• Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Forum » Opste diskusije » Psihologija, drustvo i religija » Razlika između morala i nemorala !? (Koje je zapravo vaše mišljenje ?)
Razlika između morala i nemorala !?






409
poruka na forumu
50 74



post # 16 | 2012-10-09 , 6:19 PM

Svijet ostaje nedokuciv, a koliko vam je dokucivo vase vlastito JA ???
Sve je to veliki zacarani krug... moral-nemoral, zlo-dobro, sreca-tuga, moc-nemoc, ljubav-mrznja...koliko smo u stanju i ko smo mi ustvari da pravimo nekakvu granicu?
Sta da cekam sutra od zivota, poljubac ili samar?
Kako cu se postaviti i kakvom ce me uciniti, hocu li biti dobra ili losa, gresna ili bezgresna u tudjim ocima...? Da li me je briga sta ko misli ili ne misli?
Nikada ne ocekujem nekakvu "konstantu" i svjesno ili nesvjesno obuzima ta "varljiva ruka" zivota, pa na koju ce nas stranu odvesti to samo ona zna.

Medjutim, ako mogu i imam pravo da pravim razliku izmedju dobra i zla, morala i nemorala, onda vjerujem u dobro, u dobre ljude i da se dobro dobrim vraca.








640
poruka na forumu
67 157



post # 17 | 2012-10-17 , 11:52 PM

Razlika je u prefiksu 'ne'. Razlika je u društveno prihvatljivom i 'ne'prihvatljivom. Razlika je ljudskosti i 'ne'ljudskosti, humanosti i 'ne'humanosti. Jedno malo 'ne' može da nas podjeli na ljude i životinje....


Poruku je menjao/la Kratos - Cetvrtak, 2012-10-18, 1:08 PM










36
poruka na forumu
0 10



post # 18 | 2016-07-16 , 11:55 AM

Moral je isti đavo kao i religija! Izmišljen je i nametnut od strane nekoga kome se nešto dopalo da izgleda na takav ili na takav način.

Ja imam teoriju, koje se već dosta godina držim, da moral kao globalni moral ne postoji i da svaka osoba gradi svoj moral, ako već mora da postoji, kako gradi svoju ličnost. Ne vidim nikakvog dobra u globalnom moralu jer on kao takav nama ne nudi ništa dobro. Prva stvar jeste da smo svi mi različiti i da ne možemo da gledamo na ta neka pravila identično. Npr. nekima je moralno da mjenjanju partnere i uživaju samo sa jednim partnerom. Sa druge strane imamo ljude kojima je sasvim normalno da "probaju" dosta različitih ljudi, probaju razne opijate i uživaju u takvim stvarima,a pored toga da osjećaju da sve rade "moralno". Previše je šturo osmišljen moral.

Sa druge strane hoću da kažem da, ako ne postoji moral kao moral ne trebamo da ne znamo da se ponašamo. Naša ličnost treba da zna šta je dobro, a šta loše za nas i za našu okolinu. Dosta ljudi nema tu pravilnu percepciju dobra i zla. Rade stvari sa ljudima gdje ne bi trebali i kako ne bi trebali, ali sve je to stvar ličnost.

Ako moral kao moral postoji, ja sam skroz nemoralna osoba! okac


Poruku je menjao/la By_The_Way_ - Subota, 2016-07-16, 11:59 AM


Forum » Opste diskusije » Psihologija, drustvo i religija » Razlika između morala i nemorala !? (Koje je zapravo vaše mišljenje ?)
  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]