• Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Forum » Opste diskusije » Nauka i Obrazovanje » ~~ Mitoloska bica ~~
~~ Mitoloska bica ~~






2795
poruka na forumu
3036 6562



post # 16 | 2014-02-06 , 11:08 PM

Grifon

Најстарије представе ових фантастичних бића познате су из Египта, Вавилона, Асирије, Хетитског царства, Персије, Феникије и Јудеје, а одатле су стигле у Грчку, најпре на Крит. На Криту су се појављивали на уметничким предметима из 17. и 16. века пре нове ере, у Спарти у 8. и 7. веку пре нове ере и у Риму.

Могло је бити женско и мушко, а постојале су и резличите комбинације: лављи труп и птичја, односно људска глава.

У Грчкој је углавном представљен као чудовиште женског пола, а најпознатије је Сфинга. У Месопотамији и Персији преовладао је лављи тип - комбинација лављег трупа и главе бика или човека, а у Египту тип - тело лава и глава птице грабљивице, шкорпиона и човека, змаја и слично.

Најпознатији представници били су сируши „вавилонски змајеви“ и керубиони, крилати бикови-стражари с људском главом.

Грифон се сматрао опасним демоном који је био слуга богова, а временом је губио свој хтонски карактер и претворио се у симбол мудрости.
И књижевности се први пут помиње у коментару Хесиодовог дела, а први опис дао је Херодот у првој половини 5. века пре нове ере. Описујући га као чудовиште с лављим телом, орловским крилима и канџама, који живи негде далеко на северу Азије, где чува богата налазишта злата од једнооких Арисмапана.

Есхил грифоне назива "Зевсовим псима“ и описује их као псе са птичјим кљуном који не лају.



Fajlovi: 3120966.jpg (31.8 Kb) · 4273501.jpg (14.6 Kb)

FORTIS FORTUNA ADIUVAT








379
poruka na forumu
207 1209



post # 17 | 2014-03-27 , 4:33 PM

Грчка митологија
Грчка митологија је корпус прича који припадају старим Грцима и чији су предмет њихови богови и хероји, природа света и времена у којем су живели и који их је окруживао, као и порекло и значење њихових култова и ритуала. У модерном смислу под грчком митологијом се подразумева, студија и покушај расветљавања религијских и политичких институција старих Грка и њихове цивилизације, као и покушај потпунијег схватања саме природе митова и легенди.

Олимпски богови
Митови спадају у прве манифестације људске маште и настају због дубоке потребе за метафоричком интерпретацијом свих феномена с којима се сусрећу људи током свог живота. Збуњеност и слабост човека пред неприкосовеним силама Природе, метафизичке спекулације, схватање слабости људског бића, моралне норме и дилеме, комуникација са себи сличним, изражавају се преко прича са симболичким садржајем, као резултат људске маште. Скупови тих легендарних традиција чине митологију, гдје се огледају прве спекулације о животу и Природи. У исто време, митови нуде јасну слику о карактеристикама сваког народа, његовом карактеру, стремљењима и достигнућима, као и његовој трајекторији кроз историју.

Грчки народ је био један од првих који је стварао митове преко којих је покушавао да схвати, да да интерпретације, о свему ономе што превазилази димензије људског разума у то време, као и о свему ономе, што је у њиховим очима било необјашњиво и неукротиво. Њихове приче су се преносиле с кољена на кољено, надограђујући се и мењајући се у складу са потребама, као и степеном развоја сваке епохе.[1]

У почетку, за време родовских односа, грчка религија састојала се у обожавању природних појава (животиња, земље, дрвећа..). Након распада, у хомерско доба ова религија замењена је веровањем у богове. Грци су створили много богова, које су замишљали у људском облику. Ови богови су такође имали и људску нарав, били бесмртни и свемоћни. Грчка митологија је сигурно имала утицаја на све остале митологије.

