Pocetna » Sport


Bayern i Atletico idu u polufinale Lige prvaka




  Ocenite članak: 0
pregleda: 687
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-04-10


U uzvratnim utakmicama četvrtfinala Lige prvaka Atletico je u Madridu savladao Barcelonu 1:0, dok je Bayern u Minihenu pobijedio Manchester United 3:1. Na taj način Bavarci i Jorgandžije plasirali su se u polufinale najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja. Uz Real Madrid i Chelsea ova dva kluba naći će se u petak u žrijebu.


Atletico Madrid – Barcelona 1:0

U okršaju dva španska kluba i dva argentinska trenera u dvomeču bolji je bio Atletico sa ukupnih 2:1. Domaći su sa dosta optimizma, samopouzdanja i u dobroj formi dočekali goste iz Katalonije.

Atletico je na Vicente Calderonu krenuo ofanzivno ka golu Barcelone i već iz prvog ozbiljnijeg napada došao do vodstva. Igrao se 5. minut kada je Adrian fantastičnim šutem pogodio prečku, lopta se odbila do Ville koji je oštro centrirao na drugu stativu, loptu je glavom Adrian spustio do Kokea koji iz neposredne blizine matira nemoćnog Pinta za 1:0 i veliko slavlje domaćih navijača.

Iako su u tim trenucima imali rezultati koji ih je vodio u polufinale Lige prvaka (u prvom meču bilo 1:1) izabranici Diega Simeonea nastavili su igrati ofanzivno. Tako je Villa u 12. minuti pogodio stativu. Domaći su ponovo nastavili presing i praktično nisu dozvoljavali gostima da u prvih pola sata bilo šta naprave.

U posljednjih 15 minuta prvog dijela izabranici Gerarda Martine pokušavali stići do izjednačenja, ali su njihovi napada uglavnom završavali na vrhu šesnaestercu domaćih. Gosti su u dva navrata tražili jedanaesterac, ali je sudija Webb pokazao da se igra nastavi. Prvi poluvrijeme okončano je minimalnim vodstvom domaćih.

Gosti su u nastavku krenuli snažno. U 48. minuti Xavi je gurnuo Neymara u sjajnu priliku, ali je Courtois dobro interevenisao. U nastavku akcije Xavi pokušava postići pogodak, ali odbrana Atletica otklanja opasnost. Barcelona je dominirala u drugom poluvremenu. U 60. minuti Xavi glavom pokušava, ali lopta odlazi pored gola.

Uzvratili su domaći u 69. minuti kada je kapiten Gabi istrčao kontranapad. No, njegov udarac zaustavlja Pinto. U 78.minuti Neymar puca glavom, lopta odlazi pored desne stative.

Rodriguez je u 90. minuti imao dobru priliku, ali je Pinto bio oprezan. Rezultat se nije mijenjao, ostalo je 1:0 što je bilo dovoljno Atleticu da se plasira dalje.

Bayern – Manchester United 3:1

Nakon remija u prvom meču na Old Traffordu kada je bilo 1:1 u oba tabora su vjerovali da mogu proći među četiri najbolja tima u najjačem klupskom nadmetanju na Starom kontinentu.

Bayern je u uvodnim minutama imao incijativu, ali su gosti iz Engleske prijetili iz kontranapada. Rooney se u 8. minuti našao u dobroj prilici nakon nesmotrenosti odbrane Bavaraca. Ipak, previše je komplicirao. Uzvratili su domaći u 13. minuti. Robben je šutirao, bio je neprecizan. Nogometaši Manchestera uspjeli su zatresli mrežu Neuera u 17. minuti. Međutim, pogodak je opravdano poništen zbog ofsajda.

Igrao se 36. Minut kada je svoj udarac oprobao je Kroos, ali je lopta otišla pored gola. Iako su Bavarci pleli mrežu oko gola Crvenih đavola prvih 45 minuta okončano je bez golova.

U drugom poluvremenu Mandžukić u 53. minuti šutira, ali je ozblokiran. Igrao se 58. minut kada su gosti došli u vodstvo. Valencija je ubacio sa desne strane, a Evra je sa nekih 25 metara postigao fantastičan pogodak.
Ipak, radost gostiju kratko je trajala. Bavarci poravnavaju samo minut kasnije.

Ribery je ubacio loptu sa lijeve starne, a Mandžukić je iz teške pozicije pogodio i obradovao Allianz Arenu za 1:1. Gol je probudio Bayern. U 67. minuti domaće dolaze do vodstav od 2:1. Ovaj put pogodio je Muller na asistenciju Robbena.
U 76. minuti pitanje pobjednika bilo je riješeno.
Robben je napravio solo prodor i sa vrha šesnaesterca matirao De Geu za 3:1. To je bio konačan rezultat, Bayern je ovom pobjedom osigurao polufinale.


IZVOR