• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Misterije » Crteži na planinama
Crteži na planinama






124
poruka na forumu
189 1557



post # 1 | 2016-09-25 , 4:52 PM

Naska linije suogromni geoglifi na Naska-visoravni blizu istoimenoggradaNaska u Peruu.Naskanske linije se prostiru na prostoru od 500 kvadratnih kilometara. Neke imaju dužinu do 20km, postoje u obliku trougla, kao i figura, na primer lјudi,majmuna, pticai kitova,veličine od deset do nekoliko stotina metara. Često su linije oblikovane nekoliko centimetara u dubinu tla. Zbog ogromne veličine vidlјive su samo iz velike udalјenosti.
Unesko ih je proglasio kulturnom baštinom 1994. Nalaze se između gradaNaska i Palpe u Panpas de Jumanioko 400 kilometara južno od Lime. Naučnici veruju da su linije nastale u vreme Naskakulture između 400 i 650 godine nove ere.


Ljudikoji  putovali avionom prekoove oblasti i primetili linije, antropolozi su kasnije počeli da ih proučavaju.Zajednički stav svih istraživača je bio da nisu mogli da objasne kako su linije
napravlјene.Naučnicisu formulisali teoriju po kojoj je Naska narod koristioproste alate iopremu za merenje da bi konstruisali linije. Studije su pronašle komade drveta na
kraju nekih linija, što podržava ovu teoriju. Jedan takav komad poslat je na karbonsku
analizu i osnovu za utvđivanja vremena kadaje kompleks nastao. Istraživač Džo Nikel izUniverziteta u Kentakiju reprodukovao je figure korišćenjemkorišćenjem alata i tehnologije koja je bila dostupna narodu Naske. Nacionalna Geografija nazvala je ovaj rad "izuzetnim u tačnosti" kada ga je upoređivala sa originalnim linijama. Pažlјivim planiranjem i sličnom tehnologijom, mala grupa lјudi može i veće linije od Naska linija da napravi bez poroblema.




Ufington Beli Konj je visoko stilizovana  praistorijska slikana brdu , 110metara dužine, formirana je od dubokih kanala ispunjenih droblјenom belom kredom.Crtež se nalazi nagornjim padinama White HorseHill u engleskoj parohiji Uffington (u okrugu Okfordshire, istorijski Berkshire), oko 8 km  južno od grada Faringdon i isto toliko na zapadu od  grada Vantage. Brdo čini deo Padina BerkshireDovns i gleda naVale of White Horse na severu. Najbolјi pogledna sliku  se dobijaiz vazduha direktno iznad  doline, naročito oko sela  Cokvelli Longcot i Fernham.


Osim ove postoji još jedna slika konja isto u Velikoj Britaniji.


To su crteži za koje niko još nije rekao ko i zašto ih je pravio.


Poruku je menjao/la Atina1 - Nedelja, 2016-09-25, 4:53 PM


Nisam najlepsa. Nisam najbolja. Nisam najpopularnija. Nisam kao druge.
Nisam ni izbliza savrsena. Nemam savrseno telo. Ima puno boljih od mene.
ALI TO SAM JA :)








672
poruka na forumu
1965 12212



post # 2 | 2016-09-25 , 9:01 PM

Odlican text opet tetka,kao i uvijek jako interesantan i dobar izbor. :) gj hug


"....DA ŽIVIMO U NEKOJ KOLIBI U ŠUMI. TI DA CIJEPAŠ DRVA, JA DA CIJEPAM RAKIJU."


Forum » Opste diskusije » Misterije » Crteži na planinama
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]