По грчком миту, у почетку су небо и земља били измешани и владао је Хаос. Затим су се из Хаоса издвојили богиња Геја - земља и Уран - небо. Њих двоје изродили су остале богове - титане. Међутим, Уран бојећи се да му неко од деце не преузме власт затвори титане под земљу. Међутим, један бог - Хронос успео је да изађе из провалије и да ослободи осталу браћу и сестре. Тада, као што се Уран и бојао, Хронос одузме власт оцу и постаде господар света. Међутим, Хроноса је затекла иста судбина као и његовог оца, јер га је свргнуо са власти његов млађи син - Зевс.

Настанак људи
У почетку, Грци су мислили да су људи никли из земље попут биљака, међутим временом је то веровање одбачено и мислило се да је титан Прометеј од глине направио човека, а да му је Атена удахнула душу. Прометеј је људе штитио, помагао им и учио их. Од Аполона је украо ватру и дао је људима, ухватио је дивљег бика и дао људима да га упрегну, научио их је како да ваде руде. Због свега овога Зевс се наљутио и наређено је да Прометеј буде окован гвозденим ланцима и на Кавказу он беше прикован за једну стену где је сваки дан слетао орао који му је кљувао јетру. Прометеј је дуго овако висио док га Херакле није ослободио.

Хероји

У грчкој митологији спомињу се и полубогови, који се називају херојима. Они имају натчовечанску снагу, памет, спретност. Обично су били синови богова и смртника, заштитници људи, убице чудовишта и разбојнике. Најпознатији грчки хероји јесу Херакле (Хераклес, Херкулес, Херкул), Тезеј, Јасон, Персеј, Диоскури.

Obozavam i Hordijsku mitoligiju.
Нордијска митологија

Нордијски богови су били смртни и само су уз Идунине јабуке могли надати да ће живети до Рагнарока
Нордијска, односно скандинавска митологија је група митологија са простора Скандинавије и Исланда насталих прије доласка хришћанства на ове просторе. Финске митологије се не убрајају у нордијске, али су јако сличне.

Нордијска митологија је најбоље очувана међу старим германским митологијама, које укључују и англо-саксонску митологију. Све германске митологије су настале из старе индо-европске митологије.

Один
У почетку постојао је свет на северу који се звао Нифлхајм (Niflheimr), у средини тог света постојао је бунар зван Хвергелмир, из кога је текло 12 река: Свавл, Гунтра, Фиорм, Фимбул, Тул, Слид, Хрид Слиг, Илг, Вид, Лајпт и Гиол. На југу постојао је још један свет, Мјуспелхајм (Muspellheimr), светао и врућ, одбојан свет граница коју је чувао Сурт (Surtr) са пламеним мачем. Хладноћа и Топлота су се надметале једна против друге. Из Нифлхајма текла је отровно ледена река звана Еливагар, која се претварала у лед и тако таложила једна преко друге у Гинунгагапу (амбису), или другачије званом амбисом свих амбиса, који је био окренут према северу; али са југа топлота је зрачила из Мјуспелхајма. Топлота се срела са ледом, који је почео да се топи и капље воду; капљице су онда, кроз снагу која је послата посредством топлоте, добила живот, и примила форму људског живота који се звао Имир (Ymir) и који је био џин, а који је од стране Ледених џинова (Hrimthusar) зван Аургелмир, то јест, древна маса хаоса. Он није био бог, већ зло, заједно са целом својом расом. А опет још увек није било ни песка ни мора нити је било хладних таласа, ни земље ни траве, већ само Ginnga простора, амбиса свих амбиса. Имир је одгајан од млека које је музао од краве Адхумуле, бића које је направила воља Сурта. У овом времену, пре него што су Земља и Рај постојали, Небески Отац (Al-fodr) био је међу Леденим џиновима.

