• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Tehnicki deo » Pc Klinika » Izbor RAM memorije za PC
Izbor RAM memorije za PC



  Gale



989
poruka na forumu
489 2507



post # 1 | 2013-11-12 , 7:22 PM



RAM je kao što i samo ime govori (Random access memory), memorija čijem se svakom bajtu može slobodno pristupati i u njega mogu upisivati ili iz njega očitavati podaci. U RAM se nalaze svi podaci sa kojima kompjuter barata tokom izvršavanja nekog programa.

Memorija je komponenta koja ima velik uticaj na ukupne performanse kompjutera. Nedovoljna količina memorije jedan je od glavnih razloga sporog rada kompjutera. Nažalost, mnogi upravo štede na ovoj komponenti. Često puta nadogradnja memorije može skoro udvostručiti ukupne performanse kompjutera. Pri tome nećete potrošiti više od 25 eura, ili čak i mnogo manje – što zavisi od vrste memorije koja se može ugraditi u vašu matičnu ploču.
Zašto je kompjuter sa malo memorije spor?
Ako kompjuter nema dovoljno radne memorije da bi se u nju upisali svi podaci koji se koriste u datom trenutku, tada se ovi podaci zapisuju u virtuelnu memoriju. Virtualna memorija je ustvari deo hard diska odvojen upravo za ovu namenu. Hard disk je mnogo sporiji medij nego kartica sa RAM memorijom. Zato dolazi do usporenja rada kompjutera.

Koliko treba imati radne memorije?
Odgovor nije isti za svaku priliku.
Pre svega, ova količina zavisi od operativnog sistema koji je instalisan u Vaš kompjuter. Količina potrebne memorije zavisi i od Vaše odluke za šta ćete koristi kompjuter.

Označavanje memorije
Memorija se označava prema frekvenciji na kojoj radi i prema propusnoj moći.
Oznake prema frekvenciji su DDR266, DDR333, DDR400 i slično, gde na primer oznaka DDR800 znači da memorija radi na frekvenciji od 800 MHz.
Oznake prema prosusnoj moći su PC2100, PC2700, PC3200 … gde broj pokazuje koliko MB u sekundu može proći kroz tu memoriju.
Brzina memorije
Brzina memorije se bira na osnu matične ploče i procesora koji koristite. To ne znači da memorija DDR400 neće raditi na matičnoj ploči za koju je predvidjena DDR300 memorija, nego da takva memorija neće raditi svojom punom brzinom u takvom slučaju. Ako stavite sporiju memoriju u matičnu ploču koja je predvidjena za bržu memoriju, umanjićete performanse celog sistema, jer I ako memorija bude radila, ona će neće raditi brzinom koju podržava matična ploča. Time će biti umanjene performanse celog sistema.

Vrste memorija
SDRAM

Stariji kompjuteri koji su gradjeni oko Athlon, Duron, Pentium III ili nekog još slabijeg procesora, koriste SDRAM memoriju. SDRAM memoriju je sve teže nabaviti, njena cena je stoga dosta velika u odnosu na količinu koja se plaća, ali ukoliko se želi produžiti životni vek sporijeg kompjutera uz korišćenje novijih aplikacija, korak nadogradnje je neizbežan.
SDRAM prepoznajete po dva udubljenja koja se nalaze na ivičnom ponektoru. Pločica SDRAM može imati integrisana memorijska kola samo sa jedne ili sa obe svoje strane.

DDR
Naredna generacija memorijskih kola je nazvana DDR SDRAM. Prednost DRR memorijskih modula je u tome što su sposobni da tokom jednog takt impulsa urade dve operacije. Time su DDR moduli faktički postali duplo brži od običnog SDRAM modula.
DDR memorijski modul ima dva udubljenja na ivičnom konektoru i ukupno 184 konektorska kontakt mesta (pina).

DDR2
Kod nas je najraširenija upotreba DDR2 memorije. DDR2 memorijski moduli se napajaju sa 1,8V naponom i imaju na svom ivičnom konektoru 240 pinova.

DDR3
Današnji kompjuteri koriste sve više DDR3 memoriju. Osnovna razlika u odnosu na DDR2 je što je napon napajanja smanjen na 1,5 V. Uz to, 8-bitnog prenosa informacija, brzina DD3 memorije je udvostručena u odnosu na DDR2, tako da brzinske oznake za ovu memoriju idu do DDR3 1600. Propusna moć DDR3 memorije se deklariše do PC3-12800. To znači da je propusna moć DDR3 memorije je 12,4GB/sec. Kako danas matične ploče uglavnom podržavaju dvokanalni rad, to znači da je teoretska propusna moć DD3-1600 memorije je 25,6GB/sec.


Fajlovi: 2104579.jpg (51.3 Kb)

Poruku je menjao/la G@le - Utorak, 2013-11-12, 7:24 PM



Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim ono što mogu i mudrosti da prepoznam razliku među njima.








592
poruka na forumu
208 1412



post # 2 | 2013-11-13 , 1:21 AM

Kingston moj izbor. DDR 2 zasad mi bolje radi nego DD3 na jačem lap topu, zasad dvojka je odlična mada u kompove se stavljaju DD3 svuda radi marketinga i prodaje. Uglavnom je sklepaju na konfiguraciju de nema od nje ni koristi, al kad vidi prosečan slepac piše DD3 mesto DDR2 on zaleti i kupi jer računa bolje, novije itd i da više i keša.
Znam ljude koji su punili slotove i ubacivali ranije po 16 GB rama a koriste na tom računaru 5% te snage il je nekoriste uopšte, neigraju igrice nit koriste nešto na kompu što treba mnogo rama, već samo cepaju net YT,FB il tako nešto de im za to netreba više od nekoliko gigabajta puknu grdni keš tada a neznaju ni čemu ram služi xd


Forum » Tehnicki deo » Pc Klinika » Izbor RAM memorije za PC
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]