Pocetna » Zanimljivosti


Anti-bebi pilule su ok, ali uz oprez?
  Ocenite članak: 1
pregleda: 657
Dodao/la: Admin
datum: 2011-12-15


Panel eksperata, koji daju savetodavno mišljenje američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA), preporučio je da lekovi za kontracepciju, kao što je "jaz" kompanije "Bajer", budu na tržištu SAD praćeni izrazitijim upozorenjem na rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Naime, 21 od ukupno 26 učesnika panela smatra da dosadašnje upozorenje na taj rizik nije bilo dovoljno snažno. FDA ne mora da sledi preporuku panela, ali obično to čini.

Neka istraživanja su pokazala da je problem u sastojku pod nazivom drospirenon, za koji se pokazalo da nosi veći rizik od stvaranja ugrušaka nego drugi oblik progestina, pod imenom levonorgestrel.

Među kontraceptivna sredstva koja sadrže drospirenon spadaju i "jasmin", "bejaz", "lorina", "ocela", "zara" itd. Mnoga od njih se reklamiraju kao pomoć u ublažavanju predmenstrualnih simptoma, uz tvrdnje da smanjuju izbijanje akni i manje podstiču gojenje od konkurentnih kontraceptiva.

Međutim, dva ovogodišnja istraživanja su pokazala da kontraceptivna sredstva kao što su "jaz" ili "jasmin" i do tri puta povećavaju rizik od stvaranja ugrušaka u poređenju s kontraceptivnim sredstvima ranije generacije.

Evropska medicinska agencija (EMA) je maja ove godine upozorila da kontraceptivne pilule navedenog tipa, nose povećan rizik od venske tromboembolije i da to treba naznačiti na uputstvu.

Ali, s obzirom na to da su u pitanju ipak dosta retki slučajevi, EMA nije išla dalje i preporučila ženama da se odreknu kontraceptivnih pilula novije generacije.

"Jaz" je, inače, drugi najbolje prodavani proizvod nemačke kompanije "Bajer". Vrednost globalne prodaje tog kontraceptivnog sredstva dostiže 1,56 milijardi dolara.

U Srbiji tek nekoliko procenata žena koristi kontraceptivnu pilulu.

Jedna nedavno objavljena međunarodna studija je pokazala da žene koje koriste anti-bebi pilulu biraju muškarce koji su manje atraktivni ali bolji za duže veze.


0   Spam
IntimenFrizuren   (2013-08-14 9:05 PM)
antisexdepresiv i preventivno djelujt ena svoj vaginalono penis masineriju,kakv ebre crne pilule...ovaj svet je nacito poledeo sto bi moaj baba rekla