Pocetna » Zdravlje


7 simptoma koje ne smete da ignorišete




  Ocenite članak: 0
pregleda: 972
Dodao/la: Impi
datum: 2012-02-22


Lako je zanemariti ove uobičajne žalbe kao da nisu ništa, ali one ponekad mogu biti signal ozbiljnog problema.
Foto: Ilustracija
 

1. PROBLEMI SA SPAVANJEM

Ljudi obično ne pričaju svom doktoru o svojim problemima sa spavanjem. Međutim, ako osoba ima problema sa srcem, dijabetes ili visoki krvni pritisak i imaju probleme sa spavanjem, hrkanjem ili umorom, treba da pričaju sa doktorom o tome.

 

2. VAGINALNI SEKRET

Čak i vodenasti vaginalni sekret koji izgleda bezazleno može spadati u četvrtu gupu sekreta i čak biti simptom raka grlića materice. Nemojte ignorisati ili odlagati posetu ginekologu.

 

3. KONSTIPACIJA

Da li znate da bi svako od nas trebao da ima jedno do tri pražnjenja creva dnevno u najboljem slučaju? Ako nekoliko dana patite od konstipacije, to može da ukaže na blokadu, tumor ili prolaps debelog creva i treba da se obratite doktoru.

 

4. GLAVOBOLJE

Ako imate glavobolje praćene povišenom temperaturom, ukočenim vratom, ili povraćanjem ili koje traju neuobičajeno dugo (više od nekoliko dana), one treba da se istraže jer mogu ukazati na tumor ili meningitis.

 

5. BOL U ZUBU I LICU

Bol u licu vaš može zavesti da pomislite da vam treba pomoć stomatologa i tako izgubite vreme, a u pitanju može biti herpes zoster za koji je izuzetno važno da se leči brzo da ne bi doveo do bolne i stalne neuropatije u licu.

 

6. DIJAREJA

Ako imate dijareju duže od par dana, ne treba da vas bude sramota da o tome pričate sa svojim doktorom. Ona može ukazati na ozbiljan problem, kao što su paraziti, kronova bolest, rak, problemi sa pankreasom ili žučnom kesom itd. Jednostavno uzimanje pilule protiv dijareje nije rešenje.

 

7. VRAĆANJE KISELINE

Vraćanje kiseline može izazvati gorušicu, zubne erozije i siptome nalik astmi, kada se sadržaj želuca usisava u pluća. Plus, to može dovesti do raka jednjaka. Ako popijete pilulu, to će samo maskirati stanje. Popričajte sa doktorom o tretmanu za vas.