• Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Forum » Opste diskusije » Psihologija, drustvo i religija » Obrezivanje zena
Obrezivanje zena






2602
poruka na forumu
1597 7677



post # 1 | 2012-12-15 , 6:23 PM

Upravo na tv gledam o tom pa reko da postavim i ovde tu temu,jer sam uzasnuta i zelim da cujem vase misljenje.

Podatke sam preuzela sa Wikipedije cisto da ne pisem jer sam lijena :)

Sakaćenje ženskih genitalija, žensko obrezivanje ili obrezivanje žena (engleski Female genital cutting, FGC ili Female genital mutilation, FGM), je naziv za "sve procedure koje uključuju delimično ili potpuno uklanjanje eksternih ženskih genitalija ili bilo kakve ozlede ženskih polnih organa bilo iz kulturnih, religijskih ili drugih ne-terapeutskih razloga.
Žensko obrezivanje je pre svega veoma raširena u Africi kod mnogih plemena. U Egiptu, Etijopiji, Sudanu i Džibutiju gotovo 100% žena ima ovakvu sudbinu. U ostalim državama su obrezane samo pripadnice pojedinih plemena, npr. u Nigeriji, Maliju, Senegalu, Burkini Faso ili u Keniji. FGM se pojavljuje i na arapskom poluostrvu (Ujedinjeni arapski Emirati, Južni Jemen) delovima Azije, te, prema nekim navodima, i u delovima Bosne i Hercegovine (vehabije), i kod dela muslimanske populacije u Sandžaku.
Prema procenama na svetu živi između 100 i 157 miliona žena i devojčica koje su podvrgnute obrezivanju. Svake godine taj broj se poveća za oko dva miliona. Što znači da se u toku jednog dana obrezuje oko 6000 devojčica. Obrezivanje devojčica se ne može uporediti sa obrezivanjem dečaka, obzirom da se kod obrezivanja devojčica odstranjuje jedan dio seksualnog organa, što kasnije u nemalom broju slučajeva ima dugoročne posledice na zdravlje. Stoga, oni koji nisu pripadnici plemena koja vrše obrezivanje, ovaj običaj ne nazivaju obrezivanjem, već osakaćivanjem genitalija. Postoje različite forme obrezivanja:
blaga Sunna (sunna = arapski "Tradicija"): ubadanje, rezanje ili potpuno uklanjanje kožice klitorisa;
modikovana Sunna: delomično ili potpuno uklanjanje klitorisa;
Klitoridektomija / obrezivanje: Uklanjanje jednog dela ili celokupnog klitorisa, kao i jednog dela unutrašnjih stidnih usana. Ova operacija u pravilu ima za posledicu ožiljak koji je toliko velik da pokriva vaginalni otvor;
Infibulacija / faraonsko obrezivanje: Uklanjanje klitorisa, unutrašnjih stidnih usana, te unutrašnjeg dela vanjskih stidnih usana. Preostali deo vanjskih stidnih usana biva pričvršćen trnjem. Ovaj ostatak kože srasta zajedno, a u ranu se stavi mala cevčica koja omogućava oticanje urina i mesečnog menstrualnog krvarenja.

Za celokupan poduhvat koriste se najrazličitiji instrumenti kao što su, žileti, noževi, makaze, komadi stakla. Sve se, uglavnom, vrši bez anestezije i dezinfekcijskih sredstava, ponekad se upotrebljavaju prirodni melemi. Osakaćivanje vrše babice ili starije žene, a ređe sveštenici muškog pola ili berberi. Starost devojčica nad kojima se provodi ovaj poduhvat, u pravilu, je između 4 i 8 godina.

