Forum » Opste diskusije » Misterije » Nastanak sveta -koju teoriju podrzavate
Nastanak sveta -koju teoriju podrzavate






16
poruka na forumu
5 56



post # 46 | 2014-03-21 , 10:18 PM

Sharlo, time da sve ima svog tvorca se ide u apsurd..ja sam licno agnostik i mislim da nije moguce dokazati postoji li bog ili ne..neki pisu verujem u ono sto je bog zapisao..odakle vama saznanje da je bog ista zapisao sem bozjih zapovesti?? Slazem se sa tim da je vera izgubila svrhu mozda ne u potpunosti jer je nekima potrebno da veruju jer se boje smrti i kraja,ali je osnovnu svrhu o kontroli ljudi izgubila.. vega777, zasto neka sila mora da postoji?? LoveDoctor, znaci verujes da bog kontrolise tvoj zivot i sva desavanja?? Po tebi bog je odlucio da neke drzave zive u izobilju i kontrolisu pola sveta,a neke u nemastini i bedi?? Licno verujem u darvinovu teoriju i verujem u splet okolnosti i brojeve,ne u sudbinu


Poruku je menjao/la Shady-Slim - Petak, 2014-03-21, 10:21 PM


But no matter how many fish in the sea. It'll be so empty, without ME!








278
poruka na forumu
526 2505



post # 47 | 2015-03-10 , 1:49 AM

Quote
Univerzitetski profesor isprovocirao je svoje studente sledećim pitanjem: „Da li je Bog stvorio sve što postoji?” Jedan od studenata hrabro odgovori: „Da, stvorio je.” „Da li je Bog stvorio sve?” „Da gospodine”, odgovori mladić.

Profesor je nastavio: „Ako je Bog sve stvorio, onda je stvorio i zlo, jer zlo postoji i prema preceptu da su naša dela refleksija nas samih, onda je Bog zao”. Student je onemio pred takvim profesorovim odgovorom, a profesor, srećan, bio je gord što je ponovo dokazao da je hrišćanska vera samo mit.
Drugi je student podigao ruku i rekao: „Mogu li postaviti pitanje, profesore?” „Sigurno”, odgovori profesor. Mladić se podiže i upita: „Profesore, postoji li hladnoća?” „Kakvo je ovo pitanje? Dabome da postoji, zar vam nikada nije bilo hladno?” Mladić odgovori: „Ustvari, gospodine, hladnoća ne postoji. U skladu sa fizičkim zakonima, ono što smatramo hladnoćom, u realnosti je odsutnost toplote. Svako telo ili predmet može da se ispituje samo ako ima ili prenosi energiju. Apsolutna nula je totalna i apsolutna odsutnost toplote, tada sva tela postaju inertna, nesposobna da reaguju, ali hladnoća ne postoji. Stvorili smo ovaj izraz da bi opisali kako se osećamo kada nam nedostaje toplota.

„A, postoji li mrak”, nastavi student. Profesor odgovori: „Naravno”. Student odgovori: „Ponovo se varate, gospodine, ni mrak ne postoji. Mrak je, ustvari, odsutnost svetlosti. Svetlost se može studirati, mrak ne, uključujući postojanje Nicholsove prizme za razlaganje bele svetlosti na razne sastavne boje, sa različitim talasnim dužinama. Mrak ne. Jednostavan zrak svetlosti najuriće tminu i osvetliti će površinu na kojoj se okončava. Kako se može odrediti koliko je mračan određeni prostor? Na osnovu količine svetlosti u tom prostoru, nije li tako? Mrak je izraz kojeg je čovek uveo da bi opisao šta se događa kada nema svetlosti”

I na kraju, mladić upita profesora: „Gospodine, da li postoji zlo?” Profesor odgovori: „Naravno da postoji, kao što sam naznačio i na početku, vidimo silovanja, zločine i nasilja u celom svetu, ove su stvari zla”. Na ovome student odgovori: „Ne postoji zlo gospodine, ili bar ne postoji samo po sebi. Zlo jeste jednostavno odsutnost Boga; isto je kao i u prethodnim slučajevima, izraz kojeg je stvorio čovek da bi opisao odsutnost Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije kao vera ili ljubav, koje postoje kao što postoje toplota i svetlost. Zlo je rezultat činjenice da čovečanstvo nema Boga prisutnog u svojim srcima. To je isto tako kao što proizilazi hladnoća kada nema toplote i tama kada nema svetlosti”.


