Pocetna » Zanimljivosti


5 medalja za srpske matematičare




  Ocenite članak: 0
pregleda: 698
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-06


a upravo održanoj 31. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Plevenu, u Bugarskoj, srpski olimpijski tim je osvojio pet medalja, od kojih su tri zlatne i dve bronzane.

Učenici Žarko Ranđelović iz niške Gimnazije "S. Marković", Ivan Tanasijević iz beogradske Matematičke gimnazije i Dušan Drobnjak iz iste gimnazije su osvojili maksimalan broj poena, a samim tim i zlatne medalje.

Bronzanom medaljom okitili su se Maksim Stokić iz beogradske Matematičke gimnazije i Anđela Šarković iz niške Gimnazije "S. Marković", dok je pohvalu osvojio Luka Vukelić iz beogradske Matematička gimnazije.

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju je učestvovalo 58 učenika iz 10 zemalja u okruženju, dok je u nezvaničnoj konkurenciji nastupilo još 50 takmičara iz 10 zemalja sveta, koji su učestvovali kao gosti.

Od svih zemalja učesnica tim Srbije je osvojio najviše zlatnih medalja.

Rezultati koji su postignuti plod su dugogodišnjeg rada i zalaganja, kako samih učenika, tako i njihovih profesora.

Neposredno pre balkanijade, organizovane su sedmodnevne pripreme iz matematike na Avali, kao i Osma Srpska matematička olimpijada, koja je bila pod pokroviteljstvom kompanije NIS.

Same pripreme, organizovane na Avali, značajno su doprinele ovakvom uspehu tima Srbije i bile su u organizaciji Matematičke gimnazije u Beogradu, kao i Društva matematičara Srbije, saopštili su rukovodioci ekipe - Miljan Knežević, sa Matematičkog fakulteta u Beogradu i Miloš Milosavljević iz niške Gimnazije "S. Marković".


IZVOR