• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Misterije » Otkriveni crteži ljudskih lica u srednjevekovnom rukopisu (o kralju Arturu)
Otkriveni crteži ljudskih lica u srednjevekovnom rukopisu




Wooo - hooooo!
177
poruka na forumu
10 108



post # 1 | 2016-06-18 , 0:48 AM



Naučnike je iznenadilo neočekivano otkriće da je jedan od najznačajnijih rukopisa u Ujedinjenom Kraljevstvu pun duhova – ljudskih likova koji ranije nisu primećeni jer se ne vide golim okom.

Crna knjiga iz Karmartena koja datira iz 1250. godine predstavlja nastariji srednjovekovni rukopis napisan u celosti na velškom jeziku i sadrži neke od najstarijih pomena Artura i Merlina. Naučnici su u njoj nedavno otkrili brojne prikaze ljudskih lica i poruke.

“Lako je pomisliti da znamo sve što se može znati o rukopisu poput Crne knjige, ali videti ove duhove iz prošlosti kako oživljavaju pred vašim očima je nešto zaista uzbudljivo”, rekla je Mirija Vilijams iz Anglosaksonskog, nordijskog i keltskog odeljenja Univerziteta u Kembridžu. Knjiga je, zapravo, zbirka poezije iz IX-XII veka koja se zasniva na pričama o velškim narodnim junacima i legendama iz srednjeg veka.

Vilijamsova i profesor Pol Rasel iz istog odeljenja veruju da je u XVI veku vlasnik knjige, najverovatnije čovek pod imenom Džaspar Grifit, izbrisao vekovima dodavane stihove, crteže i margine koje su dodavani kako je rukopis menjao vlasnika tokom godina. Koristeći kombinaciju crnog svetla i programa za uređivanje fotografija, delimično su otkriveni obrisani delovi i pojavili su se stihovi.

Trenutno, tekstovi su podeljeni u nepovezane fragmente i potrebna je dodatna analiza, iako naučnici veruju da su u pitanju nastavci pesama.

“Crteži i stihovi koje pokušavamo da povratimo prikazuju vrednost koju ima novi ugao gledanja na ovakve knjige”, kaže Vilijamsova. “Margine rukopisa često sadrže srednjovekovne ili savremene reakcije na tekst, što može baciti svetlo na ono što su naši preci mislili o onome što su čitali. Crna knjiga je naročito obogaćena beleškama pre kraja XVI veka, a njihovo otkriće može nam reći mnogo toga o onome što se dešavalo u to doba.”


Fajlovi: 9634350.jpg (169.9 Kb)



Forum » Opste diskusije » Misterije » Otkriveni crteži ljudskih lica u srednjevekovnom rukopisu (o kralju Arturu)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]