Pocetna » Ljubav i Sex


Žene se posle seksa zaljubljuju, a muškarci samo žele još.




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1029
Dodao/la: ElGato
datum: 2011-11-17



Američki naučnici su otkrili da 2 minuta pre orgazma centri u mozgu postanu aktivni. To su uglavnom područja koja se aktiviraju unošenjem hrane i pića. Čim dostignu maksimum, ostali delovi reaguju- senzorni korteks, koji prima poruke dodira od odgovarajućih delova tela. Poslednji se aktivira hipotalamus, kontrolni deo koji reguliše temperature, glad, žeđ i umor.
Studije su takođe pokazale da seksualno uzbuđenje umrtvljuje ženski nervni sistem do te mere da žena ne oseća bol, već samo zadovoljstvo.
ZAŠTO LJUBAV BOLI
Ključni hormon u toku seksa je oksitocin, poznat kao hormone maženja. On obara odbranbene sisteme i čini da verujemo ljudima više, kaže doktor Arun Goš. Takođe je i ključ zbližavanju, pošto povećava nivoe empatije. Žene proizvode više ovog hormona, a to znači da su podložnije spuštanju garda i zaljubljivanju u muškarca nakon seksa. Muškarci, s druge strane, umesto priliva hormona vezivanja, prime priliv čistog zadovoljstva.
- Problem je u tome što kada muškarac doživljava orgazam, glavni hormon koji se luči je dopamin- hormon zadovoljstva. To može stvoriti i zavisnost - objašnjava dr Goš.
Zbog toga je više muškaraca zavisnih od seksa.

SEKS PROTIV DEMENCIJE
Broj nervnih ćelija opada sa godinama. Zapravo, veruje se da gubimo po 7 000 nervnih ćelija dnevno. Dobra vest je da redovan seks pomaže stvaranju novih.
Što više seksa imate, to više i nervnih ćelija možete da vratite. Studije na životinjama sugerišu da seks stimuliše rast moždanih ćelija u hipokampusu, delu mozga odgovornim za memoriju i učenje. Faktori poput stresa i depresije sužavaju ovaj deo mozga, ali vežbanje i seks vraćaju proces unazad.
Postoje dokazi da su stariji ljudi koji su seksualno aktivni manje podložni demenciji. Seks uzrokuje povećani priliv krvi u mozak, što povećava i nivoe kiseonika.
- Magnetni snimci pokazali su da su tokom seksa neuroni u mozgu aktivniji i koriste više kiseonika - objašnjava Beri Komisaruk.

LJUBLJENJE ZNAČI BOLJI SEKS
Usne su opskrbljene nervnim završecima- 100 puta više nego jagodice prstiju. Kao rezultat, ljubljenje pokreće brojne mehanizme u mozgu, ispuštajući hemikalije koje snižavaju strest i poboljšavaju raspoloženje. Imaćete, kažu upućeni, mnogo bolji seks ako se ljubite pre njega. Ljubljenje će povećati nivoe hormona zadovoljstva i učiniti receptivnijim za ono što sledi. A doza endorfina od dopamina naročito je važna za žene.

PRIRODNI LEK PROTIV BOLOVA
Orgazam može blokirati signale bola, kaže professor Komisaruk. Studije su pokazale da orgazam inhibiše prenosnike bola iz kičmene moždine tako da ne mogu da dospeju do neurona u mozgu koji reaguju na bol.
SREĆNA PILULA
Postoji deo mozga zadužen za osećanje sreće. U pitanju je limbička regija, koja je duboko u mozgu i aktivnija je kada smo nagrađeni. Isti taj sistem aktiviran je seksom, drogom, kockanjem- svime u čemu uživamo. Više je dotoka krvi u glavu, više okidanja neurona, više moždane aktivnosti. Pogon za veći deo ovog ćoška mozga je dopamin. Bilo šta što nam pričinjava zadovoljstvo izaziva nervne ćelije da ga luče i da reaguju brže.
- Bez sumnje, seks donosi ne samo fizičke već i psihološke i socijalne koristi - tvrdi Goš.
Endorfini ispušten tokom seksa zaista mogu lečiti depresiju i pročistiti um. Jedan je serotonin. Iako vam je seks poslednji na pameti kada ste deprimirani, probajte i uverite se sami. Moguće je i da zaplačete posle njega. To se dešava usled kombinacije endorfina i pojačanih emocija.
BOLJI SAN
Ako se mučite da biste zadremali, bolje je imati seks nego uzeti tabletu za spavanje.
- Zapravo, korisnije ga je upražnjavati uveče nego ujutru, jer telo želi da bude opušteno posle njega, a ne da ustaje I ide na posao - savetuje dr Groš.
Imajući seks na kraju dana imaćete i više koristi po pitanju stresa. Za čoveka, moćni orgazam ekvivalentan je dozi od 2 do 3 miligrama diazepama ili valijuma.