FGM je stari običaj, koji datira još iz vremena pre pojave monoteističkih religija. Proširen je kod muslimana, jednako kao kod hrišćana i animista (pripadnici vere u prirodu i postojanje dobrih i zlih duhova). Razlozi koji se navode za provođenje osakaćivanja genitalija su uglavnom različiti:
osakaćivanje genitalija je religiozna zapovest (iako se ni u Kur'anu, a ni u Bibliji ne pominje obrezivanje žena).
ženski pol je ružan i nečist, obrezivanje i infbulacija štiti ženu od bolesti, krvarenja, crva itd.
osakaćivanje čini devojčice u potpunosti ženama, jer se "muški dio" otklanja sa žene.
osakaćivanje umanjuje seksualnu želju žene i štiti je od njene seksualnosti.
osakaćivanje povećava plodnost i šanse za udaju.
muškarci doživljavaju veliko seksualno zadovoljstovo sa infibulisanim ženama.
stara tradicija se mora sačuvati, okretanje od ove tradicije znači prihvatanje "zapadnjaštva".

Stvarni motiv za osakaćivanje genitalija ipak treba potražiti u partijarhalnim društvenim strukturama. Osakaćivanje služi kao sredstvo kontrole ženske seksualnosti i zaštita od gubitka nevinosti. Zdravstvene posledice su veoma teške:
stanje šoka zbog velikog gubitka krvi;
trovanje krvi; tetanus;
inficiranje dečijom paralizom, hepatitisom i HIV-om;
problemi sa pražnjenjem mokraćnog mehura, oštećenje i infekcija mokraćnih puteva i bubrega;
zapaljenje jajnika i maternice; sterilitet;
jaki bolovi kod mesečnog menstrualnog krvarenja;
bolovi za vreme seksa kod infibulisanih žena, posebno nakon sklapanja braka ili nakon rođenja deteta, kada muškarac penetriše u sasvim mali otvor;
problematični i za majku i za dete po život opasni porođaji (pošto je vaginalni otvor toliko mali da se pre poroda mora otvarati, uglavnom, operativnim zahvatom. Ožiljak je neelastičan, pa prilikom poroda prouzrokuje užasne bolove. Carski rezovi i porodi na vakum su stoga česti. Nakon poroda žena se ponovo zašiva, a ostavlja se otvor veličine iglenih ušica);
česte bolesti ženu vežu za kuću, ona nije u stanju raditi ili redovno pohađati školu;
psihičke posledice su reakcije koje sliče reakcijama nakon preživljene traume: potiskivanje, podvajanje ličnosti, reakcije straha, depresija, poremećaji ponašanja. Neretko u plemenima postoji zabrana da se govori o bolovima.

Strucnjaci kazu da je obrezivanje kod zena isto kao kad bi se muskarcu odjekao cijeli polni organ i vise od njega :(


НИЈЕ ВАЖНО КАКВА СИЛА НАС НАПАДА,НЕГО КОЛИКУ СВЕТИЊУ БРАНИМО!!!








718
poruka na forumu
55 286



post # 2 | 2012-12-15 , 10:50 PM

gluposti li gluposti, sve to je zbog higijene izmisljeno u doba kad smo u higijeni oskudevali. sada velika vecina covecanstva ima tekucu vodu i sapun.
AAAAA uzas


dovoljno star da ne zameram, dovoljno mlad da ne zaboravljam








10209
poruka na forumu
3202 5806



post # 3 | 2012-12-17 , 4:12 PM

To su za mene bolesnici sto to cine nista drugi
Znak da zena nema pravo da dozivi ono sto i on >(
Nazalost u svetu jos uvek postoje plemena gde to rade ja takvo nesto ne volim ni da gledam
jer je to za mene toliko bedno










3907
poruka na forumu
677 4248



post # 4 | 2012-12-18 , 10:50 AM

AAAAAAAA meni se bukvalno povracalo dok sam citala ovo,ovo je gadost,monstruozno (zavejace nas sneg a potpisujem gutu,ovde se slazemo) jos pise da je to kao da se muskom odstrani ceo polni organ i vise od toga koja zatucanost,ogranicenost i kad spomenuse sandzak verski fanatizam.
Ovo sam videla u seriji kako plasticni hirurzi "vracaju stvari na mesto" devojci kojoj je blagi sunet uradjen ali mi na pamet nije padalo da je to realnost.
Ovo treba zakonom zabraniti,da ne kazem sta treba uraditi onima koji rade to devojkama.


