Pocetna » Zanimljivosti


Za globalno zagrevanje odgovorno 90 kompanija




  Ocenite članak: 0
pregleda: 671
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-21

Slike iz Za globalno zagrevanje odgovorno 90 kompanija


Globalno zagrevanje uveliko je u zamahu, a za njega je u najvećoj meri odgovorno 90 kompanija, koje proizvode čak 63 odsto gasova sa efektom staklene bašte.

Od 1751. do 2010. godine u atmosferu je ispušteno 914 gigatona ugljendioksida. Za čak 63 odsto zagađenja odgovorno je 90 kompanija, a od svih njih samo sedam se ne bavi prozvodnjom nafte, uglja i zemnog gasa, već su cementare, prenosi Gardijan.



„Postoje hiljade proizvođača nafte, gasa i uglja širom sveta. Ali oni koji odlučuju, izvršni direktori, predsednici upravnih odbora i ministri energetike mogu da stanu u jedan autobus“, ističe klimatolog i autor studije Ričard Hid.

Studija će uskoro biti objavljena u magazinu Climatic Change. U istraživanju se računalo zagađenje za koje je čovek odgovoran od industrijske revolucije. Čak polovina je emitovana u poslednjih 25 godina.

Telo Ujedinjenih nacija zaduženo za klimatske promene upozorilo je u septembru da će čovečanstvo, ako nastavi ovim tempom da zagađuje prirodu, u narednih 30 godina dostići kritičnu tačku.

Bilo kako bilo, čelnici najvećih ekonomija teško će se dogovoriti. Na poslednjem sastanku UN u Varšavi povodom klimatskih promena nije došlo ni do načelnog dogovora koje države nose najveći teret zagađivanja - tradicionalno najrazvijenije zemlje zapada, SAD i Evropa, ili privrede u usponu, poput Indije i Kine.

Od 90 kompanija na listi, 50 je privatno, poput „Ševrona“, „Egzona“, „Britiš petrola“, „Šela“ i drugih. Ostale su velike firme u državnom vlasništvu, kao što su saudijski „Aramko“, ruski „Gasprom“ i norveški „Statojl“.


IZVOR