Pocetna » Nauka


Beskućnik za četiri nedelje naučio da programira




  Ocenite članak: 0
pregleda: 809
Dodao/la: Gale
datum: 2013-09-30


Programer Patrik Mekonlog je pre nekoliko nedelja započeo zanimljiv eksperiment u pokušaju da "spase" jednog beskućnika i skloni ga sa ulice.

Svakog dana kada je išao na posao, ovaj dvadesettrogodišnji programer sretao je jednog beskućnika, samo par godina starijeg od njega "na kojem se videlo da je završio tu sticajem nesrećnih događaja, te da ima želju da se izvuče".

Tada je došao na ideju da mu ponudi dve opcije. Da dođe sutradan i donese mu 100 dolara ili da mu donese tri knjige o programiranju i jeftin laptop da na njemu vežba.

Beskućnik se zove Leo i pristao je da nauči da programira.

- Mogao sam da uzmem 100 dolara i da živim od toga nedelju dana, ali kada mi je ponudio računar i mogućnost da nešto korisno uradim za sebe. Nije kao da nemam vremena da učim - našalio se Leo, koji je radio u osiguravajućoj kući, ali je dobio otkaz i zbog određenih dugova se našao na ulici.

Mekonlog je ispričao da nije imao nikakve loše namere, niti da se ponaša nadmeno već je se vodio izrekom "daj čoveku ribu i nahranićeš ga za dan, nauči čoveka da lovi ribu i nahranićeš ga za ceo život".

Svakog radnog dana Patrik se nalazi sa Leom i sat vremena prolaze osnove programiranja. Mekonlog mu je obezbedio bežični internet, a bateriju laptopa dopunjuje u obližnjim restoranima i hotelima.

Njih dvojica su već počeli da rade na svojoj aplikaciji, ali nisu želeli da govore o čemu se radi pošto je još uvek u fazi razvoja. Nadaju se da će je završiti uskoro, kao i da će uspeti da zainteresuju velike kompanije.


IZVOR