Pocetna » Film


„Bašta fest” za mlade filmadžije




  Ocenite članak: 0
pregleda: 735
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-05

Slike iz „Bašta fest” za mlade filmadžije


Prvi Internacionalni festival kratkog igranog filma „Bašta fest“, počinje danas u Bajinoj Bašti i do 6. jula prikazaće 26 filmova iz 13 zemalja.

Cilj nove manifestacije je decentralizacija kulture i promocija kvalitetnih filmskih sadržaja, kao i širenje filmske svesti među mladima koji odrastaju u manjim sredinama, ističu organizatori, grupa mladih glumaca.

Još jedan filmski festival počinje ovih dana kod nas, ali je on posvećen uglavnom mladim filmadžijama. U Bajinoj Bašti od 3. do 6. jula održaće se po prvi put „Bašta fest”, internacionalni festival kratkog igranog filma. Selektor festivala je mladi filmski reditelj Ognjen Glavonić, koji je izabrao 26 filmova iz 13 zemalja, među kojima i 11 filmova iz naše zemlje.

Od domaćih filmova moći će da se pogledaju: „Mrak”, Momira Miloševića, „Izgledaš do jaja kad sam odvaljen”, Luke Bursaća, „Soles de primavera”, Stefana Ivančića, „Crveni sneg”, Luke Popadića, „Koža će nam postati siva”, Ivana Bakrača, „Dosta dobra lamperija”, Rastka Petrovića, „Stočar”, Nemanje Ćeranića, „Divan dan za bananaribe”, Stefana Maleševića, „Torba”, Marka Sopića, „Do granice”, Katarine Mutić, „Snupi”, Marka Grbe Singha.



Organizatori su posebno skrenuli pažnju na filmove kao što je „Klaudiju end d fiš” rumunskog reditelja Andrei Tanašea, koji je bio na preko 20 međunarodnih festivala, „Elektrik indigo” belgijskog reditelja Žan-Žulijena Koleta, učesnika preko 100 festivala širom sveta i dobitnik 24 nagrade, „Džob intervju” nemačke reditelje Julije Valter, koji je takođe bio ove godine na Kanskom festivalu i osvojio četiri nagrade na festivalu „Njujork vinter film”, „Olena” poljske rediteljke Elizabete Benkovske, čiji je prethodni film prvi poljski kratki film nominovan za „Zlatnu palmu”.

Od stranih filmova za domaću publiku su uglavnom svi premijere, sem filma „Olena”, koji je učestvovao na Festivalu u Sopotu, „Vašed” izraelske rediteljke Daphne Miro, koji je bio na prošlogodišnjem Kustendorfu, i „Forastero” argentinske rediteljke Lucije Fereyre, koji je bio na prošlogodišnjem „Filmski front festivalu”.

Organizatori ističu da od domaćih filmova premijeru ima film „Mrak”, reditelja Momira Miloševića, a prvo prikazivanje „Divan dan za bananaribe” Stefana Maleševića.

Na otvaranju biće prikazan film „Jednom jedna bašta” reditelja Marka Mudrića, u kome glavnu ulogu igra Dragan Mićanović, a na zatvaranju diplomski dugometražni film „Tmina”, reditelja Luke Bursaća u kome glavne uloge igraju Nikola Šurbanović, Vladimir Gvojić, Sonja Kovačević, Miljana Popović, Dragan Jovanović, Jovan Jelisavčić.

Žiri prvog „Bašta festa” čine Mladen Đorđević – filmski i televizijski reditelj i Hristina Popović – glumica.

Nagrade će biti dodeljene za: najbolji film u celini („Zlatna imaginacija”), najbolju režiju („Zlatna indikacija”), najbolju mušku i žensku ulogu („Zlatna interpretacija”), kao i za najbolji scenario („Zlatna inspiracija”). Takođe, žiri mladih, sastavljen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte, dodeliće svoju nagradu za najbolji film.

Festival predstavlja specifičan spoj filma, prirode i dobre zabave, samim tim sve programske celine odvijaće se na otvorenom: projekcije takmičarski program u parku Borići, žurke i koncerti na obali reke Drine na plaži Rača (pored Bašta kampa). „Gosti festivala biće članovi ekipa takmičarskih filmova, kao i drugi mladi, ali i afirmisani filmski autori. Festival ima za cilj decentralizaciju kulture, kao i širenje filmske svesti, pogotovo među mladima, u manjim sredinama, gde ovakvih događaja skoro da i nema”, saopštili su organizatori „Bašta festa”.


IZVOR