Pocetna » Zanimljivosti


Zemljotres uznemirio Banjalučane




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1049
Dodao/la: Dejan
datum: 2011-08-18




Banjaluku je noćas, sedamnaest minuta iza tri časa, potresao zemljotres magnitude 3.4 stepeni po Rihteru sa epicentrom u podnožju Kozare, dok je procijenjeni intezitet iznosio četiri do pet stepeni Merkalijeve skale, potvrđeno je iz Seizmološke službe Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) prvo je objavio da je zemljotres lociran 31 kilometar sjeverozapadno od Banjaluke i 13 kilometara jugozapadno od Gradiške, na dubini od 2 kilometara, magnitude 3.8 stepeni po Rihteru.

Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a stanovništvo ga može osjetiti.

Iz Sektora za seizmologiju Hidrometereološkog zavoda RS ranije su podsjetili da ne postoji način da se zemljotres vremenski predvidi, jer su mnogi parametri koji utiču na pojavu zemljotresa slične jačine, a neki su nauci još uvijek nepoznati.

Razorni zemljotres u Banjaluci se desio 26. oktobra 1969. godine i bio je magnitude 5,6 jedinica Rihterove skale. Potom je uslijedio glavni udar 27. oktobra u 9.10 sati minuta po lokalnom vremenu, magnitude 6,6. jedinica Rihtera. Ovaj potres je najjači koji se desio na teritoriji BiH, a ostavio je katastrofalne posljedice u 15 krajiških opština uključujući ljudske žrtve i ogromnu materijalnu štetu.