Pocetna » Film


Zlatna palma turskoj drami „Zimski san“




  Ocenite članak: 0
pregleda: 918
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-25

Slike iz Zlatna palma turskoj drami „Zimski san“ Slike iz Zlatna palma turskoj drami „Zimski san“ Slike iz Zlatna palma turskoj drami „Zimski san“


Za najbolji film 67. Kanskog festivala proglašena turska drama „Zimski san“ Nurija Bilgea Sejlana. Nagrada za režiju Benetu Mileru, najbolji glumci Džulijan Mur i Timoti Spal. Gran-pri festivala ostvarenju "The Wonders".

Glavnu nagradu, Zlatnu palmu, 67. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu osvojio je turski film Zimski san (Kis Uykusu) Nurija Bilgea Sejlana.


Zlatna palma za turski film "Winter sleep" Nurija Bilgea Džejlana

Sejlan je posvetio nagradu mladim ljudima u Turskoj i onima koji su izgubli živote tokom protekle godine. U požaru u rudniku u Turskoj prošle nedelje poginuo je 301 rudar.

Zimski san, koji traje više od tri sata, predstavlja dramu o porodici koja vodi hotel u snežnim brdima i njihovim zategnutim odnosima sa stanovnicima.

Nagrada za režiju otišla je u ruke Beneta Milera za Foxcatcher, za najbolju glumicu Džulijan Mur za ulogu u filmu Maps to the Stars Dejvida Kronenberga, dok je za najboljeg glumca proglašen Timoti Spal za rolu u ostvarenju Mr. Turner Majka Lija, javila je francuska agencija AFP.


Najbolji glumac Timoti Spal

Najbolji scenario napisali su Andrej Zvjagintcev i Oleg Negin za film Leviathan.

Nagrada žirija pripala je filmu Mommy Gzavijera Dolana i Goodbye to Language Žan-Lika Godara.

Gran-pri Kanskog filmskog festivala osvojio je film The Wonders Alis Rorvaher.


Nagrada žirija: reditelj filma "Mommy" Gzavijer Dolan

U konkurenciji za najbolje ostvarenje ovogodišnjeg festivala u Kanu bilo je 18 ostvarenja, a pobedniku, turskom reditelju Džejlanu, Zlatnu palmu uručila je predsednica žirija, novozelandska rediteljka Džejn Kempion.

Zbog održavanja evropskih izbora, umesto tradicionalno u nedelju, ovogodišnji, 67. Međunarodni filmski festival u Kanu završen je večeras.


IZVOR