Pocetna » Zanimljivosti


Brutalna hladnoća u Americi odnosi živote, na -50 se pojavila nova opasnost




  Ocenite članak: 0
pregleda: 762
Dodao/la: Remedy
datum: 2019-02-04


U gradiću Mahnomenu u sjeverozapadnoj Minnesoti živa se u šest sati ujutro spustila na -40 Celzijevih stepeni.

Sjever Sjedinjenih Država zahvatile su polarne temperature i arktički vjetar pa su vlasti bile prisiljene proglasiti izvanredno stanje kako bi zaštitile najugroženije dijelove populacije. Umrlo je najmanje 12 ljudi.

“Nezapamćena zračna masa” izazvala je ekstremno niske temperature koje se kreću između -34 i -51 Celzijevih stepeni u regiji Velikih jezera i na Srednjem Zapadu.

U gradiću Mahnomenu u sjeverozapadnoj Minnesoti živa se u šest sati ujutro spustila na -40 Celzijevih stepeni, s osjetom hladnoće -53 stupnja.



Vlasti u Illinoisu, Wisconsinu i Michiganu izdale su upozorenja na ekstremnu hladnoću koja je zahvatila područje na kojem živi oko 60 miliona ljudi.

“Nezabilježena hladnoća u historiji”

U Chicagu, trećem najvećem gradu u SAD-u, zvanom Vjetroviti Grad, u srijedu ujutro bilo je -30 stepeni, a popodne -26.

“Riječ je o hladnoći nezabilježenoj u historiji”, rekao je čikaški gradonačelnik Rahm Emmanuel na press konferenciji u srijedu navečer.

Preko 270 “punktova za grijanje” postavljeno je u saveznim zgradama, društvenim centrima, knjižarama te policijskim stanicama, za sve koji se trebaju ugrijati, uključujući i 16.000 beskućnika koji žive u gradu.

U Minneapolisu i njegovom susjednom gradu Saint Paulu mnoga će skloništa ostati otvorena čitav dan.

Suočavajući se s lošim vremenskim uvjetima, američka poštanska služba obustavila je dostave u srijedu u šest država: Illinoisu, Iowi, Minnesoti, Sjevernoj i Južnoj Dakoti te Wisconsinu.

Očekuje se kako će se vrijeme na tim prostorima stabilizirati tokom vikenda, dok se nalet hladnoće kreće prema istoku zemlje. Pad temperatura i snijeg očekuju se u Pennsylvaniji i Maineu.



IZVOR


0   Spam
DoomGuy   (2019-03-11 2:33 PM) [Sadrzaj]
Nije Normalno,Mislim da je u pitanju Globalno Zagađenje.