• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Misterije » Legende o tajnim agentima (Dušan Popov)
Legende o tajnim agentima






121
poruka na forumu
479 4165



post # 1 | 2014-08-30 , 2:44 AM

Neznam da li ovo može da se postavi ovde, jer nemate rubriku "Zanimljivosti" ali mislim da će biti prikladno. Odgledala sam seriju "Burn Notice" i setila sam se da je Jan Fleming po srpskom agentu Dušanu Popovu, napisao svoj slavni roman "Džejms Bond". Evo jednog zanimljivog teksta o tom srpkom višestrukom agentu:

Legenda Drugog svetskog rata Dušan Popov radio za Engleze, Nemce i Srbe. Za Abver je bio špijun Ivan, za tajnu službu MI 6 agent Tricikl, a za izbegličku jugoslovensku vladu špijun Duško.

Duško Popov je legenda Drugog svetskog rata i svetske špijunaže. Britanci tvrde da je on jedan od deset najvećih britanskih špijuna. To tvrde i Srbi. O njemu je napisano 36 knjiga. Špijun poznat pod tajnim imenom Tricikl koji je radio za britansku tajnu službu MI 6, pomagao kralju i mrsio konce nemačkom Abveru.

Odlikovan je Ordenom britanske imperije, jednim od najvećih odlikovanja u Engleskoj, ali i nemačkim Krstom. Preminuo je 1981, ne dočekavši sedamdesetu godinu. Njegov sin, Marko Popov, je tek početkom 21. veka od agenture MI 6 dobio dozvolu da pregleda očev dosije u američkom Federalnom istražnom birou i otkrije njegovu pravu špijunsku biografiju.

- Od FBI sam dobio dosije svog oca koji ima 2.870 stranica. Pod embargom je bila pola veka. Iz tih dokumenata se vidi da su sve priče o mom ocu istinite - rekao je Marko Popov.

Pregledajući američku tajnu dokumentaciju, video je dokumenta koja dokazuju da je Dušan Popov prvi obavestio Amerikance da će Japanci napasti njihovu vojnu ratnu luku Perl Harbur. FBI je 1941. godine taj podatak zataškao.

Duško Popov je rođen u Titelu 1912. godine, odrastao je u Dubrovniku, a školovao se u Engleskoj, Francuskoj i Nemačkoj. Postao je britanski agent u Londonu 1940. godine, kada ga je lično primio ser Stjuart Menzis. Britanci su ga vratili u Beograd, gde pristaje da ga, u restoranu “Kod srpskog kralja”, prijatelj Johan Jebzen vrbuje za rad u Abveru.

Jedna od glavnih špijunskih veza u Jugoslaviji bio mu je rođeni brat dr Ivan Popov, takođe britanski špijun. Kao masku za rad agenture formirali su preduzeće “Hemorad A. C.”. Popov organizuje Abverovu mrežu fiktivnih špijuna, koji će, do invazije Francuske, slati nemačkom Generalštabu lukavo pripremljene podatke koji se lako mogu proveriti, a izgledaju kao pravi.

Posle okupacije Jugoslavije, 1941. godine, Popov se prijavljuje jugoslovenskoj izbegličkoj vladi u Londonu i radi kao njen službenik za specijalne zadatke. Tako je postao trostruki agent: za Abver je bio agent Ivan, za britansku tajnu službu Tricikl, a za izbegličku jugoslovensku vladu Duško.

- Bio je komunikativan, šarmantan i obrazovan. Govorio je nemački, francuski, engleski i srpski. Nemci su ga kao špijuna instalirali u Lisabonu, odakle je saveznicima pružao dragocene podatke o aktivnostima nemačkih obaveštajaca i svemu što se zbivalo u Rajhu. Ne zna se tačno broj nemačkih obaveštajaca koje je predao saveznicima, ali u MI 6 veruju da ih je bilo stotinu - kaže Marko Popov.

Duško Popov je umnogome doprineo uspehu mnogobrojnih planova za prevaru Nemaca u Drugom svetskom ratu. Najvažniji od tih planova bila je operacija “Fortitud” koja je imala za cilj da obmane Hitlerovu komandu. Kao ubačeni špijun u Abveru, on je informisao Nemce da će se saveznici, da bi oslobodili Evropu, iskrcati u Pa de Kaleu, a da je iskrcavanje u Normandiji samo američki i engleski mamac.

Pukovnik Henri Julien je jednom to javno i priznao, kada je rekao je “da je Duško lično zaslužan za zadržavanje sedam nemačkih divizija u Pa de Kaleu, tri nedelje nakon iskrcavanja u Normandiji”. Bitka za Normandiju je odlučila Drugi svetski rat. Popov i MI 5 su, prevarom, sačuvali veliki broj ljudskih života.

Fleming preko Popova stvorio lik Džejmsa Bonda

Popov je umro u Opiju, u Francuskoj od raka kičme, kao i njegov kolega Jan Fleming, koji ga je opisivao u romanima o avanturama Džejmsa Bonda. Fleming je bio britanski agent i u MI 6 je jedno vreme bio zadužen za praćenje i proveravanje Popova. Bio je u prilici da vidi i zabeleži sve njegove poduhvate, ali da ih pripiše svom junaku Bondu.






"Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati" Jovan Jovanović Zmaj


Forum » Opste diskusije » Misterije » Legende o tajnim agentima (Dušan Popov)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]