Pocetna » Zdravlje


Brzina kojom jedete i dišete utiče na vaše zdravlje
  Ocenite članak: 2
pregleda: 370
Dodao/la: Nesa
datum: 2011-11-29


Istraživanje koje su nedavno sproveli naučnici sa Novog Zelanda, pokazalo je da tempo kojim obavljamo neke aktivnosti, poput jedenja, disanja, konzumiranja alkohola ili hodanja, utiče na naše zdravstvemo stanje i životni vek.

Ako prebrzo jedete

Prebrzo jedenje je problem sa kojim se suočava veliki broj ljudi, posebno zbog ubrzanog načina života, ali je on jedan od glavnih razloga gojaznosti, ali i drugih gastro problema."Nervi šalju signale u mozak da se želudac širi. U isto vreme grelin, hormon gladi koji se proizvodi dok se želudac prazni, prestaje da se ispušta. Od trenutka kad počnete da jedete, potrebno je da prođe oko 20 minuta da bi poruka koja suzbija apetit stigla do mozga", objašnjava Ian MekDonald, profesor metaboličke psihologije na Univerzitetu Notingam."Objašnjenje je jednostavno – ako jedete prebrzo, verovatno ćete se pretrpati hranom. A prebrzo jedenje povećava i rizik od gorušice, gasova i opšteg osećaja nelagodnosti, jer kada brzo jedemo, gutamo i veliku količinu vazduha", dodaje profesor i savetuje da bi za pravilno žvakanje hrane svaki obrok trebalo da traje bar 20 minuta.


Ako prebrzo dišete

Ljekari ističu da zdrave osobe udahnu od 10 do 14 puta u toku jednog minuta, ali da neke udahnu i više od 20 puta, što dovodi do nedostatka vazduha i simptoma poput osećaja trnjenja u prstima i oko usana, ubrzanog lupanja srca, umora i slabe koncentracije.Navedeni simptomi su pokazatelj da dišete na usta, umesto pravilnog disanja kroz nos. Zbog toga, upozoravaju ljekari, dolazi do pada nivoa ugljen dioksida u krvi, što se manifestuje kroz grčeve, koji se često javljaju u crevima.Da biste sprečili ove pojave i kontrolisali svoje disanje, preporučuje se da pazite na broj udisaja dok se odmarate, i da, ukoliko udišete više od 20 puta u minutu a pritom osećate neke negativne simptome, posetite lekara kako biste uradili pregled pluća i analizu krvi.


Ako prebrzo pijete alkohol

Prebrzo konzumiranje alkohola povećava rizik od gubitka svesti. Takođe, oni koji prebrzo piju imaju veće šanse da popiju više nego što njihovo telo može da preradi.Stručnjaci ističu da po pravilu možemo da preradimo 10 ml alkohola za sat vremena, ali napominju da svako prerađuje alkohol različitom brzinom, u zavisnosti od fizičke građe, pola, pa čak i etničkog porekla. Zbog toga je preporučljivo da pre konzumiranja alkohola pojedete nešto.