Pocetna » Zanimljivosti


Borovnice I Jagode Za Bolje Pamćenje




  Ocenite članak: 2
pregleda: 737
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-04-29


Žene u godinama koje često jedu borovnice i jagode su u prednosti u odnosu na svoje vršnjakinje, iz razloga što ima sa godinama mentalne sposobnosti sporije opadaju.

Tim medicinskih stručnjaka iz Bostona je tokom 16 godina pratio zdravstveno stanje više od 16.000 žena, koje su redovno popunjavale upitnike o navikama u ishrani, prenosi AFP.

Svake dve godine ispitanicama starijim od 70 godina su proveravane mentalne funkcije. Ustanovljeno je da one koje konzumiraju najviše borovnica i jagoda time odlažu kognitivno opadanje do dve i po godine, što se objašnjava antioksidantnim i antiinflamatornim svojstvima ovog voća.

Vođa istraživanja Elizabet Devor, iz bostonske bolnice Brigam, naglašava da je ovaj nalaz od izuzetno značaja za starije, kojih je u SAD sve više. Između 2000. i 2010. godine broj Amerikanaca od 65 i više godina se povećao za 15 odsto.

Već je ranije dokazano da flavonoidi i antioksidanti, kojih ima u bobičastom i jagodičastom voću, jabukama, citrusnom voću, čaju, crvenom vinu i crnom luku, smanjuju rizik i od srčanih bolesti, dijabetesa i raka.


0   Spam
BMW   (2012-04-30 10:58 AM) [Sadrzaj]
Znao sam da je voće zdravo a da je Borovnica i Jagoda ovoliko nisam zano ali ipak hvala za ovaj magazin cao