Pocetna » Estrada i Tv


AZEJBERDZAN PRVI...




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1282
Dodao/la: badule
datum: 2011-05-15

Slike iz AZEJBERDZAN PRVI...


Predstavnici Azerbejdžana pesmom “Running scared” doneli su svojoj zemlji pobedu na ovogodišnjoj Evroviziji, održanoj 14. maja u Diseldorfu, dok je predstavnica Srbije Nina sa pesmom “Čaroban” završila takmičenje na 14. mestu.


El i Niki, azerbejdžanski predstavnici koji su nakon proglašenja izveli pobedničku baladu, zahvalili su svim fanovima i svojoj zemlji na podršci. Oni su usvojili ukupno 221 bod.

Drugo mesto osvojio je Raphael Gualazzi, italijanski predstavnik sa 189 poena, a na trecem mestu je Sveđanin Eric Saade sa 185 bodova.

Srpska predstavnica Danica Radojčić Nina sa pesmom “Čaroban” Kristine Kovač nastupila je pretposlednja. Najviše bodova dobila je od Slovenije i Bosne i Hercegovine, po deset, i po osam od Hrvatske i Makedonije. Naknadno je saopšteno da je u u prvom polufinalu Srbija bila osma, po broju osvojenih glasova.
Finalno takmičenje otvorila je prošlogodišnja ponednica Lena, koja je pesmu “Satelite“ izvela uz pratnju simfonijskog orkestra i brojnih „dvojnica“ koje su predstavljale zemlje učesnice.

Prvi takmičar koji je nastupio bio je Perdajz Oskar, predstavnik Finske, a za njim je na scenu izašao i predstavnik BiH, Dino Merlin.

U areni u Diseldorfu nastupilo je dvadeset pet zemalja. U glasanju za najbolju pesmu učestvovali su publika i žiri iz čak četrdeset i tri zemlje.

Iz prvog polufinala učešće u finalu, osim Srbije, izborili su Litvanije, Grčke, Azerbejdžana, Gruzije, Švajcarske, Mađarske, Finske, Rusije i Islanda. Iz drugog polufinala plasirali su se predstavnici Estonije, Rumunije, Moldavije, Irske, Bosne i Hercegovine, Danske, Austrije, Ukrajine, Slovenije i Švedske.

U velelepnoj Esprit je bilo oko 35.000 posetilaca, dok je takmičenje kraj malih ekrana, prema proceni organizatora, pratilo više od sto miliona ljudi.

Naredne godine direktno u finale proći će pobednici, ali i Velika Britanija, Španija, Nemačka, Francuska i Italija.