Pocetna » Zdravlje


Vježbate ali kilogrami se ne tope? Evo u čemu griješite




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1542
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2015-02-15


Odlučili ste da smršate. Krenuli ste u teretanu i ovaj put ste stvarno uporni. Ali željeni rezultat izostaje. Kilogrami se ne tope. U čemu griješite?


1) JEDETE POGREŠNU HRANU

Prvi razlog zbog kog ne gubite kilograme nalazi se u kuhinji. Mnogo ljudi više pažnje obraća na to kako da potroši kalorije, nego kakvu hranu unosi u organizam. Dijeta svakako zavisi od tipa vašeg metabolizma i potreba, ali zlatno pravilo za ishranu je: zdrave i sveže namirnice. U danima kada ne vježbate, trudite se da unosite što više povrća. Izbjegavajte prerađenu hranu, šećer i hljeb, piše “Zena.Blic“.

2) RADITE PREVIŠE KARDIO VJEŽBI

Kardio vježbe su neophodne. One ubrzavaju metabolizam. Ali previše kardio vežbi za posljedicu će imati da se mišići naviknu na izdržljivost, što će usporiti gubitak kilograma. Takođe, kardio vežbe mogu prozrokovati glad, čime rizikujete nepotrebne grickalice.

3) NE DIŽETE TEGOVE

Mnogi se plaše da će dizanjem tegova nabildovati mišiće, ali ne mora da bude tako. Bez tegova teško ćete smršati, jer što više mišiće imate to ćete više kalorija sagorjeti.

4) NE ODMARATE SE

Koliko god da ste motivisani da smršate, svakodenevni trening vam neće pomoći u tome. Da bi vježbe imale efekta, morate mišićima dati vremena da se odmore. Napravite sebi raspored. Jedan dan intenzivnog treninga, jedan dan kardio vježbi, jedan dan odmora.

5) PREVIŠE VJEŽBATE

Mnogo vremena provedeno u tereteni ne znači i fit tijelo. Ako niste profesionalni sportista ne bi trebalo da vježbate više od sat vremena dnevno. Pravilo kog treba da se pridržavate je: što je jači trening, kraće treba da bude i vreme provedeno na treningu.


IZVOR