Крава Audhumla лизала је снегом покривено камење, и прве вечери, израсла је из камења људска коса, другог дана људска глава а трећег читав човек. Он се звао Бури и био је веома висок и моћан. Његов син Бор оженио се Бестлом, ћерком џина Болторна, и њих двоје су имали три сина, Одина (Водена), Вилија и Веа. Ова браћа су били богови, и направили су Рај и Земљу.

Борови синови су убили џина Имира, и толико је крви текло из његове ране да су се сви ледени џинови подавили у њој, осим џина Belgermira (чији је отац био Thrudgelmir (Thrudgelmir) а деда Aurgelmir), који је побегао са својом женом. Али Борови синови су однели Имирово тело и поставили га у Ginnunga простору, и од њега формирали Земљу, од његове крви мора и реке, од костију планине а од зуба и крхотина костију камење и шљунак; од крви која је текла из његових рана направили су велико непрелазно море, у којем су сместили Земљу, коју море окружује са свих страна; од његове лобање направили су рај са четири регије и поставили га изнад земље, и испод сваког угла поставили по патуљка , чија су имена била, Austri, Vestri, Northri, Suthri (Исток, Запад, Север и Југ); од његовог мозга направили су облаке, од његове косе биљни свет а од његових обрва зид одбране од џинова који су окруживали Мидгард (Midgardr), средишњи део Земље, пребивалиште људске расе. Затим су узели ватру која је одбачена из Muspellheima, и поставили је у рај, и један део испод раја, и задали јој курс путање по којој се ватра креће, тако да су настала смењивања година и дана... Такође су направили места за грмљавине и ватрене метеорите, неке у рају, а неке испод раја, и њима такође дали путању. Затим су се Свети БОгови посаветовали међу собом и сваком светлу дали одређено место, и име новом месецу (Nyi) и нестајућем месецу (Nithi).

Дан и Ноћ

Тор
Ноћ (Nott) и Дан (Dagr) су били различитих раса. Ноћ, расе џинова, била је мрачна, као њен отац, џин Norvi (Narfi). Она је била прво удата за Naglfari-а, и подарила му је сина званог Aud (Audr) који је са Anar (Onar) добио ћерку Earth (Iord), која је пак са Delling-ом добила сина расе Aesir и њихов син био је Дан, који је био чист, светао и прелеп. Небески Отац је узео Ноћ и Дан, и дао им је два коња и две запреге, и поставио их је у рај, како би могли да јашу успешно око Земље. Ноћ јаше прва на њеном коњу који се зове Hrimfaxi. Коњ који припада Дану зове се Skinfaxi, са чије се светле гриве светлост прелама између раја и Земље.

Сунце и Месец[уреди]

Сунце (Sol) и Месец (Mani) су брат и сестра, деца Mundilfori-ја. Постоје такође два вука која ваља споменути, од којих се један зове Skoll, он прати Сунце, и од којег се она плаши да ће је прогутати, други се зове Hati, син Hrodvitnir-а, који трчи испред Сунца у намери да прогута Месец, и на крају света тако ће и бити. Мајка ових вукова је џин Jarnvid (Jarnvidr), која живи у шуми источно од Мидгарда, у истој шуми где живе жене демони зване Jarnvids (Jarnvidjur). Она је донела на свет много синова, који су џиновски вукови. Један од ових синова је и Фанрир (Managarm), најмоћнији од свих, и речено је да ће он прогутати Месец и тако окаљати и рај и ваздух крвљу. Тада ће Сунце изгубити свој сјај, и ветрови ће дивљати и дувати у свим правцима, као што је речено.

