• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Nauka i Obrazovanje » Strip (Tema posvećena svim ljubiteljima stripova...)
Strip



  Gale



989
poruka na forumu
489 2507



post # 1 | 2013-09-20 , 3:15 PM

Strip je umetnost koja se zasniva na pripovedanju u povezanim slikama, najčešće praćenih rečima. Pripada likovnim, dramskim i književnim vrstama. Poznat je i kao „deveta umetnost“.

Moderni strip
Moderni svetski strip je počeo da se formira u današnjem obliku sredinom 19. veka. Danas se strip u nekim zemljama tretira kao umetnička forma, društveno je omiljen i izučava se na akademskom nivou (Francuska, Italija, SAD, Japan, Srbija i druge zemlje bivše SFRJ).



Tri svetska centra stripa
Danas postoje tri centra stripa: Francuska / Belgija, Japan i SAD. Ta tri centra imaju sasvim različite tradicije stripa.

Francuska i Belgija oduvek neguju umetničku stranu stripa, a sa usponom stripa za odrasle 1960tih strip se počinje tretirati kao prava umetnost. Francuski je strip obično u formatu albuma sa četrdesetak velikih stranica, na kvalitetnoj hartiji i sa tvrdim koricama. Autori stripa imaju mnogo viši status nego u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu i smatraju se umetnicima. Najslavniji autori su Belgijanac Erže (Herge) - (Tintin), Uderco (Asteriks, Umpah Pah, Tangi i Laverdir), i Moris (Talični Tom).

Japanski strip je najmlađi, ali i najveći od tri centra. Japanski stripovi, manga, čine 40% ukupnog štampanog materijala u Japanu. Svaki mesec izlazi oko 350 strip-magazina i oko 500 stripova. Izdaju se u sveskama od dvestotinjak stranica (tankobon), a nije neobično da serija dosegne i do 10.000 stranica. Zato se u japanskim stripovima najviše pazi na radnju, dok je crtež sporedan. Poseban fenomen je dodžinši, ogromno tržište amaterskih stripova. Najslavniji autor je Osamu Tezuka (Astro Boj, Blekdžek).

U Sjedinjenim Američkim Državama masovna potrošnja stripova nastala je tek pojavom superheroja, koji i danas čini osnovu američke industrije stripa. Postoji razlika između comic books, koje se prodaju u formi sveščica od dvadesetak stranica i smatraju se razbibrigom, i graphic novels (crtanih romana), koji su u obliku albuma i ca umetničkim pretenzijama. Najslavniji autor je Frenk Miler (Povratak Crnog Viteza, Grad greha, itd.)


Poruku je menjao/la G@le - Petak, 2013-09-20, 3:23 PM



Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim ono što mogu i mudrosti da prepoznam razliku među njima.








10209
poruka na forumu
3202 5806



post # 2 | 2013-10-08 , 10:41 PM

:D Kad vidim sluku gore setim se moga tate

Ja mislim da niko nije imao vise romana s nazivom Zagor od moga tate
znala sam mu reci da su gluposti i da je za decu dok jednom nisam sama pocela citati
prvo je bilo cudno a poslije i zanimljivo. %) :D Znam samo da jos uvek postoje ti romani negde na tavanu
kod moih u kuci a to vreme kad je tata to citao nije bilo lako doci do nasih casopisa.
Iskreno tekst iznad nisam ni procitala mnogo brate G@le,







  Gale



989
poruka na forumu
489 2507



post # 3 | 2013-10-14 , 12:42 PM

Dok sam bio manji, to je se obavezno kupovalo, citalo i skupljalo. U moje vreme je to bilo bas popularno, za razliku od danas. Imam dosta i sacuvanih, ali vecinu sam razdavao kako kome... :D



Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim ono što mogu i mudrosti da prepoznam razliku među njima.








196
poruka na forumu
100 512



post # 4 | 2014-08-10 , 5:45 AM

Zagor,Kapetan Miki,Komadant Mark,Blek Stena,Mister NO,Dylan Dog,Alan Ford,Dampyr..Uz njih sam odrastao :)


Moj potpis








2795
poruka na forumu
3036 6562



post # 5 | 2014-09-12 , 11:00 PM

citao sam stripove vise ranije naravno kad sam bio mladji i obozavao sam ih :D


FORTIS FORTUNA ADIUVAT








196
poruka na forumu
100 512



post # 6 | 2014-10-10 , 8:40 PM

Sad cu masovno kupiti na sajmu knjiga izmedju ostalog :D Ide se u "soping"


Moj potpis








63
poruka na forumu
50 166



post # 7 | 2014-10-11 , 12:32 PM

lele ,kada se samo setim ... Moj otac je imao gomilu u podrumu na policama.Znam da nisam smela da diram ''NI SLUCAJNO'' , odredjene.../ ,do svoje 7-8-me god. /uufff - to je bilo 'ko ''Svetiliste'' za njega/ , kao npr. ''Alan Ford'' - njega imam sada na CD-u /narezala sam sve ,strava je za podsetiti se/ ,pa sl. ''Fordu'' izlazila je neka ''Druzina Od Nehaja'' /ili tako nesto.../ ,znam samo da je ''Druzina Od'' - ''necega'' ,a ovo sam lupila lol xd ..... I tu sam uzimala i citala ,ali ,JA sam volela ''Mister No'' ,''Veliki Blek'' , ''Zagor - Te Nej ,Duh Sa Sekirom'' , Kapetan Mark'' itd. .... Kasnije su mi omiljeni postali ''Marti Misterija'' i ''Dilan Dog'' ,detektivi i istrazivaci para-normalnog kao ... , ali sada /meni barem ,vise TO Nije TO ,nekako.../.Godine su stigle ,sve se kopira i pakuje da sto lepse izgleda i da cena bude sto veca ,ma sve je postalo cisti kapital.Imam sto sam jos od pre 2 god. kupila 5-6 romana ''Marti Misterija'' i 3 ''Dilan Dog''-a ,ali eno ih jos stoje ''Sveze Upakovani'' u najlonu ... samo sam otvorila jednog ''Marti Misteriju'' i vec 6 meseci ga citam ,a stigla sam do pola ... !!!
Ranije je to bilo ''Kolekcionarstvo'' ,pa razmene i druzenje ,pa prepricavanje ... Danasnji klinci ,nisu za to ,a nije ni cudo ,kada je njihovo odrastanje bilo uglavnom za vreme - glupog ''Gradjanskog Rata'' i ''Zavijanja Sirena'' ,dok su bezali u skonista zbog bombardovanja od Idiotskih AMERA ljut lud kazna lud ljut
Da , pa sam Velika izdanja kupovala : ''Conan The Samarian'' i sl. , pa ,kada procitam ,vratim u najlon i ''zalepim'' - ''Elektro Masinom Za Lepljenje Najlona Za Smrznuta Jela I Zimnice'' lol ccc xd , itd. - cuvam te ''primerke'' i danas ... eehhh ,Mi smo barem ''Uzivali'' u nasoj mladosti - bas je bilo lepo kada se sada setim ...eto i naravno:
- Cao TATA - R.I.P. i Volim Te ..... !!! andjeo pospana place cao


Muz je kao Puz - ali ja ga volim bez obzira na sve !








272
poruka na forumu
399 1461



post # 8 | 2014-12-30 , 11:23 AM

Citao sam stripove ranije (zagor, spider-man, dylan dog i sl.), sada vise ne. :)




Forum » Opste diskusije » Nauka i Obrazovanje » Strip (Tema posvećena svim ljubiteljima stripova...)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]