• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Boje leče
Boje leče






10209
poruka na forumu
3202 5806



post # 1 | 2012-02-02 , 10:08 PM

Voće i povrće zelene boje, na primer, bogato je saponinima koji snižavaju holesterol

Nutricionisti naglašavaju da boje u voću i povrću imaju zaštitno i lekovito dejstvo i predstavljaju „male prirodne lekove". A pošto svaka boja ima različite efekte, u interesu našeg zdravlja je da unesemo što više boja u našu svakodnevnu ishranu. Bečki profesor Hademar Bankhofer objašnjava različite efekte plave, crvene, zelene i žute boje na vašem tanjiru.

Zelena boja je bogata takozvanim saponinima, ali i hlorofilom. Saponini mogu da snize povišen nivo holesterola, da aktiviraju imuni sistem, da smire upale i suzbiju štetne bakterije. Hlorofil se brine za to da mozak bolje apsorbuje kiseonik i da ga moždane ćelije bolje iskoriste. Posebno dragoceni zeleni prirodni proizvodi su brokoli, prokelj, spanać, potočarka i kivi.

Voće i povrće crvene i narandžaste boje sadrži dosta karotenoida, koji neutralizuju agresivne molekule štetnih materija, jačaju disajne puteve, čulo vida i imunitet. Posebno dragoceni proizvodi ovih boja su bundeva, šargarepa, paradajz, crvena i narandžasta paprika, pomorandže, mandarine i lubenice.


U plavim i ljubičastim prirodnim proizvodima sadržani su brojni polifenoli. Oni deluju kao antibiotici, suzbijaju upale, štite od infekcija, jačaju srce i krv održavaju tečnom. Posebno bogate polifenolima su borovnica, cvekla, crno grožđe, patlidžan, višnje, kupina, crna ribizla i zovine bobice.

Žuta boja u voću i povrću znači velike količine flavonoida, koji utiču na nivo holesterola. Oni krv održavaju tečnom i imaju pozitivan uticaj na želudac i creva. Posebno bogati flavonoidima su žuta paprika, breskve, mango, sočne i zrele kruške i grejpfrut.







  BMW



3820
poruka na forumu
98 692



post # 2 | 2012-02-27 , 10:26 PM

;)


''Ko rano rani, cijeli dan mu se spava''

''Pazi kome poklanjaš sebe,svoju ljubav i svoje povjerenje,jer,svi smo mi ljudi,ali rijetko ko je čovjek.''





  Sanja



968
poruka na forumu
333 2389



post # 3 | 2012-08-23 , 12:43 PM

zanimljivo :D


"Ne budi nesrecan što u ovome svetu niko ne zna za tebe. Zašto,misliš da si toliko važan da bi te trebali poznavati? Kada budeš zaista tako važan, a da i ne misliš o tome, oni će znati za tebe.


Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Boje leče
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]