• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Kako se riješiti peludne alergije i ambrozije ? (Svako neka iznese svoje mišljenje :))
Kako se riješiti peludne alergije i ambrozije ?




USK
498
poruka na forumu
171 1445



post # 1 | 2013-04-20 , 8:36 PM

Alergija na ambroziju

Za pojavu simptoma alergije odgovorna je pelud ambrozije koja se prenosi zrakom. Pelud ambrozije može se proširiti i na mjesta 300 kilometara udaljena od mjesta rasta biljke, a njezine sjemenke mogu preživjeti i duže od 30 godina u uvjetima zamrzavanja.

Doba cvatnje (polenacije) ambrozije je od juli do spetembra pa su tada i najizraženije alergijske tegobe u osoba alergičnih na ambroziju. Doba polenacije ovisi o vremenskim prilikama svake godine.

Osim toga, u klimatski različitim područjima vrijeme letenja peludi varira.

Simptomi alergije na ambroziju

Ambrozija izaziva peludnu groznicu (alergijski rinitis). Alergijski rinitis karakerizira začepljen nos, obilan vodenasti iscjedak iz nosa te pojava svrbeža i peckanja u nosu. Slični su i simptomi kod prehlade, osim što prehladu često prati povišena tjelesna temperatura.

Ukoliko ste primijetili da ste svake godine 'prehlađeni' otprilike u isto vrijeme, velika je vjerojatnost da zapravo patite od alergije. Osim simptoma u nosu, alergija na ambroziju često se očituje i očnim simptomima – cvenilom, suzenjem, svrbežom i peckanjem te otečenim očima (alergijski konjuktivitis). Ukoliko se simptomi alergije neredovito ili neispravno liječe, vrlo često dolazi do pojave alergijske astme.

Kako se obraniti od Ambrozije?
Redovito se informirajte o aktualnom stanju peludi ambrozije u vašem mjestu. U vrijeme kada najviše peludi, između 5 i 10 sati ujutro, izbjegavajte otvorene prostore i naporne tjelesne aktivnosti (sport), jer tada jače dišete pa veća količina peludi ulazi u dišne puteve. Na otvorenom nosite naočale ili sunčane naočale, kako bi vam oči bile zaštićene od peludi.

Planirajte godišnji odmor u doba kada je kod kuće sezona peludi. Pokušajte odabirati područja s manje alergena, npr. otoke, mjesta na obali ili u visokim planinama. Prilikom vožnje automobilom, zatvorite prozore i isključite prozračivanje. Ugradite filter za pelud!

Kako biste smanjili koncentraciju peludi u spavaćoj sobi, perite kosu prije lijeganja u krevet, a odjeću odjeću u kojoj ste bili vani odložite izvan spavaće sobe. Odjeću nakon pranja sušite u kući jer se na otvorenom na odjeći skuplja pelud.

Povezanost alergije na ambroziju i na neke prehrambene namirnice
Alergeni peludi nekih biljaka slične su građe kao i određene prehrambene namirnice. Zbog toga se u osoba alergičnih na pelud, može istodobno javiti i alergija na određenu hranu. Ukoliko patite od alergije na ambroziju, izbjegavajte banane, dinje, lubenice i kamilicu jer te namirnice, zbog sličnosti s alergenom ambrozije, kod vas mogu izazvati alergijsku reakciju.

Simptome alergije na ambroziju možete liječiti sami!
Neki stariji lijekovi protiv alergije uzrokuju pospanost ili pojačan apetit, dok suvremene supstance, kao što je djelatna tvar u Belodinu, nemaju tih neželjenih učinaka. Upravo zbog toga, Ministarstvo zdravstva RH je odobrilo Belodin za samostalno liječenje simptoma alergije.

Samo jedna tableta Belodina na dan pomoći će vam da prebrodite razdoblje polenacije ambrozije! Belodin možete uzeti prije pojave prvih simptoma alergije, a ukoliko su simptomi alergije već nastupili, Belodin će vam pomoći u roku od 10-ak minuta. Belodin možete nabaviti bez recepta, u najbližoj ljekarni ili drogeriji.


Šta bi ste učinili kad bi ste bili alergični na polen ili ambroziju?

JA ZNAM ŠTA BIH UČINIO !


Fajlovi: 8280807.jpg (7.1 Kb) · 7694877.jpg (25.6 Kb)

Poruku je menjao/la muharemhuskic7 - Subota, 2013-04-20, 8:39 PM


Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Kako se riješiti peludne alergije i ambrozije ? (Svako neka iznese svoje mišljenje :))
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]