Pocetna » Zanimljivosti


Arheolozi ušli u grobnicu iz vremena Aleksandra Velikog
  Ocenite članak: 0
pregleda: 343
Dodao/la: Gale
datum: 2014-08-27

Slike iz Arheolozi ušli u grobnicu iz vremena Aleksandra Velikog Slike iz Arheolozi ušli u grobnicu iz vremena Aleksandra Velikog


Arheolozi koji rade na velikoj grobnici iz perioda Aleksandra Velikog na severu Grčke ušli su u podzemni kompleks koji je izgleda opljačkan još u antičko doba.Grčko ministarstvo kulture saopštilo je danas da su arheolozi delimično istražili predsoblje grobnice u Amfipolisu i otkrili mermerni zid iza koga se nalazi još jedna ili dve prostorije.

Rupa na ukrašenom zidu i znači nasilnog ulaza ukazuju da je grobnica davno opljačkana.

Grobnica potiče iz perioda između 325. godine p.n.e. - dve godine pre smrti Aleksandra Velikog - i 300. godine p.n.e. Njeno otkriće podstaklo je spekulacije o sadržaju, posebno pošto je lokaciju posetio i grčki premijer Antonis Samaras.Spekuliše se da se u njoj nalazi veliko bogatstvo ili ostaci velikog vojskovođe ili njegove supruge Roksane ili njihovog sina Aleksandra Četvrtog.

Aleksandar Veliki umro je 323 godine p.n.e, a sahranjen je u Egiptu.Drevni Amfipolis je osnovan kao atinska kolonija 437. godine p.n.e. a Filip Makedonski, otac Aleksandra, osvojio ga je 357. godine p.n.e.


IZVOR