• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » 9 navika koje su veoma loše po vaš vid
9 navika koje su veoma loše po vaš vid



  Gale



989
poruka na forumu
489 2507



post # 1 | 2014-02-20 , 11:55 AM



1) NE NOSITE NAOČARE ZA SUNCE

UV zraci nisu štetni samo za kožu, već i za oči. Ako ne nosite naočare za sunce za filterom za UV zrake, rizikikujete da oslabite vid, dobijete kataraktu ili čak rak kože na kapcima. Zato naočare nisu samo aksesoar, već i jako bitan deo svakodnevice. Iako je sunce najjače leti, i naočare se uglavnom samo tada i nose, trebalo bi da ih stavite svaki put kada vidite da je napolju sunčano.

2) PREVIŠE KORISTITE KAPI ZA OČI

Kapi za oči su jako popularne, jer brzo uklanjaju crvenilo očiju. One sužavaju krvne sudove, i zato beonjače ne izgledaju više crveno. Međutim, nakon nekoliko sati, kada dejstvo prođe, krvi sudov se ponovo šire, pa oči mogu da izgledaju još crvenije pre stavljanja kapi.

3) NEPRAVILNO LEČITE SUVOĆU OČIJU

Suvoća očju je jako učestao poremećaj, a mnogi ljudi zbog toga koriste kapi. Međutim, ako ih previše koristite, one mogu da izazovu iritaciju, i da imaju suprotan efekat. Kapi za vlaženje očiju su dobar odabir samo ako planirate da ih koristite najviše četiri puta dnevno, jer sadrže konzervanse sa kojima ne treba preterivati. Nabavite dobre veštačke suze, koje neće iritirati oko i pomći će vam u borbi protiv suvoće. Ako vas svrbe oči, možete da držite kapi u frižideru, jer to pomaže kod svraba.

4) PREVIŠE GLEDATE U EKRAN

Kada čitamo nešto na ekranu, bilo da se radi o kompjuteru na poslu, ili telefonu, mi automatski zaustavljama ili usporavamo treptanje. Trebalo bi da trepćemo 12 do 15 puta u minutu, a gledanje u monitor to jako usporava. Najgore je kada čitamo sitan tekst na kompjuteru ili telefonu, jer se tada najviše fokusiramo i gotovo da ne trepćemo dok nam se vid ne zamagli. Kako biste to izbegli, bacite pogled na nešto van monitra s vremena na vreme, to će da vam pomogne u vraćanju u normalan ritam treptanja.

5) NEMARNI STE SA SOČIVIMA

Nemojte nikada da ispirate sočva vodom, ili da ih stavljate u usta, već uvek koristite odgovarajuću tečnost, kako biste izbegli infekcije i iritacije. Mnogi oftalmolozi preporučuju da koristite kontaktna sočiva za jenokratnu upotrebu, ali ako su vam draža ona dugotrajna, imajte u vidu da nikako ne svete da spavate sa njima, jer oči ostaju bez kiseonika. Još neke od stvari koje ne treba da radite sa sočivima jesu tuširanje, kupanje i plivanje u bazenu ili moru. Takođe, nikada ne treba da naručujete sočiva, a da niste predhodno porazgovarali o tome sa dktorom.

6) KORIŠĆENJE STARE ŠMINKE, I SPAVANJE SA NJOM

Šminka treba da se menja svaka tri meseca, a posebno kada je u pitanju maskara. Međuti, čak i ako koristite senke i krejone kojima je prošao rok upotrebe, ono što nikako ne smete da radite jeste da spavate sa time na očima.

7) PUŠENJE

Ne bi trebalo da pušite iz mnogo razloga ali evo još jednog. Pušenje i duvanski dim povećava rizik od dobijanja katarakte, i šteti vašoj mrežnjači. Duvan onemogućava vaše telo da dobavlja odgovarajuće vitamine i hranljive materije to tkiva širom tela, a to uključuje i tkivo u očima.

8) NE IDETE REDOVNO KOD LEKARA

Redovno posećujte oftalmologa, pogotovu ako imate neku bolest koja može da utiče na oči, kao što je visok pritisak ili dijabetes. Ako ne komtrolišete šećernu bolest, to može da dovede i do slepila, upozoravaju lekari.

9) IGNORIŠETE SIMPTOME

Ako imate zamućenost vidnog polja, peckanje, svrab, bol ili vam često pred očima sve zasvetli, nemojte to da ignorišete i da se nadate da će nestati samo od sebe. Ako vam na vreme dijagnostikuju oboljenje, to može mnogo da olakša proces lečenja. Kakvu god promenu da primetite, ne zanemarujte je, nego se obratite lekaru.

Pridržavate li se vi od nečega gore navedenog, u kojim primerima se pronalazite a u kojim se ne pronalazite?
Koliko uopšte vodite računa o svojim očima?


Fajlovi: 8633370.jpg (38.2 Kb)


Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim ono što mogu i mudrosti da prepoznam razliku među njima.








2515
poruka na forumu
2013 17837



post # 2 | 2014-02-20 , 11:28 PM

Uh ja vec imam problema sa ocima lele

Naime, imam manjak pigmenta u njima i smeta mi jaka svetlost, cim izadjem na nju , automatski mi oci suze, boli me glava i osecam da cu da se onesvestim :(

Moram da nosim photo grey naocare... A osecam se bezveze kad moram da ih nosim zimi ili kad je jesen ,jer nema sunca , ali ima neke svetlosti , dal to bilo recimo odbijanje o sneg pa belina ili sta ne znam , ali smeta mi ..

Takodje , ponekad mi se desi da sam preumorna toliko da zaboravim to vece da skinem sminku, pa se setim tek ujutru da je skinem stid


"If you have a problem with me, call me. If you don't have my number, then that means you don't know me well enough to have a problem." ✌️








246
poruka na forumu
78 175



post # 3 | 2014-03-02 , 1:12 PM

Gresim pod rednim brojevima: 1, 4, 8 i 9. %)
Popraviću se, obećavam.








2515
poruka na forumu
2013 17837



post # 4 | 2014-03-02 , 4:20 PM

Quote Life_is_good ()
4) PREVIŠE GLEDATE U EKRAN


Njah , mislim da je ovoga u poslednje vreme i previše sa moje strane lele

No, šta ću ne ginu mi naočare na kraju s obzirom da vrsta posla kojom se bavim zahteva konstantno gledanje u ekran okac


"If you have a problem with me, call me. If you don't have my number, then that means you don't know me well enough to have a problem." ✌️





  Pegaz



1294
poruka na forumu
1315 7661



post # 5 | 2014-03-02 , 4:56 PM

Quote Life_is_good ()
4) PREVIŠE GLEDATE U EKRAN

Sigurno da steti ocima, ali sam po ovome ocoravio skroz :D lol

Quote Life_is_good ()
7) PUŠENJE

Najvise od svega mi smeta dim %) grrrrrr










1381
poruka na forumu
175 10257



post # 6 | 2016-11-18 , 1:21 AM

Definitivno zbog previše gledanja u ekran,zbog toga sam i morao da počnem da nosim naočare,a što je najgore nastavio sam po starom :D


A single act of kindness throws out roots in all directions, and the roots spring up and make new trees


Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » 9 navika koje su veoma loše po vaš vid
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]