Pocetna » Zdravlje


4 lekcije za nezadovoljne ljude od čoveka obolelog od raka




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1000
Dodao/la: Gale
datum: 2013-12-16

Slike iz 4 lekcije za nezadovoljne ljude od čoveka obolelog od raka Slike iz 4 lekcije za nezadovoljne ljude od čoveka obolelog od raka Slike iz 4 lekcije za nezadovoljne ljude od čoveka obolelog od raka


Faisal Rehman naučio je neke od najbitnijih životnih lekcija od svog smrtno bolesnog ujaka, i odlučio je da ih podeli sa ostatkom sveta. On kaže da je bolest i suočavanje sa smrtnošću toliko uticalo na njegovog, po prirodi arogantnog i mračnog ujaka, da je on danas potpuno drugačiji čovek. I smatra da po nekim pitanjima svi možemo dosta da naučimo od njega.

1. Cenite i uživajte u hrani



Ovo je jedna od prvih stvari koja se promenila kod njega. I ranije je voleo da jede, ali se uvek žalio, gotovo po navici. Ili ima peviše povrća, ili je čorba previše retka, a dezert previše sladak...

Danas, on se uopšte ne žali i uživa u svakom obroku. Ako malo bolje razmislimo o tome, hrana nije samo čin jedenja, to je mnogo širi aspekt naše kulture.

Kada god uživamo u hrani, mi donosimo dobre vibracije za sto. Sa dobrim vibracija i energijom, dolazi i dobra zabava, a sa zabavom i jača prijateljstva.

Tako na kraju, nešto što bi moglao da bude samo još jedan obrok, možda čak i neprijatan da ste odlučili da nagrdite domaćicu za presoljeno meso, može da postane jedan od onih porodičnih momenata koji se zauvek pamte. Zato Faisal sada smatra da nepotrebnom kritikovanju nije mesto za stolom, a konstruktivna kritika može da bude upakovana u šalu, ili da se kaže u četiri zida. Ili, još bolje, da se potpuno zaboravi.

2. Pronađite dobro u svakome



Faisal kaže da je njegov ujak umeo da priča loše o pojedinim ljudima, čak i kada ništa nisu zgrešili.

Voleo je da privlači pažnju na sebe omalovažavajući druge.

Od kada se razboleo, on je potpuno drugačiji po tom pitanju.

Ponekad, naša želja za pažnjom i veličanjem samog sebe dovodi do toga da potpuno zaboravimo kako potcenjivanje drugih zapravo vređa te ljude, a nas ne veliča, već umanjuje. Takvo ponašanje vremenom može da dovede samo do toga da ostanemo bez prijatelja, i postanemo ništa drugo do odličan pripovedač željan pažnje. Zato nađimo dobro u svakom čoveku. Naravno da nismo svi savršeni, i naravno da svi greše, ali to ne znači da nečije mane treba da postanu predmet rugla. Umesto toga, ako imate neku kritiku, priđite svom prijatelju i recite mu je u lice.

3. Živite u trenutku



Kada se neko nađe u takvoj situciji da je suočen sa sopstvenom smrtnošću, on počne da ceni svaku momenat. Prava je šteta što je potrebno da neko dobije rak kako bi to osvestio.

Cenite sitnice koje se dešavaju u ovom trenutku, a brigu o budućnosti ostavite za budućnost. Svi se previše brinemo, pa pola života provedemo u sekiraciji. I svi mislimo da je to tako normalno, a zapravo je to sasvim nepotreban stres zbog kog propuštamo lepe stvari koje nam se dašavaju pred nosem.

Umesto destruktivne sekiracije, pokušajte da budete konstruktivni te da smislite rešenje za problem. A ako rešenja nema, onda vam ne preostaje ništa drugo, nego da ga zobaravite.

4. Možete sve dok ste živi



Ovo je lekcija koju je Faisal naučio iz sopstvenog iskustva. Kada je bio mali, povredio je ruku. Toliko se uplašio da je pokupio neku infekciju i da će umreti, da nije mogao da spava cele noći. Kada je otišao kod doktora i sazno da mu nije ništa, i da neće umreti, osećao da kao da može da uradi bilo šta što poželi. A takav osećaj treba uvek da imamo, jer sve dok imamo život, imamo mogućnost da sa njim uradimo sve što odlučimo.


IZVOR


0   Spam
Vesnabv   (2014-03-21 11:40 PM) [Sadrzaj]
Veoma lep članak! Samo mi koji smo preživeli rak, kako ja često umem da kažem "pojela sam ja njega, a ne on mene", možemo da kažemo kako je to "gledati smrti u lice" a ne plašiti je se. Tačno je da se promenimo, i to u 99% slučajeva na bolje. Upoznala sam dosta žena sličnih meni, svaka je sebi preuredila život onako kako to njoj odgovara, pa svidjalo se to nekome ili ne! Jedna moja prijateljica je počela da slika, druga se više druži sa ljudima, ja sam izabrala filmove, knjige, ono što ne opterećuje a može da zabavi, igram online bilijar i šalim se i smejem sa mladim ljudima i to me ispunjava i čini srećnom, toliko, da uhvatim sebe kako se u pola noći smejem na glas pročitavši šta se piše na čatu gde igram bilijar. Bitno je pronaći sebi ono što će te ispuniti, zabaviti, nikada se ne osvrtati unazad, i, naravno, komunicirati, ali sa pravim osobama. Što se hrane tiče, uverila sam se da tu nema pravila. Kako je čiji organizam stvoren, tako mora da funkcioniše. Naravno da ni u čemu netreba preterivati, ali ni izostavljati iz ishrane. Čovek je po prirodi mesožder, što znači da je potrebno unositi odredjenu količinu različitih vrsta mesa, ali se čuvati od konzervirane hrane, izbegavati gazirana pića i što više jesti voća ili sam sebi praviti sok. Eto ukratko, to su moja iskustva, naravno, imala bih još mnogo toga pisati, ali ovaj članak gore me je naveo da vam napišem nešto iz "prve ruke" i nadam se da mi nećete zameriti. :)