Годишња доба

Отац Зиме (Vetur) звао се Vindsval, а Лета (Sumar) – Svasvud. Обоје ће владати сваке године све док богови не премину. У задњем делу раја седи џин Hraesvelg У орловском обличју. Од махања његових крила настаје ветар који се спушта на Земљу. Као што је речено, прво биће које је било створено био је Имир и његова раса, џинови; следећи су били богови који су направили рај и Земљу, а свој ред тада су чекали патуљци и људски род. Моћни богови Aesir-и скупили су се на Ida-ном пашњаку и сред њиховог града Asgard-а. Прво су основали суд (Hof), у којем је било места за свих дванаест богова, и главно мести за Небеског оца. Затим су направили ковачницу, правили су чекиће, ковњеве и сва друга метална оруђа. Ту су радили са металом, каменом и дрветом, и веома интензивно са металом званим злато, да би на крају сва њихова оруђа била направљена управо од овог метала, зато је ово доба и названо Златним Добом. Ово доба је трајало све док га нису загадиле и оскрнавиле жене које су дошле из Jotunheim-а, тј. света џинова.

Нордијска митологија
Божанства, хероји

Есирци
Балдер · Браги · Вали · Видар · Вили и Ве · Делинг · Лодур · Локи · Мајли · Мимир · Њорд · Од · Один · Тир · Тор · Ул · Форсети · Фрејр · Хејмдал · Хермод · Хед · Хенир
Есирке
Ејра · Вара · Вера · Герда · Гефена · Гна · Идуна · Илма · Ирпа · Лофна · Нана · Њоруна · Рана · Сага · Сигуна · Сифа · Скади · Снотра · Сола · Сефна · Торгерд Хелгабруда · Фреја · Фрига · Фула · Хлина
Други
Аск и Ембла · Енхерији · Велунд Ковача · Џуџета · Диси (нордијска митологија) (Норни · Валкире) Елфи · Зигфрид · Јормунганд · Јотуни · От · Тролови · Фенрир · Хела
Торов чекић Валкнут
Места
Асгард · Бифрест · Валхала · Вигрид · Гинунгагап · Игдрасил · Кладенци (Мимисбрун · Урдарбрун · Хвергелмир) Мидгард · Муспелхајм · Нифлхајм · Фолкванг · Хелхајм


Mnogo toga me je lomilo, ali sta me nije slomilo ojacalo me je i opametilo.








108
poruka na forumu
35 310



post # 18 | 2014-03-27 , 8:13 PM



Evo vam Bigfoot-a(mozda) :p pa se vi zezajte, :p

Bigfoot

Bigfoot
Bigfoot, još nazivan Sasquatch, je veliko, majmunoliko stvorenje koje navodno luta u divljinama Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, posebno oko Velikih jezera, Tihog oceana, Stjenjaka i na sjeverozapadu i jugu SAD-a.

Bigfoot (zvan i sasquatch) se opisuje kao krupno čovjekoliko biće obraslo dlakom, jakog torza i visine dva do tri metra. Glava mu je mala i ušiljena prema vrhu, bez istaknutog vrata i čela. Oči su mu male, a nad njima nalazi se jaki koštani greben. Dlaka je relativno kratka i kudrava, tamnija kod mlađih primjeraka, a crvenkasta kod starijih. Biće ima karakteristična velika stopala (eng. big foot), čiji su otisci veličine do četrdesetak centimetara.

Postoji mogućnost da je Bigfoot vrsta nekog vanzemaljca.Postoji puno zapisa da kada je viđen Bigfoot viđene su i pojave NLO a kada bih on nestao pojavio bi se bigfoot.

Historija

Bigfoota su viđali još i američki Indijanci na zapadnoj obali Sjeverne Amerike u pretkolumbovsko vrijeme. Indijanski nazivi za to stvorenje razlikovali su se od plemena do plemena. Tako su pripadnici plemena Lummi bigfoota zvali Ts'emekwes, plemena koja su živjele oko planine St. Helens zvali su ga skoocoom, a najpoznatije Indijansko ime je sasquatch, koje su izmislili pripadnici plemena Halkomelem. U Indijanskim pričama Bigfoot je opasni kanibal koji terorizira sela.
Prvi jači dokaz o njegovu postojanju pronašao je Eric Shipton 1951. godine. Bio je to otisak za kojeg je on smatrao da pripada jetiju, divljem čovjeku s Himalaje. Najpoznatiji i najjači dokaz o njegovu postojanju je film koji su snimili tragači za Bigfootom Roger Patterson i Robert Gimlin 20. listopada 1961. godine u Bluff Creeku, Kalifornija. Ta je snimka i danas predmet raznih rasprava.

