Pocetna » Sport


Brazilke šampionke, srebro za Srbiju!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 858
Dodao/la: Gale
datum: 2013-12-23

Slike iz Brazilke šampionke, srebro za Srbiju! Slike iz Brazilke šampionke, srebro za Srbiju! Slike iz Brazilke šampionke, srebro za Srbiju! Slike iz Brazilke šampionke, srebro za Srbiju!


Srbija - Brazil 20:22 (11:13). U duelu dva tima koja su najviše pokazala na planetarnom šampionatu, uspešnije su bile Brazilke i osvojile zlatnu medlju. Srpske devojke će ipak morati da se zadovolje drugim mestom, koje je veliki uspeh za naš ženski rukomet. Novi rekord po broju gledalaca u Areni - 19.467!

Ženska rukometna reprezentacija Brazila osvojila je u nedelju uveče u Beogradu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, pošto je u finalu savladala Srbiju sa 22:20 (13:11).



Najefikasnija u reprezentaciji Brazila bila je Aleksandra Do Nasimento sa šest golova, dok su Fernanda da Silva i Ana Rodriges postigle po četiri.

U reprezentaciji Srbije najefikasnija je bila Dragana Cvijić sa pet golova, dok su po četriti postigle Andrea Lekić i Sanja Damjanović.

Finalni duel u Kombank areni odigran je pred 19.467 navijača, čime je treći put u ovoj sedmici oboren rekord ženskih šampionata sveta.



Fudbalska atmosfera čini se da je više uticala na naše nego na brazilske rukometašice, koje su bolje počele utakmicu i povele 5:3.

Usledio je period odlične igre reprezentacije Srbije, koja je uspela da preokrene rezultat i povede sa 8:6, ali je u finišu poluvremena usledio veliki pad i Brazilke su na odmor otišle sa dva gola prednosti.

Početkom drugog poluvremena Brazil je serijom od 3:0 povećao prednost na pet golova (16:11), ali su izabranice Saše Boškovića, kao u četvrfinalu protiv Norveške, uspele da se vrate.

Zahvaljujući golmanu Katarini Tomašević, koja je u jednom napadu Brazila odbranila dva sedmerca, Srbija je smanjila zaostatak na jedan gol, a potom je sa dve igračice manje uspela da odigra 2:2, da bi u 56. minutu konačno izjednačila na 19:19.



Tri minuta pre kraja bilo je 20:20 i bila je to velika prilika da se iskoristi najpre psihološka, a potom i materijalna prdnost, jer smo tada dobili igrača više i veliku šansu da potpuno preokrenemo rezultat.

Nismo iskoristili napad, a onda smo primili gol sa igračem više, da bi Dragana Cvijić potom promašila zicer sa šest metara i finale je u narednom napadu rešila Rodrigez golom sa devet metara.



Tako je ovaj veličanstveni pohod srpskih rukometašica završen osvajanjem srebrne medalje, što je uspeh za anale, koji bi sada trebalo iskoristiti za promociju tog sporta, a novu šansu za dokazivanje imaćemo već naredne godine na prvenstvu Erope.

Srbija: Tomašević (11 odbrana), Risović (6 odbrana), Krpež 1, Popović 1, Lekić 4, Živković 2, Damjanović 4, Erić, Rajović, Ognjenović 1, Filipović, Nišavić 2, Milošević, Cvijić 5, Dmitrović.

Brazil: Arenhart 7, Pesoa 4, Deniz, Nascimento 6, Roča, Pijedade 1, Andrade, Da Silva 4, Rodriges 4, Gomez, Souza, Amorim 3, Nunjez 2, Košta, Moura, Kavaleiro 2

Bronzanu medalju osvojila je selekcija Danske koja je u borbi za treće mesto savladala Poljsku sa 30:26.

Srbijo budi ponosna!

Selektor Srbije Saša Bošković rekao je da je Brazil zasluženo osvojio Svetsko prvenstvo, ali da je njegova ekipa drugim mestom ostvarila veliki uspeh.

"Za nijansu su (Brazilke) bile bolje i zasluženo pobedile. Slavićemo, napravili smo veliki uspeh. Cela Srbija treba da bude ponosna", rekao je Bošković.

Kapiten Andrea Lekić kazala je da je i tužna i srećna, ali i ponosna.

"Sa jedne strane sam tužna, sa druge srećna. Ponosna sam na svoj tim. Spremali smo se za ovo ceo život, tužan je način kada završiš drugi, ali da nam je neko pre takmičenja ponudio srebro, prihvatili bismo ga", rekla je Andrea Lekić.

"Odličan je osećaj, verujte mi, iako delujemo malo tužno i istrošeno... Želeli smo to zlato više od svega. Ne pamti se drugo mesto, uvek se pamti prvo, ali mi ćemo sigurno pamtiti ovu srebrnu medalju jer do sada niko ništa nije osvojio, i stvarno treba da se radujemo ovom srebru kao da je zlato", rekla je pivot selekcije Srbije Dragana Cvijić.

„Srećna sam, nismo tužne , tek ćemo biti svesne šta smo ostvarile. Nije mala stvar biti drugi na svetu, naravno uvek je bolje pobediti. Jednog dana ćemo pričati da smo druge na svetu. Brazlke su bile bolje, u drugom poluvremenu zakazao je naš napad", rekla je Sanja Damnjanović.

Najkorisnija rukometašica Svetskog prvenstva, reprezentativka Brazila Eduarda Amorim rekla je da njena ekipa nije očekivala zlatnu medalju, ali da je priželjkivala.

"Srećna sam zbog ove zlatne medalje, ostvario mi se san. Nismo na početku očekivali zlatnu medalju, ali medalju jesmo svakako. Svaka devojka u ovom timu je ovo zaslužila. Ponosna sam što sam deo ovog tima", rekla je Amorim.



Brazil je u finalu Svetskog prvenstva savladao domaćina, reprezentaciju Srbije sa 22:20.

Amorim je čestitala reprezentaciji Srbije na dobro organizovanom turniru i rezultatu.


IZVOR