Pocetna » Sport


Atletico slavio na Stamford Brigdeu za madridsko finale Lige prvaka




  Ocenite članak: 0
pregleda: 724
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-04-30


Adrian Lopez, Diego Costa i Arda Turan odveli su svojim golovima Atletico Madrid u finale Lige prvaka na vrućem terenu Stamford Bridgea u Londonu.


Nakon 0:0 u prvom meču, Madriđani su u uzvratnoj utakmici slavili sa 3:1 i tako osigurali prolazak u finale, gdje ih 24. maja u Lisabonu čeka slavni Real Madrid. Bit će to prvo gradsko finale u historiji Lige prvaka, nakon 16 borbi timova iz iste države.

Najprestižnije nogometno takmičenje, nakon sinoćnjeg okršaja Bayerna i Real Madrida, i večeras je ponudilo mnogo uzbuđenja. Atletico je ostvario podvig i drugi put u historiji borit će se za titulu kontinentalnog prvaka. Prethodno, jedini put igrao je u finalu 1974. godine, kada je nakon dvomeča bio slabiji od minhenskog Bayerna (1:1, 4:0).

Večeras su obje ekipe krenule vrlo oprezno u utakmicu - Jose Mourinho je u veznom redu imao čak dvojicu stopera (Luiz, Azpilicueta), a ni nogometaši Diega Simeonea nisu bili skloni velikom riziku.

Prvi su do prilike došli gosti već u petoj minuti kada je Koke nabacio s desne strane i pogodio prečku. S druge je strane David Luiz makazicama u 23. minuti poslao loptu pored stative. Bila je to uvertira za vodstvo Chelseaja koje se dogodilo u 36. minuti.

Golman Atletica, kluba koji slovi kao osvježenje u ovom takmičenju, u večerašnjem susretu morao je prvi vaditi loptu iz svoje mreže. Willian se na desnoj strani, gotovo kod korner-zastavice, riješio čuvara i gurnuo loptu Azpilicueti. Španac je ubacio prema sunarodnjaku Fernandu Torresu koji je pucao s desetak metara, a lopta je okrznula Mirandu i završila u mreži. Torres nije slavio gol protiv bivšeg kluba, a uskoro više nije ni imao razloga za bilo kakvo slavlje.

Španski klub je do izjednačenja stigao pred sam kraj prve polovine, kada se u 44. minuti Adrian Lopez upisao na listu strijelaca primivši precizan pas i mirno poslavši loptu u lijeve rašlje.

Mourinho je shvatio da će u nastavku morati biti ofanzivniji, pa je u 54. minuti ubacio Samuela Eto'a. No, pokazalo se to nesretnim potezom jer je Kamerunac u 59. minuti potpuno neoprezno srušio u kaznenom prostoru Diega Costu. Brazilac sa španskom putovnicom sam je izveo penal i svojim osmim ovosezonskim pogotkom u Ligi prvaka u 60. minuti donio Madriđanima vodstvo od 2:1. Iz sve snage je zakucao loptu pod prečku, a golman nije uspio ni reagovati.

Svu neizvjesnost o pobjedniku ovog duela riješio je Arda Turan u 72. minuti kada je sjajno iskoristio odbijenu loptu i odveo svoj tim u finale Lige prvaka. Mark Schwarzer je njegov šut prvo uspio odbraniti, ali je u ponovljenom pokušaju Turčin bio precizan.

Liga prvaka, polufinale, uzvratna utakmica:

Chelsea - Atletico Madrid 1:3 (0:0) (Torres 36'/Lopez 44', Costa 60' - 11m, Turan 72')


IZVOR