Pocetna » Zanimljivosti


AKO BAŠ ŽELITE DA ZNATE: Ovo su 5 jezivih stvari koje se dešavaju posle smrti!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 928
Dodao/la: UGHpeople
datum: 2014-03-11


Već vekovima je moguće odložiti proces raspadanja balsamovanjem, ali sve je učestalija i kremacija tokom koje se telo nekoliko sati spaljuje na temperaturi od preko 800 stepeni.
I dok vam ovi načini mogu delovati gadno, ni ono što priroda radi organizmu posle smrti nije ništa manje neprijatno.
Šta se tačno dešava nakon smrti? Evo pet potpuno jezivih činjenica!

1. Ćelije pucaju!
Proces u kome se ljudsko telo raspada počinje samo nekoliko minuta nakon smrti. Kada srce prestane da kuca, doživljavamo 'algor mortis', ili 'smrtnu jezu' kada temperatura tela počinje da pada dok ne dostigne sobnu temperaturu. Skoro odmah, krv postaje kiselija kako se ugljen dioksid razgrađuje u organizmu. Ovo izaziva razdvajanje ćelija i izlivanje enzima u tkiva.

2. Telo postaje belo ... i ljubičasto!
Gravitacija čini svoje i u prvim trenucima posle smrti. Dok ostatak tela postaje 'bled kao smrt', ćelije bogate krvlju počinju da se kreću ka delovima tela koji su najbliži zemlji. To se dešava zato što je prestala cirkulacija. Rezultat su ljubičaste mrlje preko donjih delova tela poznate kao 'livor mortis'. Zapravo, upravo proučavajući ove fleke patolozi mogu da odrede tačno vreme smrti.

3. Mišići počinju da se grče i krute
Kalcijum tera mišiće da se kontrakuju. Većina ljudi je čula za 'rigor mortis' za vreme koga telo posle smrti postaje kruto i teško. On se generalno dešava tri do četiri sata posle smrti, najveći je oko 12 sati nakon što čovek umre, a nestaje posle 48 sati. Zašto se ovo dešava? U mišićnim ćelijama postoje 'pumpe' koje regulišu kalcijum. Kada pumpe prestanu da rade posle smrti, kalcijum poplavi ćelije, izazivajući mišiće da se grče i koče.

4. Organi počinju da vare sami sebe
Truljenje, ili proces tokom koga preminuli počinje da liči na statistu u zombi filmu, dešava se posle 'rigor mortis-a'. Ovu fazu je moguće odložiti kroz proces balsamovanja, ali na kraju telo će ipak podleći! Enzimi u pankreasu čine da organi počnu da vare sami sebe. Mikrobi će pripomoći ovom procesu terajući telo da pozeleni od stomaka pa nadalje. Kako bakterije počinju da pobeđuju, tako se oslobađaju putrescin i kadaverin, koji su jedinjenja koja čine da ljudsko telo smrdi posle smrti.

5. Telo može da se prekrije voskom
Nakon truljenja, propadanje se ubrzava i pretvara telo u skelet. Međutim, neki tela krenu u drugom pravcu. Ako telo dođe u kontakt sa hladnom zemljom ili vodom, može početi da proizvodi tešku, masnu, voštanu materiju nastalu od bakterija koje razgrađuju telo. Ona funkcioniše kao prirodni konzervans na unutrašnje organe. To može da dovede u zabludu istražitelje kada je u pitanju vreme smrti.


IZVOR


+1   Spam
-Severus-   (2014-04-12 1:13 AM) [Sadrzaj]
Лит, подсети ме да се самозапалим кад крепам.