"Dream big," they say. "Shoot for the stars." Then they lock us away for twelve years and tell us where to sit, when to pee, what to think. Then we turn 18 and even though we've never had an original thought, we have to make the most important decision of our lives. And if you don't have the money and you don't really have the grades, a lot of the decision gets made for you.








61
poruka na forumu
78 435



post # 48 | 2015-03-10 , 2:24 AM

^Mora da je neki profesor sa domaceg univerziteta kad ga je ucenik ovako nasamario. :D


Poruku je menjao/la cannabis - Utorak, 2015-03-10, 8:55 PM


Never compromise. Not even in the face of Armageddon.

Every fairy tale needs a good old fashioned villain.






Virginia
76
poruka na forumu
82 614



post # 49 | 2015-03-12 , 11:42 PM

Ne postoji odgovor na to pitanje, mislim da nikada i nece. Nisam religiozna. Verujem u nauku, jer sam se i sama bavila istom, ali oko ovoga sam rastrzana... Ovo, kao sto neko vec rece, moze biti dvosmisleno pitanje - da li se misli na nastanak Zemlje ili zivota na Zemlji?

Ako pricamo o samom nastanku svega, najvise logike ima Big Bang Theory. Takodje, slazem se da je veoma moguce da ce opet doci do toga u buducnosti. Svidja mi se jos i ona teorija (ne secam se kako se zove ni gde sam procitala): Na neku cesticu u svemiru, koja se nasla u jednom prostoru prepunom kosmicke prasine, pocele su da lepe nove; ta nova, veca masa postala je privlacnija za okolne cestice, pa su i one nastavile da se lepe, tako je rasla i dalje privlacila nove cestice prasine. To je trajalo oko 300 miliona godina i Zemlja je, na taj nacin, narasla na jednu desetinu od svog danasnjeg precnika. Onda je prolaskom velike komete kroz taj oblak prasine bila povucena i ukljucena u kometu, kao sastavni deo njenog repa. U repu komete njena masa je narasla do jedne sestine danasnjeg precnika Zemlje, na isti nacin kao u oblaku prasine. Zatim je, zbog svoje povecane tezine, postepeno zaostajala za kometom, a onda pod uticajem jednog veceg nebeskog tela polako skrenula sa pravca komete, noseci sa sobom jedan deo repa komete. Taj gornji sloj, dobijen od komete, bio je usijan, dok je unutrasnjost bila dosta hladna. Kretanjem se hladila i dosla do mesta gde se sad nalazi, blizu Sunca. Simpaticna teorija.

Sto se tice nastanka zivota na Zemlji, tu verujem da su komete, meteori i druga odredjena nebeska tela, koja su stalno udarala u Zemlju kada atmosfera jos nije bila formirana, donele sa sobom razne (organske) cestice, koje su se (najverovatnije u moru) dalje razvijale. Cini se savrseno logicnim.

Ne mislim da je bilo koja "visa sila" imala bilo kakve veze sa ovim (niti da postoji uopste tako nesto).

Ono sto je jako verovatno je da se ovo pitanje nikada nece razjasniti, jer ne mozes da dokazes nesto sto se desilo pre nastanka svega. Zato mi je ova tema uvek bila zanimljiva i uvek sam volela da slusam i citam nove teorije i resenja naucnika :)


Poruku je menjao/la EnaVB - Cetvrtak, 2015-03-12, 11:45 PM





  ace1



1597
poruka na forumu
756 1986



post # 50 | 2015-04-17 , 3:12 AM

Quote Mrs_Iglesias ()
Ako pricamo o samom nastanku svega, najvise logike ima Big Bang Theory.


mada ni u to nemozes vjerovati, jer meni nije bash logicno to... :) jer kako kaze nauka ...

da se citiram sam sebi sto sam odavno rekao:

Велики прасак представља научну теорију о пореклу универзума као о ширењу простора и материје, који је у почетку био бесконачно мали простор бесконачно великог притиска и топлоте у неком коначном времену у прошлости. Сама идеја је настала из посматрања која указују на то да црвени помак галаксија (Хаблов закон) показује да се галаксије удаљавају једне од других, што наводи на тврдњу да су галаксије биле некад међусобно много ближе него данас.



