Pocetna » Film


Betmen slavi svoj 75. rođendan! Ove činjenice o njemu sigurno niste znali




  Ocenite članak: 0
pregleda: 915
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-28

Slike iz Betmen slavi svoj 75. rođendan! Ove činjenice o njemu sigurno niste znali Slike iz Betmen slavi svoj 75. rođendan! Ove činjenice o njemu sigurno niste znali Slike iz Betmen slavi svoj 75. rođendan! Ove činjenice o njemu sigurno niste znali


Sada već davne 1939. godine, u prodaji se pojavio prvi broj stripa o maskiranom junaku i zaštitniku Gotam sitija, Betmenu. "Slučaj hemijskog sindikata", bio je naziv ovog izdanja "DC Komiksa" koje je predstavljalo ispisivanje nove stranice u istoriji superheroja. Jedan od omiljenih likova iz našeg detinjstva ove godine slavi svojevrstan jubilej, 75 godina postojanja. U čast rođendana najpopularnijeg "šišmiša" na svetu, predstavljamo vam neke malo poznate činjenice o ovom junaku.

Prva ekranizacija priče o Betmenu desila se 1943. godine, i to u formi serije od 15 epizoda. Čast da tumači maskiranog superheroja dobio je glumac Luis Vilson, koji se u seriji bori protiv japanskog negativca doktora Dake, koji pokušava da preuzme, pogađate, Ameriku.



Poznato nam je da junaci stripova i filmova često umiru i vraćaju se iz mrtvih, ali jednog junaka je bukvalno publika "ubila". Reč je o Robinu, Betmenovom pomoćniku koji je 1988. godine glasovima obožavalaca ovog serijala, eliminisan. "DC Komiks" organizovao je telefonsku anketu u kojoj je čitaocima postavljeno pitanje o Robinovoj sudbini. Tesna većina je presudila, pa je tako u narednom stripu, Robin zajedno sa svojom majkom bio zarobljen od strane Džokera, u skladištu koje je potom eksplodiralo.



Betmen je i zvanično postao kulturološki fenomen šezdesetih godina prošlog veka, kada je napravio apsolutni bum na televiziji. Glumci Adam Vest ( Betmen ) i Bert Vard ( Robin ) su preko noći postali jedne od najslavnijih ličnosti u SAD, a Betmenova slava je išla dotle da je jedan Frenk Sinatra izrazio želju da glumi Džokera, što se na kraju, nažalost nije obistinilo.



Jedan od najpoznatijih američkih voditelja, Konan O' Brajen pokušao je da ukrade Robinov kostim osamdesetih godina, kada je još bio student na Harvardu, na kome je glumac Bert Vard držao predavanje o uspehu serijala o Betmenu. Krađa je na kraju uspela, ali je voditelj morao da vrati kostim nakon što mu je Vard naočigled svih ozbiljno zapretio.

Film o Betmenu iz 1989. godine predstavljao je do tada neviđeni blokbaster, a specifičan je po tome što je prvi od filmova koji je dobio mračniji karakter, i tako otvorio vrata Betmenu kakvog gledamo danas. Za to je zaslužan kultni režiser Tim Barton, kome su trebale godine da ubedi producentsku kuću "Vorner" da prihvati njegovu viziju Betmena. Još jedna zanimljivost je da je Barton ulogu Robina ponudio tada devetnaestogodišnjem Kiferu Saterlendu, koji ju je odbio jer "nije mogao sebe da zamisli u tesnim žutim gaćama na filmskom platnu". popularni glumac je kasnije izjavio kako je to jedna od retkih stvari zbog kojih se kaje.

Pedesetih godina prošlog veka, jedan psiholog, dr Frederik Verham, razvio je teoriju o tome kako su Betmen i Robin zapravo - homoseksualci! Ne moramo reći koliko je ovo uzdrmalo tada već jako popularnu franšizu o superheroju. Verham je izjavio kako je do ovog zaključka došao u studiji koju se sproveo na mladim homoseksualcima, koji su mu tada priznali kako gaje seksualna osećanja ka Betmenu i Robinu, i kako "znaju da su njih dvojica u stvari par".

Gradonačelnik krada Batman u Turskoj, pretio je da če tužiti "Vorner" i reditelja Kristofera Nolana zbog zloupotrebe imena njegovog grada. Gradonačelnik je tvrdio da je film razlog za nekoliko nerešenih ubistava u njegovom gradu. Međutim, tužba nikada nije podneta.

I za kraj, ako ste mislili da je lako biti Betmen, prevarili ste se. Pored svih neverovatnih stvari koje izvodi, on ima i - mnogo novca. Da, dobro ste pročitali. Knjiga "Nezenzurisani Betmen" otkriva koliko zapravo košta biti Betmen. Čuvena pećina, Betmobil, razne spravice i oružja, motori, podmornice i letelice, sve u svemu - 300 miliona evra. Prava sitnica. Ali, s obzirom da smo svi barem jednom kao klinci maštali da budemo kao on....


IZVOR