Pocetna » Zdravlje


Alkohol – neprijatelj pamćenja




  Ocenite članak: 0
pregleda: 931
Dodao/la: Gale
datum: 2013-07-21

Slike iz Alkohol – neprijatelj pamćenja


Emotivni stres, mentalni zamor, nemir, zabrinutost, ali i apatija prema spoljašnjim podsticajima, otežavaju fiksiranje sećanja.



EMOTIVNI stres, mentalni zamor, nemir, zabrinutost, ali i apatija prema spoljašnjim podsticajima, otežavaju fiksiranje sećanja, a samim tim i vraćanje na ono što je trebalo da zapamtimo. Da ne biste upali u nevolje zbog pamćenja, važno je da održavate emotivnu ravnotežu.

Do kratkog spoja sećanja dolazi kada je mozak u dužem vremenskom periodu izložen intenzivnoj aktivnosti. Um i memorija zahtevaju pauze i odmor da bi ponovo mogli još bolje da funkcionišu.

Uzimanje lekova za uspavljivanje, sedativa ili antidepresiva može da izazove smanjenje, ponekad privremeno, sposobnosti pamćenja. Ukoliko ove lekove uzimate bez konsultacije sa lekarom, treba da znate da su takvi kokteli izuzetno štetni za mozak. I alkohol, naročito ako se uzima u većim količinama, sigurno će umanjiti mogućnost pamćenja. Konzumiranje alkohola jedan je od bitnijih uzroka lošeg sećanja, jer je njegovo dejstvo na nervni sistem, odnosno memoriju, pogubno.


IZVOR