No sto je bilo pre tog malog univerzmu, znaci on je morao nekud opet biti, znaci u neki drugi univerzum ili prostor, nije mogao onako samo da bude u svemir...znaci neki prostor je moralo biti..i trebalo je vreme da se on smanji na gustinu kad vise nije mogao sam sebi da "odrzava" pa je pukao...
A spored naucnicima sto "tvrde" da je univerzum nastao od BigBang, kazu da je tad pocelo vreme, prostor ... a sam univerzum, ranije sigurno je bio u nekom drugog svemir (univerzum) i trebalo je vremena da se to desi da se sabere pa onda eksplodira......
Tako da izgleda koliko i da se vracamo unazad u vreme i prostor, nikad necemo saznati od kud ustvari potice nastanak sveta. :)

Quote Mrs_Iglesias ()
Sto se tice nastanka zivota na Zemlji, tu verujem da su komete, meteori i druga odredjena nebeska tela, koja su stalno udarala u Zemlju kada atmosfera jos nije bila formirana, donele sa sobom razne (organske) cestice, koje su se (najverovatnije u moru) dalje razvijale. Cini se savrseno logicnim.


a za ovo i ja mislim da je najlogicnije.... i za ovo mislim da si u pravo i te podrzavam za ovo :D


Poruku je menjao/la ace1 - Petak, 2015-04-17, 3:17 AM










386
poruka na forumu
90 1169



post # 51 | 2015-04-17 , 10:31 AM

Moderna fizika ne ostavlja mesta za verovanje u boga.

"Zbog zakona kao što je gravitacija, univerzum može sebe da stvara ni iz čega i to će i činiti. Spontano nastajanje je razlog što postoji nešto umesto ničeg, što postoji univerzum, što mi postojimo"

Ovo je jedan od mnogih komentara Stivena Hokinga,jer u odnosu na univerzum,mi smo jedna mala tacka,u beskrajnom svemiru u kome postoje milion galaksija. :)

Quote LaMistress ()
to je isto kao pitanje ko je rtariji kokoska ili jaje


Odgovor je lak,evolucija je omogucila precima kokoske da leze jaja,ali ne i da lete xd
lol







  Muhy

Federacija Bosne i Hercegovine, USK
485
poruka na forumu
410 2331



post # 52 | 2015-04-28 , 8:44 AM

Sve je relativno :D Meni je prihvatljivije da je bog stvorio univerzum i nas da


.....








232
poruka na forumu
1329 2114



post # 53 | 2015-06-19 , 6:24 AM

Kao vjernik verujem u stvaralstvo Boga i samim tim da je Bog stvorio sve ovo ...

S druge strane,ako zanemarim vjernika u sebi,Darvinova teorija nikako,ta je teorija skroz ali na skroz po svakoj logici,nauci pogresna i nema temelja nikakvog... Pocevsi od toga da ,kao jednoceliski organizam bez nerava,nego da instiktivno dobija zelju za evolucijom i razvojom,do samog dokaza da nisu svi organizmi obuhvaceni evolucijom,primjer je neka bakterija koja je nastala sa dijelom sebe,nekim repom koji joj sluzi za (NESTO),za momenat sam zaboravio tacno i sta,i da to nije proizvod nikakve evolucije vec je stvorena momentalno takva i ostala takva...

Teorija da je zivi svet na planeti Zemlji potekao od vanzemaljaca koji su posadili seme bogato svim tim materijalom,hmm ja licno ne verujem u to,ali je i ta teorija bolja od Darvinove...

Veliki prasak i koacervatna kapljica,koja uz moju vjeru ide skroz,i koja je realnija,i naucno shvatljivija svakako


"A ja, ja sam sve ono sto nikad ne biste ni predpostavili.
I nisam, ama bas nista od onog sto bi se moglo reci o meni na prvi pogled"

Acta non Verba






Virginia
76
poruka na forumu
82 614



post # 54 | 2015-12-19 , 11:41 PM

Quote Roby_the_King ()
Moderna fizika ne ostavlja mesta za verovanje u boga.

"Zbog zakona kao što je gravitacija, univerzum može sebe da stvara ni iz čega i to će i činiti. Spontano nastajanje je razlog što postoji nešto umesto ničeg, što postoji univerzum, što mi postojimo"


Ovo mi se svidja, dobar si, ovo mu je jedna od boljih :)

Added (2015-12-19, 10:41 PM)
---------------------------------------------
"Postoji teorija koja kaže da će, ukoliko ikada iko bude otkrio koja je svrha svemira i zašto on postoji, ovaj smesta iščeznuti i biti zamenjen nečim još neobičnijim i neobjašnjivijim. Postoji i druga teorija koja tvrdi da se sve to već desilo."
- Daglas Adams, Restoran na kraju svemira

:)






  Muhy

Federacija Bosne i Hercegovine, USK
485
poruka na forumu
410 2331



post # 55 | 2016-01-02 , 7:46 PM

Quote Incredible ()
ao vjernik verujem u stvaralstvo Boga i samim tim da je Bog stvorio sve ovo ...

