Pocetna » Zdravlje


Antidepresivi na recept samo tri meseca




  Ocenite članak: 0
pregleda: 840
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-06




RFZO je nedavno doneo propis prema kojem lekari opšte prakse mogu da prepišu antidepresive za tri meseca lečenja, a posle toga je neophodna preporuka psihijatra, neuropsihijatra ili neurologa.

"Struka je rekla da se do tri meseca mogu uzimati lekovi iz te grupe, i da preko toga prerasta u vrstu navike odnosno tabletomaniju. Mi ne možemo finansirati nečiju tabletomaniju. Tamo gde ima medicinske potrebe, uža struka, psihijatrija će odrediti i oni će lekove dobiti na račun Fonda", rekao je Vuksanović.

Upitan o odluci da se u privatnim apotekama zabrani prodaja antibiotika, on je ukazao da Fond nema nikakve ingerencije nad privatnim apotekama, i da nije upućen da li se antibiotici mogu kupiti u privatnim apotekama.

Vuksanović je istakao da isključivo struka definiše kriterijume o lečenju bolesti i terapiji, a da Fond kontroliše primenu tih principa.

Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković je rekao da se problemi iz prakse u vezi sa prodajom i primenom lekova, moraju rešavati sistemski, da se često koče zbog birokratije, ali da je to jedini način.

"Uvek su moguće zloupotrebe, pa se mora kontrolisati. Pojavljuju se greške, ali smo primorani da birokratskim metodama rešimo te probleme, nema drugog načina. Samo sistemski bez pojedinačnih slučajeva", rekao je ministar.

"Republički Fond za zdravstveno osiguranje nema bilo kakve veze sa odlukom privatnih apoteka da li će neke lekove prodavati ili ne“, izjavio je direktor Fonda za zdravstvo Srbije Aleksandar Vuksanović, dodajući da se uvek pre sve ga konsultuje struka.

"Ono na čemu uvek republički fond zdravstva insistira jeste da se kod donošenja kriterijuma, da li će se neki lek prepisivati na račun fonda, ko će imati pravo da ga prepisuje, u kojoj količini i koliko dugo, uvek se konsultuje i sluša struka", rekao je Vuksanović.

Prema njegovim rečima, struka je ta koja definiše kriterijume o načinu prepisivanja određenih lekova koji definiše kriterijume kako će se neke bolesti lečiti, na koji način, koja će biti prva terapijska linija, a koja, i na tome fond insistira.