Pocetna » Zanimljivosti


Antička varoš na trasi koridora 10




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1057
Dodao/la: ElGato
datum: 2011-11-14



BELA PALANKA - Na trasi budućeg koridora 10, posle prošlogodišnjih otkrića raskrsnice i ostataka starog antičkog puta „Via militaris“ na zaobilaznici oko Dimitrovgrada, ekipa Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda na budućoj trasi autoputa kod Bele Palanke otkrila je tri grobnice s kraja 4. i početka 5. veka, jednu nekropolu iz prve polovine 4. veka i tri građevine koje na osnovu dosadašnjih saznanja datiraju iz 4. veka. Reč je o značajnim otkrićima stare antičke varoši Remizijane.
-Trenutno ekipa Zavoda radi na više lokaliteta na severnoj periferiji Remizijane, antičke Bele Palanke. Istraživanja se vode upravo u nameri da se što više kulturne baštine spase izgradnjom autoputa. Cilj nam je da sistematski istražimo ove lokalitete i one delove koji su ugroženi i da ne dopustimo da se to uništi gradnjom autoputa. Značaj ovih otkrića je nesumnjivo veliki. U antičkim izvorima i u arheološkoj literaturi Remizijana slovi kao jedan od velikih antičkih gradova, ali nažalost, do sada nije sistematski istraživana, osim onoga što se nalazi u centru grada. Vrlo malo se zna o Remizijani i ova naša istraživanja će dopuniti saznanja kakav je značaj Remizijana imala u punom procvatu - kaže dr Miroslav Lazić, viši naučni saradnik u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Predmeti koji su pronađeni u grobnicama (klikni za uvećanje)
Po njegovim rečima, druga faza obuhvata narednu deonicu puta od Crvene Reke ka Proseku i u novembru se planira istraživanje dva-tri lokaliteta od kojih su poznati ostaci jedne male srednjovekovne crkve i jedan lokalitet na kome su registrovali praistorijsku grnčariju