• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Tehnicki deo » Pc Klinika » Kako ubrzati vas kompjuter u 14 koraka (Sam svoj majstor)
Kako ubrzati vas kompjuter u 14 koraka






60
poruka na forumu
9 104



post # 1 | 2014-04-20 , 4:05 PM

1. Iskljucite servis za indeksiranje.

Servis za indeksiranje skenira vaš hard drajv i indeksira fajlove da bi pomogao u pretraživanju. On se pokrece u pozadini trošeci memoriju i vreme procesora, i generalno gledano vecina gikova sa pravom smatra da je on nepotreban. Takode on može da vas probudi ako vam je hard disk glasan a vi ostavite ukljucenu mašinu preko noci. Da biste iskljucili ovaj servis, kliknite na Start>Run i ukucajte services.msc i potražite Indexing Service. Dvostruko kliknite na njega. Sada selektujte Manual pod Startup Type i kliknite na Stop. Kliknite na OK a zatim zatvorite meni servisa.

2. Vaš Windows XP možda izgleda dobro….

Ali prikazivanje svih vizuelnih elemenata može da oslabi resurse sistema. Da biste ih optimizovali kliknite na Start >Setting > Control Panel > System i kliknite na Advanced karticu. Na Performance kartici kliknite na Settings. Ostavite potvrdjene samo sledece opcije ili ih sve iskljucite: Show shadows under menus, Show shadows under mouse pointer, Show translucent selection rectangle, Use drop shadows for icons labels on the desktop, Use visual styles on windows and buttons.

3. Ubrzajte pretraživanje direktorijuma.

Da biste ubrzali pretraživanje direktorijuma otvorite My Computer i u liniji menija kliknite na Tools > Folder Options. Na kartici View iskljucite opciju Automatically search for network folders and printers. Kliknite na Apply a zatim kliknite na OK.

4. Ubrzajte ucitavanje menija.

Da bi se meniji brže ucitavali idite na Start>Run i ukucajte Regedit u polje Open a zatim kliknite na OK. Pronadite sledeci kljuc: HKEY_CURRENT_USER\control Panel\Desktop. Selektujte vrednost MenuShowDelay i kliknite na nju desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija selektujte Modify. Smanjite vrednost na oko 100 ili manje ali nemojte da smanjite na nulu jer vam se rezultat nece svideti.

5. Iskljucite nepotrebne servise.

Iskljucite nepotrebne servise koji se pokrecu i zauzimaju sistemske resurse. Sledi lista servisa koje, u vecini slucajeva možete da iskljucite: Alerter, Clipbook, Computer Browser, Distributed Link Tracking Client, Fast User Switching, Help and Support - (Ako koristite Windows Help and Support ovaj servis ostavite ukljucen), Indexing Service, IPSEC Services, Messenger, netmeeting Remote Desktop Sharing (iskljucen za dodatnu bezbednost), Portable Media Serial Number, Remote Desktop Help Session Manager (iskljucen za dodatnu bezbednost), Remote Procedure Call Locator, Remote Registry (iskljucen za dodatnu bezbednost), Remote Registry Service, Secondary Logon, Routing & Remote Access (iskljucen za dodatnu bezbednost), Server, SSDP Discovery Service - (Unplug n’ Pray ce iskljuciti ovaj servis), Telnet, TCP/IP NetBIOS Helper, Upload Manager, Universal Plug and Play Device Host, Windows Time wireless Zero Configuration (ovaj servis nemojte da iskljucite ako koristite bežicnu mrežu). Da biste iskljucili ove servise idite na Start>Run i ukucajte services.msc u polje Open i kliknite na OK. Dvostruko kliknite na servis koji želite da promenite i promenite Startup type na Disable.

6. Kako da ubrzate pristup direktorijumima

Da biste ubrzali pristup direktorijumima iskljucite Last Access Update. To cete uraditi tako što cete kliknuti na Start>Run, i u polje Open ukucajte regedit. Pronadite sledeci kljuc: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\FileSystem. Kliknite desnim tasterom miša na prazno podrucje prozora sa desne strane i selektujte DWORD Value. Kreirajte novu DWORD vrednost pod imenom NtfsDisableLastAccessUpdate. Zatim kliknite desnim tasterom miša na novu vrednost i iz kontekstnog menija selektujte Modify. Promenite vrednost podatka na 1. Kliknite na OK.

7. Ubrzajte vreme butovanja.

Da biste ubrzali vreme butovanja kliknite na Start>Run i u polje Open ukucajte Regedit i kliknite na OK. Pronadite sledeci kljuc: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction. Selektujte Enable iz liste sa desne strane. Kliknite desnim tasterom na ovu opciju i iz kontekstnog menija selektujte Modify. Promenite vrednost na Y da biste je ukljucili. Kliknite na OK.

