Pocetna » Nauka


Žene koje žive u težim uslovima ,rađaju više kćerki




  Ocenite članak: 1
pregleda: 971
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-11-02


Bogatije majke uglavnom rađaju sinove, dok žene koje žive u težim uslovima rađaju više kćerki, tvrdi se u najnovijem istraživanju, prenosi Daily Mail

Naučnici su otkrili fascinantnu vezu između finansijskog statusa žene i proporcije dječaka i djevojčica koje može da očekuje.
To otkriće je dodatak već postojećim dokazima da spol deteta nije samo pitanje slučaja nego na njega utiču i način života i okruženje. Sudeći prema teoriji evolucije, kada su uslovi dobri i kada su bebe zdrave, najvjerovatnije je da će majka prenijeti gene "za dječake" na drugu generaciju.
Zdravi dječaci će potencijalno biti očevi na stotine djece, čime će osigurati preživljavanje porodične loze. Međutim, ukoliko majka nije zdrava ili je neuhranjena, rađanje dječaka biće siromašna investicija. Naime, malo je vjerovatno da će slabašan i bolešljiv dječak uspjeti da pobjedi konkurenciju i možda nikada neće ni postati otac ili čak neće ni preživjeti. Pod tim okolnostima, više ima smisla roditi djevojčicu koja se neće suočavati sa konkurencijom da postane trudna kako bi nastavila porodičnu lozu.
Kako bi testirali uticaj majčinog bogatstva i zdravlja na spol deteta, holandski naučnici su iskoristili bazu podataka od više od 95.000 majki iz Ruande. Oni su uporedili proporciju dječaka po svakoj ženi sa njenim bračnim statusom koji je indikator njenog bogatstva i zdravlja. Kao i u mnogim afričkim zemljama, muškarcima u Ruandi je dozvoljeno da imaju više od jedne žene. Unutar poligamnih brakova, uglavnom je tijesan hijerarhijski red.
Žene "koje se bolje rangiraju" imaju više uticaja i prihoda od "niže rangiranih". I što više žena muškarac ima, to je manje novca i hrane za sve. Kao što je bilo i očekivano, niže rangirane žene su rađale više ženske djece nego one koje su "u vrhu" ili one u monogamnim brakovima, navodi se u izvještaju naučnika u magazinu "Bilogy Letters".
Žene ne mogu da kontrolišu da li će roditi dječaka ili djevojčicu. Ali neka istraživanja pokazuju da su djevojčice koje su u majčinom stomaku jače i da je manje vjerovatno da će žena imati pobačaj ukoliko je majka bolesna ili pod stresom.