko nadmoćnom u odnosu na protivnice upravo njen nevjerovatni servis. Loptica koju servira kreće se ka protivnici brzinom od 48,72 metara u sekundi.

Prvi servis joj je jednako brz kao i prosječni servisi na muškim turnirima, a drugi servis joj je obično brži od, na primjer, Marejevog. Pored toga, njeni servisi su, prema mišljenju stručnjaka, ”nepogrešivi“ i smatraju se najboljim i najsnažnijim u ženskom tenisu svih vremena.

Serena kaže da njena snaga nije posljedica napornih vježbi u teretani i dizanja tegova, već genetike i dobre konstitucije. Takođe tvrdi da lopticu nikada ne udara "stvarno jako". Šta bi tek bilo da jako udari?