Pocetna » Film


Uži izbor stranih filmova za Oskara




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1335
Dodao/la: Gale
datum: 2013-12-23

Slike iz Uži izbor stranih filmova za Oskara


Američka Akademija filmskih umetnosti i nauke saopštila imena devet kandidata za Oskara za najbolji strani film, izabranih među 76 ostvarenja. Ispali i prvi saudijski film koji je ikada kandidovan za Oskara, i prvi pakistanski film koji je kandidovan u poslednjih 50 godina.

Devet filmova, među kojima su ostvarenja iz Danske, Hongkonga i Bosne, našlo se u užem izboru za Oskara za najbolji strani film, saopštili su organizatori.



Među onima koji su ostali van liste su prvi saudijski film koji je ikada kandidovan za Oskara - Wadjda o devojci koja sanja da vozi bicikl u zemlji u kojoj je ženama to zabranjeno, kao i prvi pakistanski film koji je kandidovan u poslednjih 50 godina - Flee Alive, komedija o tri mlada čoveka koji pokušavaju da nekonvencionalnim načinima promene svoj život .

Uži izbor je napravljen na osnovu liste od 76 filmova koju je u oktobru predstavila američka Akademija filmskih umetnosti i nauke, koja je organizator dodele prestižnih holivudskih nagrada.



Od ovih devet filmova za Oskara će biti nominovano njih pet. Nominacije će biti saopštene u januaru, pre objavljivanja nominacija za sve preostale kategorije, koje je zakazano za 16. januar.

Filmovi na užoj listi:

The Broken Circle Breakdown, Feliksa van Greningena (Belgija),
Epizoda u životu berača željeza, Danisa Tanovića (Bosna i Hercegovina),
The Missing Picture, Ritija Pana (Kambodža),
The Hunt, Tomasa Vinterberga (Danska),
Two Lives Georga Masa (Nemačka),
The Grandmaster, Vonga Kar-vaja (Hongkong),
The Notebook, Janoša Sasa (Mađarska),
La grande bellezza, Paola Sorentina (Italija),
Omar, Hanija Abu-Asada (Palestina).

Nastupajuća, 86. po redu dodela Oskara, biće održana 2. marta u Los Anđelesu.


IZVOR