Чупакабра или Чупакабрас (шп. Chupacabras) је легендарни криптид за који се прича да живи у деловима Америке, а прва опажања су јављена у Порторику. Има долази од речи chupar (сисати) и cabra (коза), по наводној навици животиње да напада и пије крв стоке, нарочито коза.
Физички описи створења се разликују. Причало се да је то тешко створење, величине малог медведа са низом бодљи који иду од врата до корена репа.
Први сведоци који тврде са су видели ово створење да су га видели у Порторику 1995, а опажања ове врсте су касније пријављивана све до Мејна на северу и до Чилеа на југу, па чак се тврди да су ова створења примећена изван Америка, у државама као што су Русија и Филипини, али многа од ових сведочења су одбачена као неоснована или без доказа. Опажања у северном Мексику или југу САД су верификована као примери опажања животиња из породице Canidae које су оболеле од шуге. Биолози сматрају чупакабру модерном легендом.


Proleteri svih zemalja, ujedinite se.








2795
poruka na forumu
3036 6562



post # 19 | 2014-04-03 , 4:14 PM

satiri

Satiri (grč. σάτυρος, sátyros - Σάτυροι, Sátyroi) poluljudi su i poluživotinje koji opsjedaju šume i prate Pana ili Dioniza. Prikazivani su na različite načine, ali je najčešći prikaz satira kao stvorenja koje je napola jarac, a napola čovjek. Satiri, za razliku od ostalih bogova, nisu besmrtni.

Satiri su prikazivani su s malim jarećim rogovima, ušima, repom, a ponekad i kopitima. Poslije su prikazivani u kozjem obličju zahvaljujući povezivanju s Panom i rimskim Faunom - imali su dug kozji ili konjski rep. Odrasli su satiri prikazivani s jarećim rogovima, a mlađi s manjim koštanim kvrgama ili rožićima na glavi. Kosa im je često bila kovrčava, uši šiljate, nosovi ravni, a brade velike, a često s vinovom lozom ili bršljanom koji im je kružio oko glave. Često su nosili tris - štap ukrašen listovima i bršljanom koji je na vrhu imao češer.

Zbog svoje ljubavi prema vinu prikazivani su držeći šalice s vinom, a zbog velikog seksualnog apetita često su prikazivani s erekcijom ili u lascivnim položajima.

Satiri su bili poluljudi i poluživotinje koji su pratili Dioniza. Na njihovu čelu bješe Silen, božanstvo povezivano s plodnošću.

Satiri su opisivani kao opasni, ali opet sramežljivi i bojažljivi. Bili su ljubitelji vina, žena i dječaka, hedonisti. Skitali su se uz glazbu aulosa, cimbala, kastanjeta, gajda te su voljeli plesati s nimfama, koje su ujedno često i proganjali. Njihov se poseban ples zvao sikinnis.

Stariji su satiri znani kao silenoi, a mlađi kao satyrisci. Zec je bio simbol plahog i stidljivog satira. Satirska djeca, odnosno mladi satiri bili su često prikazivani u umjetnosti.

Satiri su bili povezani s plodnošću, a sami bjehu pohotna i razvratna bića koja su voljela žene, ali i dječake. Posebice su se zaljubljivali u nimfe koje su često promatrali i opsjedali.

U grčkoj su umjetnosti isprva prikazivani starim i ružnim stvorenjima, posebice u radovima atičke škole, ali su ih poslije počeli prikaživati mlađima i blaženijima.