"Ee pa pomoli se Bogu .. da ti da mir.. i da ti pokaze pravi put.. kreni dalje u zivotu s glavom gore .. i bit ce sve oke ! nemoj imati crne misli ne krvi sebe za nista.. ja verujem u tebe !"








2137
poruka na forumu
904 4467



post # 5 | 2012-12-18 , 12:50 PM

Quote (Uranijum)
Upravo na tv gledam o tom pa reko da postavim i ovde tu temu,jer sam uzasnuta i zelim da cujem vase misljenje.


Ja iskreno prvi put cujem da se ovako nesto radi.
Jednom recju uzas.


♥ ♥ ♥Pravog muškarca, s' kojim ćete trajati, nećete prepoznati po izgledu, po diplomi, po inteligenciji. Onog pravog prepoznaćete po načinu kako vas drži za ruku, kako vas ljubi, kako vas grli - ni prečvrsto da ostanete bez daha, a ni prelabavo da nestanete bez traga. Pravi vas drži taman onako kako treba, da znate čiji ste.."
Dj.B. ♥ ♥ ♥

♥ Ljubav je jedina stvar na svetu koja se umnožava samo onda kada se deli ! ♥








199
poruka na forumu
16 83



post # 6 | 2013-01-05 , 9:30 PM

Aaaaa, mili Boze!!! Ja evo prvi put cujem za ovo i prosto NE MOGU DA VERUJEM!!

Kakvi bolesni umovi mogu ovo da rade?!??! UZASS!!! Cega sve ima na ovom svetu, ja se ponekad bas ono zaprepastim! Mislim da je ovo jedna velika glupost, rodjena iz cistog hira patrijarhatizma u cilju "sacuvanja cednosti devojaka", a ocigledno je da se iza ovoga kriju mnogi drugi razlozi. Videla sam isto da pise kako to rade zbog religijskih obicaja, a ja licno, ni u jednoj svetoj knjizi nisam videla ista ovakvo.

Tek kad vidim kakve su posledice, shvatim kako je bolestan ljudski um! Strasno, samo Boze sacuvaj!


Победа свака за нас је радост, сваки нас пораз пече и боли, даћемо живот, дали смо младост, за све се навија, Партизан се воли!

П♥A♥P♥T♥И♥3♥A♥H








718
poruka na forumu
55 286



post # 7 | 2013-01-05 , 11:23 PM

(TheVampireGirl)
a ja licno, ni u jednoj svetoj knjizi nisam videla ista ovakvo.

nisam ni ja video ni u jednoj svetoj knjizi, mozda zati sto ni jednu nisam procitao, bar ne ono sto se medju sirokim narodnim masama smatra "svetim spisima"

obrezivanje zena datira od masovnih bolesti koje su nastajale u tom delu zene pa je onda "neko pametan" provukao kroz veru i sakatio zene da se ne bi toliko masovno razboljevale i bile iskoristive za svoju biolosku "namenu" da radjaju i obradjuju zemlju umesto da budu bolesne i umiru.
sve to ima opravdanje ali mislim isto o opravdanju koje znam kao razlog da se muslimani sunete, nekada davno pod uslovima pod kojima su tada ziveli oni koji su doneli te "zakone" to je imalo smisla, ali danas postoje frizideri protiv kvarenja mesa i postoji tekuca voda protiv raznih ginekoloskih zaraza ...., tako da sa ove tacke je totalna glupost osakatiti zenu. ali patrijarhat ..... bolest nista manja i nista veca od matrijarhata, imamo uslove u kojima se treba boriti protiv zatucanosti ali mnogima to ne odgovara i radije nas drze u stadima i teraju da blejimo kao prave male ovcice. tako dolazimo i do ovakvih morbidnosti kao sto je "obrezivanje zena.


dovoljno star da ne zameram, dovoljno mlad da ne zaboravljam








235
poruka na forumu
101 568



post # 8 | 2013-01-18 , 9:52 AM

Postoji i film o manekenki koja potiče iz Afrike i koja je obrezana .
Užasna tema .
Kod muškaraca ponekad i postoji potreba za obrezivanjem,sunećenjem ili kako-god nazvali ,ali kod žena je to samo bolesni ritual .
Čak ,koliko mislim da je to odavno zabranjeno ,ali kojekakva blentava plemena i dalje time zamlaćuju svoje žene i ubijaju im dušu .
Zlo . Zlo čovek čoveku u stanju je načiniti iz najnižih pobuda .
Katastrofa!








