Pocetna » Ljubav i Sex


6 razloga zbog kojih muškarci odbijaju seks




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1191
Dodao/la: ElGato
datum: 2011-12-06


Ako partner u poslednje vreme odbija vašu inicijativu za intimnošću, nemojte brinuti jer problem verovatno nije u vama. Najčešće postoji potpuno razumno objašnjenje za gubitak interesovanja, koji ne mora da ima nikakve veze sa njegovim osećanjima prema vama. Evo šest najčešćih razloga koji mogu naterati muškarca da odbije seks.
1. DEPRESIJA
,,Depresija je najveći ubica seksualnog nagona.’’, kaže seksualni terapeut Dejvid Mekenzi. Muškarci svih godina, pa čak i tinejdžeri, mogu imati smanjenu želju za seksom ako se bore sa poremećajem raspoloženja.
Šta možete da učinite:
Imajte na umu da je depresija psihička bolest, a ne znak slabog karaktera. Morate biti strpljivi i pružiti voljenoj osobi potrebnu podršku. Dr.Mekenzi ističe da nezainteresovanost partnera može nastati kao posledica lečenja. ,,Pojedini antidepresivi mogu uticati na slabljenje seksualnog nagona’’, objašnjava on. Ako primetite da depresija ozbiljno utiče na vaš seksualni život, porazgovarajte sa partnerom o odlasku kod lekara.

2. NIZAK NIVO TESTOSTERONA
Kada muškarac pređe četrdesetu godinu, nivo testosterona koji telo proizvodi se smanjuje, što postepeno dovodi do slabljenja želje za seksom. Međutim, kod nekih osoba se taj proces može desiti veoma naglo. ,,Iznenadno smanjenje lučenja testosterona je medicinska pojava koju obično nazivamo andropauzom, a simptomi uključuju gubitak energije, depresivne epizode i gubitak seksualnog nagona.’’, objašnjava dr.Mekenzi.
Šta možete da učinite:
Ako sumnjate da vaš partner pokazuje simptome andropauze, predložite mu da se posavetuje sa lekarom o testu kojim se utvrđuje nivo testosterona.

3. PROBLEMI SA "ALATOM"
Nemogućnost postizanja erekcije i prevremena ejakulacija su česti problemi, kako kaže dr.Mekenzi, a muškarac koji ih iskusi, ponekad se povlači u sebe i odbija fizički kontakt iz straha da će žena biti razočarana. ,,Činjenica da ste loši u krevetu je ogroman udarac za samopouzdanje. Dok odrastaju, momci stalno pričaju o seksualnim doživljajima i o tome kako su dobri na tom polju. To je deo muške kultire.’’, rekao je jedan momak.
Šta možete da učinite:
,,Različiti oblici seksualne disfunkcije mogu biti osetljiva tema za razgovor sa partnerom, ali je nikako nemojte izbegavati.’’, savetuje dr.Mekenzi, ,,prećutkivanje problema može vas samo još više udaljiti jedno od drugog.’’ Ovaj seksolog predlaže da pristupite temi veoma delikatno. Razgovor možete početi rečenicom: ,,Ti znaš da te volim bez obzira na sve’’, i tako mu dati do znanja da problemi u krevetu ne utiču na vaša osećanja i privrženost.

4. PROBLEMI NA POSLU
Potištenost izazvana problemima na poslu može biti krivac za loše raspoloženje svakog muškarca. ,,Ponekad se osećam kao da ne idem nigde i ne postižem ništa povodom svoje karijere, a to čini da se osećam negativno i da izgubim želju za seksom’’, priznao je jedan muškarac.
Šta možete da učinite:
Porazgovarajte sa partnerom o situaciji na poslu, ali učinite to van spavaće sobe. ,,Trenutak pred odlazak u spavaću sobu nije pravi čas za pokretanje ozbiljnijih razgovora.’’, ističe dr.Mekenzi. Zato pokrenite temu u nekoj drugoj prilici, i pitajte ga da li vi možete nekako da mu pomognete. Jasno, ali bez kritikovanja, stavite mu do znanja da problemi koje ima na poslu utiču na vaš odnos, i recite mu da ste spremni da zajedno pronađete rešenje.

5. ISCRPLJENOST
Ako vaša jača polovina izjavi kako je jako umoran i kako jedva čeka da zaspi, sve su prilike da je to zaista tačno. ,,Ako sam samo malo umoran, najčešće sam i pored toga raspoložen za seks, ali postoje noći kada sam toliko iscrpljen da se ne osećam fizički sposobnim za bilo šta.’’, rekao je jedan pripadnik jačeg pola.
Šta možete da učinite:
Ne shvatajte stvar lično. Kako kaže dr.Mekenzi, čak 98 odsto njegovih pacijenata je izjavilo da gubitak želje za seksom nema nikakve veze sa njihovim partnerkama. Ako je vaš muškarac umoran, nemojte mu nabijati osećaj krivice ili ga zapitkivati u čemu je problem. Najbolje je da zajedno mirno zaspite, a da sutradan započnete razgovor o tome šta je to što ga čini umornim.

6. DUŽINA VEZE
Dužina veze, odnosno činjenica da je ljubavni odnos započet tek nedavno, može biti važan faktor kako za žene, tako i za muškarce. Ako nova osoba sa kojom se zabavljate odbije vašu inicijativu, to verovatno znači da još uvek nije spremna da spava sa vama. Iako postoje muškarci kojima seks sa nepoznatom ženom ne predstavlja problem, ima i onih koji ipak moraju bolje da upoznaju partnerku pre stupanja u intimne odnose.
Šta možete da učinite:
Usporite – u ovom slučaju odbijanje je znak da on želi bolje da vas upozna. Moderna kultura često predstavlja jači pol kao bezosećajan i orijentisan samo na jednu stvar, ali to nije tačno. Muškarci mogu biti podjednako emotivni kao žene. Ako vas odbije, odložite ponudu za kasnije, a u međuvremenu postepeno gradite vaš odnos, dok ne dođe pravi trenutak.