Pocetna » Zanimljivosti


Životinjska vrsta koja je preživjela 80 miliona godina bez seksa




  Ocenite članak: 0
pregleda: 758
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-11-20


Najnovija istraživanja pokazuju da tajna opstanka ove aseksualne životinjske vrste izgleda leži u usvajanju pojedene DNK dugih jednostavnih živih organizama, kao što su bakterije i alge.

Naučnici koji su proučavali neobičnu životinjicu mikroskopskih dimenzija otkrili su, naime, da i do 10 odsto aktivnih gena u njenom organizmu podstiče od bakterija i drugih prostih organizama, recimo algi i gljiva, što je po njihovom mišljenju “već i tako neobično malo stvorenje učinilo samo još čudnijim”.

Naučnici pritom ne znaju baš tačno kako dolazi do ovog prelaska stranih gena u genetsku strukturu bdeloida, ali vjeruju da se on gotovo sigurno odvija tokom varenja DNK sadržane u organskim otpacima kojih je njihovo okruženje puno, pri čemu majušne bdeliode “gutaju sve što je manje od njihove glave”.

Do sada se vjerovalo da su bespolne vrste uglavnom osuđene na izumiranje zbog nedostatka genetske raznovrsnosti i zbog gomilanja mutacija, do koga često dolazi prilikom razmnožavanja iz DNK samo jednog roditeja. Bdeloide su, međutim, veoma uspješno izbjegle ovakvu sudbinu, a razvile su čak i oko 400 podvrsta i mnoge karakteristike koje ih čine pravim umjetnicima u preživljavanju.

Jednu od upečatljivih osobina ovih životinjica predstavlja njihova sposobnost da prežive uslove ekstremne dehidracije, što se sada takođe djelimično objašnjava stranom DNK. Studija, naime, pokazuje da se prilikom sušenja Bdeloida, koje ugalvnom žive u plitkim vodama, izgleda aktiviraju neki od stranih gena koje u sebi nose. Ovi geni im možda omogućavaju i nastanak moćnih antioksidanata, za koje se vjeruje da bdeloide štite od nusprodukata dehidracije.

Uspješnost Bdeloida u preživljavanju pripisuje se i njihovom moćnim mehanizmima za popravku DNK, koji su se razvili zahvaljujući postojanju duplih setova gena.