Poznat je kip, vjerojatno kopija Praksitelova djela, koji prikazuje satira koji se blaženo naslanja na stablo s frulom u ruci (na slici slijeva)

Heziod ih naziva braćom planinskih nimfa te Kuretesa, no beznačajnom i ništavnom rasom. U Dionizovu kultu muški sljedbenici nazivani su satirima, a sljedbenice menadama.

U rimskoj mitologiji bili su znani kao Panes, duhovi povezani sa seoskim Panom, a miješani su i s Faunima



Fajlovi: 4770666.jpg (33.1 Kb)

FORTIS FORTUNA ADIUVAT








196
poruka na forumu
100 512



post # 20 | 2014-08-10 , 5:32 AM

Interesujem se dosta za mitologiju americkin indijanaca(sjeverna,srednja i juzna naravno)


Moj potpis








272
poruka na forumu
399 1461



post # 21 | 2014-12-30 , 11:41 AM

LOKI

Loki je verovatno najkontroverzniji Bog nordijskog panteona, kao i jedan od najvažnijih.
Opisan je kao "počinitelj svih laži i spletki".
Loki je i bog i Jotun (kao Titani i Giganti u Grčkoj).
U početku, Loki je bio bog vatre i ljudskog duha; po većini mitova stvaranja, on je dao čoveku "toplu krv," tj. emocije i inituiciju.
On je imao i ulogu šaljivdžije (trickster): njegovi mitovi (slično pričama o grčkom Hermesu, ili o Kojotu severnoameričkih Indijanaca) se često bave praktičnim vicevima i šalama koje je izvodio nad ostalim Bogovima.
Tako je on ukrao Frejinu ogrlicu, obrijao Torovoj ženi Sif kosu dok je spavala , a jednom je čak i napravio kardinalnu grešku dopustivši džinu Thiassiju [Tiasi] da odnese Boginju mladosti, Idun, što je zamalo dovelo do toga da Bogovi umru od starosti.
U svim slučajevima Loki je igrao ključnu ulogu u rješavanju problema; a rješenja su imala dubok uticaj na tok događaja.
Često su se Bogovi nalazili u boljoj poziciji nakon Lokijevih viceva nego što su bili prije.
Loki je poznat kao bog zezarija i spletki u Nordijskoj mitologiji. Zvan i Lopt i Hvedrung, zapravo nije bog, iako živi s njima u Asgardu.










72
poruka na forumu
57 202



post # 22 | 2015-01-26 , 0:08 AM

Jadni mi koji smo malo mutavi pa ne razumijemooo cirilicu :D :D

Ja sam isto mitološko biće... pa evo ako netko...moža može nešto i o meni napisat :D hvala :D ne ustručavajte se :)

Znimljiva teme :)

Quote vega777 ()
Zbog svoje ljubavi prema vinu prikazivani su držeći šalice s vinom, a zbog velikog seksualnog apetita često su prikazivani s erekcijom ili u lascivnim položajima.


ima li koja slika :P :D


Poruku je menjao/la blupblup - Ponedeljak, 2015-01-26, 0:09 AM







  ace1



1597
poruka na forumu
756 1986



post # 23 | 2015-01-29 , 9:06 AM

BABA ROGA



Baba Jaga, Baba Roga, Ježi-babo ili Baba Zima u slavenskoj mitologiji vještica je, čarobnica ili šumski duh.

Etimologija

Prvi dio Babina imena dolazi od riječi "baba" (izvorno dječje riječi) koja označava stariju ili udanu ženu nižeg društvenog statusa ili baku u većini slavenskih jezika. Drugi dio njezina imena umanjenica je slavenskog imena Jadwiga (inačice: Jaga, Jagusia, Jadzia itd.). Max Vasmer u svom Etimološkom rječniku ruskog jezika izvodi njezino ime od praslavenskog ęgа.

