Pocetna » Zanimljivosti


Bez ovih životinja možemo da ostanemo u narednih 10 godina




  Ocenite članak: 0
pregleda: 718
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-21


Uprkos činjenici što su najstrože zaštićene i što ih na svetu ima vrlo malo, broj ovih životinja se i dalje smanjuje, što zbog ilegalnih lovaca, što zbog toga što su im ljudi ugrozili staništa, što zbog klimatskih promena.

JuTjub kanal koji objavljuje najrazličitije popise objavio je i popis deset životinja koje bi u sledećih 10 godina mogle da izumru.

Tu su najređa vrsta kornjače koja živi samo na Madagaskaru koja je, uprkos tome što ih postoji još samo trista, i dalje meta krijumčara.

Na popisu su i iberijski ris čija populacija se pokušava povećati tako što su primerci rođeni u zatočeništvu pušteni u divljinu, nosorog sa Sumatre koji je izlovljen uglavnom zbog roga pa ih trenutno ima tek oko dve stotine, jedna vrsta lemura za koju se smatralo da je već izumrla, tigar sa Sumatre, sibirski leopard, hula žabe koje niko nije video 60 godina, sve do 2011. godine, a sada se smatra da postoji oko 14 primeraka, aksolotl - daždevnjak za kog se takođe do ove godine mislilo da je nestao, zatim najveća vrsta slatkovodne kornjače iz Jangcea, čiji poslednji par tek treba da ima potomstvo i najugroženiji - Baiji delfin - koji je 2006. proglašen izumrlim, ali su individualni primerci uočeni 2007.

Veruje da postoji premalo primeraka Baiji delfina da bi se vrsta oporavila.


IZVOR