8. Poboljšajte performanse swap fajlova.

Swap fajlovi u suštini obezbeduje da PC koristi i poslednju kap memorije pre nego što pocne da koristi swap fajlove. Da biste pobošljali performanse swap fajlov kliknite na Start>Run i u polje Open ukucajte msconfig.exe a zatim kliknite na OK. Kliknite na karticu System.ini. Raširite 386enh karticu tako što cete kliknuti na znak plus. Kliknite na New a zatim u prazno polje upišite ConservativeSwapfileUsage=1?. Kliknite na OK i restartujte racunar.

9. Poboljšajte brzinu iskljucivanja XP-a.

Ovo podešavanje smanjuje vreme koje XP ceka pre nego što automatski zatvori sve pokrenute programe kada mu date komandu da se iskljuci. Da biste to uradili kliknite na Start>Run i u polje Open ukucajte regedit a zatim kliknite na OK. Pronadite sledeci kljuc: HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop. Selektujte WaitToKillAppTimeout. Kliknite na njega desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite Modify. Promenite vrednost na 1000. Kliknite na OK. Sada selektujte HungAppTimeout. Kliknite na njega desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite Modify. Promenite vrednost na 1000. Kliknite na OK. Zatim, pronadite sledeci kljuc: HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Desktop. Selektujte WaitToKillAppTimeout. Kliknite na njega desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite Modify. Promenite vrednost na 1000. Kliknite na OK. PronaditeHKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control WaitToKillAppTimeout. Kliknite na njega desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite Modify. Promenite vrednost na 1000. Kliknite na OK.

10. Uklonite sliku pozadine.

Da biste uklonili sliku pozadine kliknite desnim tasterom miša na desktop i iz kontekstnog menija selektujte Properties. U Properties okviru za dijalog selektujte Desktop karticu. Promenite Background na None. To ce jako ubrzati Windows XP. Isto tako u Properties okviru za dijalog selektujte Settings karticu i promenite Color Quality na Medium (16 bit).

11. Ubrzajte racunar još više.

Da biste još više ubrzali racunar idite na My Computer, kliknite desnim tasterom miša na C: drajv i iz kontekstnog menija izaberite Properties. Na General kartici iskljucite opciju Allow indexing services. Zatim na kartici Tools kliknite na Defragment now i defragmentujte C: drajv (a možete i druge drajvove). Na taj nacin još više cete ubrzati vaš racunar.

12. Uklonite neželjene programe.

Uklonite neželjene programe tako što cete kliknuti na Start>Settings>Control Panel. Kliknite na Add or Remove Programs i uklonite neželjene programe.

13. Uklonite poruku za potvrdivanje brisanja.

Uklonite poruku za potvrdivanje brisanja zato što cete na taj nacin štedeti vreme, jer ako slucajno izbrišete nešto to ce svakako i dalje biti u Recycle Binu. To možete da uradite tako što cete kliknuti desnim tasterom miša na Recycle Bin. Iskljucite opciju Display Delete Confirmation Dialog. Kliknite na OK.

14. Ubrzajte pokretanje programa

Na svaku ikonicu koju imate na desktopu kliknite desnim klikom i idite na properties(svaku posebno).U trecem redu gde pise Target,na kraju svega sto pise u toj koloni ukucate: /prefetch:1 nakon toga idite na Apply>OK. Obavezno iza .exe" napravite razmak i ukucajte /prefetch:1 (nista niste napravili ako ne napravite razmak izmedju jer vam ta ikonica nece biti od koristi).
Primer: "C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe" /prefetch:1


Death is not the end,
Death can never be the end.
Death is a road,
Life is the traveller,
The Soul is the Guide.








161
poruka na forumu
269 674



post # 2 | 2014-04-20 , 4:24 PM

5. korak mi uvijek ubrza racunar za jedno 5% :)







  DonDS



177
poruka na forumu
12 79



post # 3 | 2015-09-09 , 6:43 PM

Nece pomoci mnogo , jednostavo ili kupite bolji ili nabudzite .. :)


Through action, a Man becomes a Hero
Through death, a Hero becomes a Legend
Through time, a Legend becomes a Myth
And by learning from the Myth, a Man takes action ...








5
poruka na forumu
5 39



post # 4 | 2017-01-23 , 7:05 PM

Jedino sto ce ti pomoci da ''ubrzas'', pukni ctrl+alt+delete > tast manager > process > iskljucis sve gluposti : java, chrome ( ako ne radis u njemu), sve glupave spoljne programe al bas sve ... 
Ostalo je DonDS reko, nema brate to sve sto je staro ne postoji softversko ubrzanje i to je to, to ti je isto ko da kazes da deda moze da istrci kros xD


Forum » Tehnicki deo » Pc Klinika » Kako ubrzati vas kompjuter u 14 koraka (Sam svoj majstor)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]