Pocetna » Nauka


Afrika: Otkriveno više od 1.000 fosila predaka ljudi
  Ocenite članak: 0
pregleda: 304
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-30


Manje od mesec dana od početka iskopavanja u Kolevci čovečanstva - području površine 470 kilometara, koje čini sistem krečnjačkih pećina, oko 50 km severozapadno od Johanesburga, naučnici su došli do spektakularnog otkrića, pronašavši više od 1.000 ljudskih fosila.

Prema pisanju britanskog lista "Gardijan", profesor arheologije Li Berger sa Instituta ljudske evolucije Vits Univerziteta i članovi Rajzing Star ekspedicije pronašli su "dosad najbogatiju riznicu fosila ranih hominida u Južnoj Africi".

"Započeli smo ekspediciju da bi pronašli jedan jedini skelet, a otkrili smo pravo blago", naveo je Berger, dodajući da je juče bio njihov poslednji dana iskopavanja na nalazištu.

"Potrebno je da uskladimo naučni plan i vidimo šta ćemo sa mnoštvom materijala", rekao je on na konferenciji za novinare. Ekspedicija je skrenula pažnju javnosti još početkom meseca kada je prof Berger postavio oglas tražeći "mršave antropologe, biologe i speleologe koji se ne plaše klaustrofobičnih prostora".

Naime, riznica fosila nalazi se 30 metara ispod zemlje, a do nje se jedino može stići kroz uski prolaz širok 18 centimetara. Šest medjunarodnih naučnika, koji su ujedno i iskusni speleolozi, radli su od 10. novembra, u smenama od četiri do šest sati, na vadjenju fosila.

Berger je odbio da novinarima koji su ga saletali pitanjima pruži podrobnija objašnjenja o fosilima, poput starosti, vrsti i broju iskopanih kostiju, ističući da bi to bilo čisto spekulisanje, ali je rekao da je najverovatnije reč o "ranim hominidima".

Ogroman broj pronadjenih fosila predstavlja veliki izazov za istraživače. Primera radi, kada je Berger 2008. pronašao skelet pračoveka Australopiteka sedibe, bilo je 250 elemenata za čiji je opis bilo potrebno na hiljade sati rada.

Iako je Rajzing Star ekspedicija - pokrenuta u saradnji izmedju Vits Univerziteta i časopisa Nacionalna Geografija, završena, arheolozi ističu da nisu ni iz daleka iskopali sve fosile.

"Jedva da samo zagrebali površinu. Iskopavanja na ovom lokalitetu će trajati decenijama", rekao je Berger. "Zatvaramo vrata za sobom, ali ćemo se vratiti", poručio je američki naučnik.

Prostor nazvan "Kolevka čovečanstva" sadrži 36 paleontoloških lokaliteta od kojih je pet upisano na Uneskov popis mesta svetske baštine u Africi jer "zajedno sadrže presudne elemente za definisanje porekla i evolucije ljudi u posljednjih 3,5 miliona godina".

Pored paleontoloških nalaza hominida, na ovim mestima su pronadjeni i mnogi fosili sisara, mikro-sisara i kičmenjaka koji pružaju jedinstven uvid u životinjsku evoluciju, ali i ljudske interakcije s njima.


IZVOR0   Spam
vega777   (2013-11-30 9:24 PM)
tu ima da se kopa i kopa.