S druge strane,ako zanemarim vjernika u sebi,Darvinova teorija nikako,ta je teorija skroz ali na skroz po svakoj logici,nauci pogresna i nema temelja nikakvog...


+ 1 Ja se sa tobom slazem :)


.....






Virginia
76
poruka na forumu
82 614



post # 56 | 2016-01-08 , 3:02 AM

Quote ace1 ()
Ako pricamo o samom nastanku svega, najvise logike ima Big Bang Theory.

mada ni u to nemozes vjerovati, jer meni nije bash logicno to... :) jer kako kaze nauka ...


Kako nije logicno, sam Big Bang ti je, u stvari, Ajnstajnova teorija E=mC2. Bukvalno.
Nakon njega, univerzum je bio samo energija u prostoru i vremenu, koja se transformisala u masu, kao sto je Ajnstajn dokazao da moze i stvorila cestice.
Njegova teorija je promenila nacin na koji smo mi posmatrali svet, ali je i dalje najlogicije objasnjenje za nastanak svemira, ovakvog kakvog ga danas znamo.
Ja nikada nisam, do sada, naisla na potpunije objasnjenje. Da, ima mane, ali znatno manje od ostalih teorija.
Plus, otvara nam mogucnost scenarija Intersellar-a, jer konstante nisu vreme i prostor, vec svetlost.

Ali pre svega ovoga treba da se predju mnoge stvari, poput radova Oto Hana i Lise Majner (pronalazaci fisije), pa da se shvati.

Opet kazem, ovo ce zauvek ostati otvoreno pitanje, pa cemo pratiti da li ce se pojaviti teorija sa potpuni(ji)m objasnjenjem, ali meni se ovo cini sasvim ok. I ovako smo daleko dogurali.

:)


Poruku je menjao/la Mrs_Iglesias - Petak, 2016-01-08, 3:22 AM


"Nobody exists on purpose.
Nobody belongs anywhere.
Everybody's gonna die."





  Muhy

Federacija Bosne i Hercegovine, USK
485
poruka na forumu
410 2331



post # 57 | 2016-01-08 , 11:41 AM

Quote Mrs_Iglesias ()
Kako nije logicno, sam Big Bang ti je, u stvari, Ajnstajnova teorija E=mC2. Bukvalno.
Nakon njega, univerzum je bio samo energija u prostoru i vremenu, koja se transformisala u masu, kao sto je Ajnstajn dokazao da moze i stvorila cestice.
Njegova teorija je promenila nacin na koji smo mi posmatrali svet, ali je i dalje najlogicije objasnjenje za nastanak svemira, ovakvog kakvog ga danas znamo.
Ja nikada nisam, do sada, naisla na potpunije objasnjenje. Da, ima mane, ali znatno manje od ostalih teorija.

Plus, otvara nam mogucnost scenarija Intersellar-a, jer konstante nisu vreme i prostor, vec svetlost.

Ali pre svega ovoga treba da se predju mnoge stvari, poput radova Oto Hana i Lise Majner (pronalazaci fisije), pa da se shvati.

Opet kazem, ovo ce zauvek ostati otvoreno pitanje, pa cemo pratiti da li ce se pojaviti teorija sa potpuni(ji)m objasnjenjem, ali meni se ovo cini sasvim ok. I ovako smo daleko dogurali.


Prihvatljive su obe teorije, ovaj big bang i taj bog verovatno bacio tu božiju česticu (Higgsov bozon) i od te čestice univerzum je naglo vremenom počeo da se ekspandira :)


.....






BMW FREAK
835
poruka na forumu
458 1859



post # 58 | 2016-01-08 , 11:02 PM

Ma koji god vama pase :D :D










15
poruka na forumu
0 0



post # 59 | 2016-08-16 , 2:09 PM

UGHpeople ti si to sve lepo objasnio,ko razume








61
poruka na forumu
13 69



post # 60 | 2016-08-25 , 7:24 PM

Odgovor na pitanje u vezi univerzuma, zivota i svega ostalog je 43
lol
p.s.
ko kapira kapira ko ne neka cita Daglasa ili pogleda film ;)


Poruku je menjao/la OneWingedAngel - Cetvrtak, 2016-08-25, 7:25 PM




Forum » Opste diskusije » Misterije » Nastanak sveta -koju teoriju podrzavate
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]