Karakteristike

U ruskim je pričama Baba Jaga prikazana kao vještica koja leti zrakom u čarobnom kotlu, a svoje tragove briše metlom načinjenom od srebrne breze. Najčešće je zamišljana kao ružna starica ogromnih grudi, slijepa ili slabog vida. Bila je znana i kao starica s koštanom nogom.
Baba Jaga katkad je neprijatelj, a katkad pomoćnik. Postoje priče u kojima pomaže junacima u njihovim pothvatima, a postoje i priče u kojima otima djecu i prijeti da će ih pojesti. Smatra se opasnim tražiti njezinu pomoć; potrebna je odgovarajuća priprema te čistoća duha i ljubaznost.
U nekim bajkama, poput Pero Finista sokola, junak susreće ne jednu nego tri Babe Jage. One su najčešće dobronamjerne te savjetuju junaka ili mu daruju čarobne predmete i darove.

Mitologija

Koliba na kokošjim nogama

Baba Jaga živi u kolibi koja se kreće na kokošjim nogama. Ograda od ljudskih kosti i lubanja okružuje kolibu, a često nedostaje jedna na ogradi, a njezino bi mjesto trebala zauzeti junakova lubanja. Umjesto brave postavila je vilice oštrih zuba, kao ključ joj služi ljudska ruka. U nekim se pričama govori da se neće pokazati kućna vrata sve dok se ne izgovori čarobna fraza da se kuća okrene.
U nekim se pričama njezina kuća povezuje s trima jahačima: prvi je Dan, u bijelom te jaše bijelog upregnutog konja; drugi je Sunce, crveni jahač; treći je Noć, crni jahač. Brojne je nevidljive sluge služe izvan kuće. Objasnit će o jahačima ako je se upita, ali bi mogla ubiti posjetitelja koji bi ispitivao o slugama.
Prema nekim teorijama koliba na kokošjim nogama zapravo je interpretacija uobičajene konstrukcije nomadskih naroda u Sibiru o Uralu te Tunguziji, namijenjene čuvanju zaliha od životinja tijekom odsutnosti. Koliba bez vrata ili prozora postavila bi se na visoke potpornje od drveća te su sličili na kokošje noge. Sličnu ali manju konstrukciju rabili su sibirski pogani za figure svojih bogova koje su jedva stale u kuću, baš kao što se i u bajkama opisuje da se Baba Jaga proteže kroz cijelu unutrašnjost kolibe. Prema nekim izvorima stari su Slaveni imali pogrebnu tradiciju kremiranja u sličnim kolibama.










308
poruka na forumu
349 1445



post # 24 | 2015-02-04 , 0:45 AM

Gancanagh

My WebPage


Previse znam zato previse patim
Video sam svasta pa sa prestao da cudim se








2795
poruka na forumu
3036 6562



post # 25 | 2015-02-10 , 0:19 AM

Morske sirene

Od antickih vremena do danas mnogim umetnicima sirene, morske ljubavnice, bile su inspiracija za njihova umetnicka dela...

Prvi knjizevni opis morskih sirena nalazi se u grckoj mitologiji. Homer ih spominje u svojoj odiseji: kada je prolazio pored Otoka sirena, Odisej je svojim mornarima zapusio usi voskom kako ne bi culi njihov bozanski glas, koji neodoljivo privlaci, opija i ubija. Takodje, naredio je da ga cvrsto vezu za katarku, kako ni sam ne bi ucinio glupost i brod usmerio ka morskoj caroliji, iz koje im nema povratka...

Mnogi mornari i dan-danas veruju u smrtonosni poj sirena, pa na mnogim morskim deonicama izbegavaju plovidbu...

Verovanje u morske sirene i nepoznata morska bica posebnih moci postoje u mnogim kulturama sveta. Jos su stari Sumeri, a kasnije i njihovi naslednici Babilonci, obozavali morsko bozanstvo po imenu Enki (Oannes ili Ea) koje je na jednoj kamenoj fresci sacuvano do danasnjih dana, a prikazano u obliku pola covek - pola riba.

