• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » 10 razloga zbog kojih ne možete da skinete salo na stomaku!! (..ide ljetooo.. pa se svii bacili u "mrsavljenje")
10 razloga zbog kojih ne možete da skinete salo na stomaku!!






5153
poruka na forumu
3629 10080



post # 1 | 2014-05-07 , 6:33 PM

Svi koji su pokušali znaju da nije lako osloboditi se sala u predelu stomaka. Previše masti u predelu abdomena može da najavi srčana oboljenja, dijabetes tipa 2, otpornost na insulin i neke vrste maligniteta. Ako vam dijeta i vežbanje ne pomažu mnogo, razlog tome mogu biti vaši hormoni, godine ili genetika. :D


Evo nekoliko razloga:

1) STARITE

Kako starite, vaše telo menja način na koji stiče i gubi kilograme. I muškarcima i ženama metabolizam se s godinama usporava, a smanjuje se i broj kalorija koje su telu potrebne da bi funkcionisalo.
Pored toga, žene moraju da se bore i sa menopauzom.
Ako se tokom menopauze goje, žene se najčešće goje u oblasti stomaka.
U menopauzi je proizvodnja hormona estrogena i progesterona sporija.
I nivo testosterona opada, ali sporijim tempom. Ove hormonalne promene utiču na to da žena zadobije salo u oblasti stomaka.

2) POGREŠNO VJEŽBATE
Svakodnevno trčanje je dobro za vaše srce, ali kardio vežbe same po sebi nisu dobre za smanjivanje struka. Morate da kombinujete tegove i kardio trening. Trening snage povećava mišićnu masu, zbog čega vaše telo prirodno sagoreva više kalorija. Nedeljno se preporučuje 250 minuta vežbanja umerenog intenziteta ili 125 minuta vežbanja viskokog intenziteta

3) JEDETE PREVIŠE PRERAĐENE HRANE
Prerađene žitarice kao što su beli hleb, kreketi, čips i prerađeni šećeri u slatkim pićima i dezertima povećavaju zapaljenje u našem telu. Stomačno salo se povezuje sa zapaljenjem, pa ako jedete previše prerađene hrane, sabotirate sebe. Voće, povrće i žitarice u celom zrnu puni su antioksidanata koji imaju svojstva koja deluju protiv zapaljenja, pa mogu da spreče i nagomilavanje stomačnog sala.

4) UNOSITE POGREŠNE MASTI
Telo ne reaguje na sve masti na isti način. Istraživanja povezuju uvećani unos zasićenih masti, koje se nalaze u mesu i mlečnim proizvodima, sa povećanom količinom masti. Sa druge strane, mononezasićene masti (koje se nalaze u maslinovom ulju i avokadu) i neki tipovi polinezasićenih masti (omega-3, koje se nalaze u orasima, semenu suncokreta i masnoj ribi kao što je losos) imaju neka svojstva koja deluju protiv zapaljenja. Ali previše masti znači i praviše kalorija, pa samim tim i gojenje, pa zato unosite zdrave masti umereno.

5) RADITE POGREŠNE VEŽBE
Radite trbušnjake od jutra do sutra? Prestanite. Kada vam ostane samo malo sala u oblasti stomaka, trbušnjaci vam neće pomoći. Radite funkcionlane vežbe koje koriste mišiće abdomena, leđa i karlice, kao i druge delove tela. Ove vežbe upošljavaju mnogo mišića, pa se više kalorija sagoreva dok ih radite. Ove vežbe su dobre:


6) POD STRESOM STE
Što ste pod većim stresom, to će vam biti teže da smršate, naročito u predelu struka. I to ne zato što ćete jesti više nezdrave hrane kad ste pod stresom, iako je i to delimično tačno. Glavni krivac je hormon stresa, kortizol, koji može da poveća količinu masti koju vaše telo zadržava i da uveća vaše masne ćelije.

7) MALO SPAVATE
Jedna studija koja je trajala 16 godina otkrila je da one žene koje spavaju manje od 5 sati imaju 30 odsto više šanse da se ugoje 15 kilograma i više nego one koje spavaju sedam sati. Preporučuje se 8 sati sna dnevno.

8) IMATE GRAĐU JABUKE

Ako vam se salo češće taloži u oblasti stomaka, nego u oblasti butina i kukova, onda imate građu jabuke.
Ova genetska predispozicija znači da će vam biti mnogo teže da skinte salo sa stomaka, ali to nije nemoguće.

9) BOLESNI STE

Ako vam je nivo tastosterona visok – to prati sindrom policističnih jajnika – biće vam teže da smršate.
Ako ste građeni kao jabuka i gojazni ste, bilo bi dobro da posetite doktora, pošto postoji mogućnost da ćete oboleti od dijabetesa.

10) NEMOTIVISANI STE
Da li ste se baš posvetili skidanju sala sa stomaka? Ako hoćete da skinete salo iz oblasti abdomena, morate niskokaloričnu ishranu bogatu vlaknima i siromašnu ugljenim hidarima i šećerima kombinovati sa vežbanjem, kardio i sa tegovima. Ako stvarno želite da smršate, budite uporni.

Jeste li se pronesli u ovom nekom razlogu?
Znate li jos koji dobar savijet? Ako da podijelite ga sa nama ?


Jesi ti normalna?
-Kako za koga…


Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » 10 razloga zbog kojih ne možete da skinete salo na stomaku!! (..ide ljetooo.. pa se svii bacili u "mrsavljenje")
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]