• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Migrena! (Sta je ustvari migrena i kako se kontrolise...)
Migrena!






387
poruka na forumu
90 1169



post # 1 | 2014-01-25 , 10:06 PM

Evo vec nekoliko godina patim od migrene,a prvi put mi se javila na pocetku puberteta...to je neopisiv bol na jednoj strani glave,boli tako jako da te bol jednostavno onesposobljava.Neizlecivo je ali se moze staviti pod kontrolom.

Dakle.....

Migrena je neurološko oboljenje karakteristično za oko 10% populacije. Kod žena je tri puta češće nego kod muškaraca. To je jaka glavobolja koja se javlja periodično i bol uglavnom zahvata polovinu glave.Bol je često praćen mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Karakteristika migrenoznih glavobolja je da se pre napada u velikom broju slučajeva javlja takozvana aura.
Migrene se po simptomima dele na:
Migrene bez aure
Migrene sa aurom
Migrene sa produženom aurom


Glavobolje su izuzetno učestale tegobe kod čoveka. Po uzroku nastanka delimo ih na:
-Vaskularne
-Tenzione
-Neuralgije
-Simptomatske glavobolje

Migrenozne glavobolje su vrlo često u vezi sa menstrualnim ciklusom ili menopauzom, a za vreme trudnoće javljaju se vrlo retko. Mogu je uzrokovati i psihički stres, fizički napor, meteorološki uslovi ili nagle promene vremena, konzumiranje određene vrste hrane, alkohol itd.

Aura je predsignal za početak migrenoznog bola i manifestuje se u vidu pojave tačke u vidnom polju, ispadom vidnog polja, poremećajem osećaja ili motorike koji je najčešće jednostran, poremećajem govora. Može trajati nekoliko minuta do najviše sat vremena. Zbog migrene nastaje promena raspoloženja u vidu depresije ili euforije, poremećaj koncentracije, nemir. Može se javiti patološka glad, naročito potreba za slatkim.

Nakon aure, razvija se pulsirajuća glavobolja, ali bol može biti tup ili probadajući. Kod više od 90% bolesnika bol je praćen mučninom i povraćanjem. Veliki broj bolesnika se žali na svetlost (fotofobija, preoseljivost očiju na svetlo), jak zvuk ili miris. Pri kraju napada kod nekih bolesnika dolazi do poliurije (pojačano mokrenje). Napad migrene uglavnom traje nekoliko sati, a u većini slučajeva se završi za manje od 24 sata.



Ovo je slika mozga koja pokazuje kako se bolest siri i za nekih 20 minuta obuzme celu jednu stranu mozga.

Dijagnoza migrene se postavlja na osnovu uzete anamneze, to jest na osnovu kliničke slike. Bitna je i eliminacija ostalih mogućih uzroka.

Terapija migrene podrazumeva:
Terapiju lekovima (podrazumeva lečenje akutnog napada migrene i prevenciju napada)
Promenu načina života i ishrane, psihoterapiju, akupunkturu.

Naucnici su utvrdili da sedam case vode na dan moze ublaziti bolove migrene.
Narodna medicina kaze da migrenu ublazava i jaka crna kafa pomesana sa sokom od limuna bez secera popiti dve na dan,jeste da je grozno ali jbg mora se.


Fajlovi: 1711680.gif (131.2 Kb)

Poruku je menjao/la Roby_the_King - Subota, 2014-01-25, 10:07 PM




Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Migrena! (Sta je ustvari migrena i kako se kontrolise...)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]