118
poruka na forumu
280 2811



post # 9 | 2013-03-28 , 3:08 AM

Katastrofa,ja prvi put ovo cujem,strasno


“And I urge you to please notice when you are happy, and exclaim or murmur or think at some point, 'If this isn't nice, I don't know what is.”








130
poruka na forumu
333 2852



post # 10 | 2013-04-29 , 9:50 AM

Joj ovo je katastrofa!!!!! Ja prvi put cujem za ovako nesto. Dok sam citala gadilo mi se. Stvarno mostrouzno!!!! Ljude, ako ih uopste mozemo nazvati ljudima, koji rade to treba zatvoriti!!!!!!!!! Jos uvek ne mogu da verujem da postoji tako nesto. Znaci zgrozena sam......


Poruku je menjao/la Winx87 - Ponedeljak, 2013-04-29, 9:50 AM


Pazi sta zelis, mozda se ostvari!!








592
poruka na forumu
208 1412



post # 11 | 2013-04-30 , 1:14 PM

Čito sam o ovme o brezivanju i rezanju i žena i muškaraca. U suštini manje se praktikuje nego ranije. Žene su konpletno ili delimično obrezivane radi religije, higijenskih ili kulturnih razloga u određenim delovima sveta. Isto je tako i sa muškarcima samo se zovu evnusi ili suniti. U suštini ovo je tabu tema mahom i niko o njoj nepriča mnogo i nepiše, uglavnom je religija za to odgovorna i medicinski razlozi koji više nepostoje da bi se to radilo.
Smatram da nikoga nebi trebalo rezati ili seckati dok to neodluči sam i bude u stanju svojom voljom to raditi. Nisu stvari samo u genitalijama negde režu neke druge delove tela ili ih deformišu radi običaja. U avrici probadaju noseve, celu donju usnu ili uvo unakažuju da bi stavljali ogromne drvene pločice koje su samo nakit i estetika neki to i jedva isčekuju jer tako naučeni da je valjano.
Samo malo više civilizacije i obrazovanja kad bi bilo globalno na ovom svetu ovoga nebi bilo.








869
poruka na forumu
1519 5936



post # 12 | 2013-05-07 , 4:43 PM

E OVO TI SANGALAJ BANGALAJ BUMMMMMMM

To rade samo bolesnici koje treba postaviti u sobi broj 2

UUUzasss!


Vodite ljubav, a ne rat. A možete i oba, venčajte se








10209
poruka na forumu
3202 5806



post # 13 | 2013-05-08 , 1:00 PM

Uzas ili ne ima toga smao s epitam koja je svrha svemu tome
Kakav je to sex sta zele s tim postici da li smatraju zenu kao predmet ili nesot mnogo nize od njih
Verovali ili ne ja bi takvima da odrezu J :D pa da vide kako je kad ima slike a nema tona










308
poruka na forumu
349 1445



post # 14 | 2013-06-18 , 1:11 AM

ti obicaji se uglavnom pojavljuju u nekim africkim zemljama. svrha tog obicaja je bilo da zene, kad se udaju nebi uzivale u sex odnosno da su polni odnosi bolnii tako su predpostavljali da nece biti sklone varanju svojih muzeva. Mada se na kraju ispostavilo da je to sakacenje bezsmisleno.

ja sam inace protiv toga da


Previse znam zato previse patim
Video sam svasta pa sa prestao da cudim se








5153
poruka na forumu
3629 10080



post # 15 | 2014-05-09 , 0:06 AM

Quote TheVampireGirl ()
Kakvi bolesni umovi mogu ovo da rade?!??! UZASS!!! Cega sve ima na ovom svetu, ja se ponekad bas ono zaprepastim!

bas tako :)


Jesi ti normalna?
-Kako za koga…


Forum » Opste diskusije » Psihologija, drustvo i religija » Obrezivanje zena
  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]