Japanska sirena poznata je pod imenom Ningyo. Vitkog je ribolikog tela, sa glavom prelepe zene. Ljudima je donosila srecu.

U mitologijama Polinezije, Mikronezije i Melanezije pojavljuje se morsko bozanstvo Vatea...

Prica o sirenama je izuzetno zanimljiva, posebno ako se ukljuce i otkrica danasnjice... Dugo vremena Americki naucnici cuvali su tajnu i sve osobe koje su imali bilo kakve veze sa ovim otkricem morale su proci, navodno, kroz poseban tretman, kroz koji prolaze samo retki pojedinci upuceni u najvaznije tajne koje se u Sjedinjenim Americkim Drzavama smatraju - vrednim nacionalne sigurnosti.

Pa ipak, nekoliko godina nakon otkrica, americki naucnik Richard Carr odlucio je da progovori.

- Na jednoj pescanoj plazi na Floridi otkriveno je mrtvo telo neobicnog morskog bica - pola riba, pola covek! Kreatura koju bismo mogli nazvati "covekolika riba", ili "riboliki covek", upucuje nas u drevne pomorske legende po kojima je covek izasao iz morskih dubina i vremenom se nastanio na kopnu.

Dr Richard Carr je novinarima pokazao i senzacionalnu fotografiju koja bi, bar na prvi pogled, mogla i da bude proizvod uspesne fotomontaze, ali strucnjaci koji su je analizirali, zacudo, nisu uspeli ni potvrditi, ali ni demantovati njenu autenticnost.

Brojna svedocanstva

Verovanje u morske sirene i nepoznata morska bica nadnaravnih moci postoje u mnogim kulturama sveta. Jos su stari Sumeri, a kasnije i njihovi naslednici Babilonci, obozavali morsko bozanstvo po imenu Enki (Oannes ili Ea) koje je na jednoj kamenoj fresci sacuvanoj do danasnjih dana, prikazano u obliku - pola covek ~ pola riba. Oni su doboko verovali da je Ea poducio coveka umetnosti i znanosti i stoga su mu svakog leta prinosili darove.

Grcki pisac Lukijan iz Samosate u delu "O boginji Siriji", tvrdi da je u Fenikiji video crtez semitske boginje Meseca, koja je predstavljena kao sirena: do pasa je bila riba, a od pasa zena! I Biblija pominje riborepo bozanstvo u koje su verovali Filistejci, a koje se zvalo Dagon. Japanska sirena je poznata pod imenom Ningyo. Vitkog je ribolikog tela, s glavom lepe zene i ljudima donosi srecu. U mitologijama Polinezije, Mikronezije i Melanezije pojavljuje se morsko bozanstvo Vatea, s izgledom - pola covek ~ pola dupin, a predanja americkih Indijanaca govore o postojanju dve vrste cudovista: jedno su nazivali Nagas. Imalo je telo kao zmija, a glavu kao covek. Dok su drugo nazvali Makara, bilo je - pola riba ~ pola sisar!

U krajevima koje zapljuskuje Juzno kinesko more i dan-danas se veruje u postojanje morskog cudovista Haiho shang. Njegov je izgled odista neobican: ima obrijanu glavu, snaznu muskulaturu i riblji rep. Za vreme olujnih nevremena napada i potapa brodove, a pomorce onosi u mracne morske dubine gde ih prozdire!


Fajlovi: 2114397.jpg (16.7 Kb)

FORTIS FORTUNA ADIUVAT






Serbia
56
poruka na forumu
0 20



post # 26 | 2016-02-27 , 3:20 AM

Zna li neko nesto o slovenskoj mitologiji, Bogovima, i ostalo ?


Forum » Opste diskusije » Nauka i Obrazovanje » ~~ Mitoloska bica ~~
  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]