Pocetna » Zdravlje


Bundeva, strašna i lekovita!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 909
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-06




Riznica vitamina
Međutim, bundeva ima mnogo veću i bolju upotrebnu vrednost, i to u medicinske svrhe. Naime, ovo povrće je ukusno i dijetalno jer sadrži više od 90 odsto vode i malo masnoća. Od bundeva se spremaju čorbe, variva, složenci i kolači, ali i kompoti i marmelade. Koštice bundeve su kao stvorene za grickanje, ulje se koristi za spremanje salata, a izdubljena kora za serviranje jela na stari način.

Osim što su ukusne, bundeve su zahvaljujući svojim sastojcima i veoma lekovite, pa se odavno koriste u narodnoj medicini i kozmetici. Bundeve, naime, sadrže obilje vitamina A, C, E i folne kiseline, kao i minerala i elemenata u tragovima (recimo, kalijuma, kalcijuma, selena i fosfora). Ulje dobijeno od koštica bundeve posebno je dragoceno u lekovitom smislu jer sadrži vredne masnoće, belančevine, ugljene hidrate i vitamine A, B1, B2, B6, C i D.
Bundeva leči
Kada je reč o zdravlju, osim u preventivne svrhe, bundeva se u narodnoj medicini, ali i u modernoj fitoterapiji (lečenju biljem), koristi kao sredstvo za ublažavanje mnogih teškoća i kao dopunsko sredstvo u lečenju mnogih bolesti. Sastojci koštica i njihovog ulja dobro su poznati i delotvorni u lečenju teškoća s funkcionisanjem bešike i bubrega, posebno prostate. Naučna su istraživanja dokazala da kašika drobljenih, ekološki uzgojenih koštica bundeve dnevno u dužem razdoblju ima preventivni učinak na funkcije mokraćnih organa i prostate. Veća količina (otprilike tri kašike dnevno) može bitno ublažiti poremećaje koji nastaju kao posledica povećanja prostate.
U kozmetici
Zbog svojih svojstava, a posebno obilja vitamina A, ekstrakti bundeve nalaze u mnogim kozmetičkim linijama za negu problematične, mladalačke i uopšte nečiste i masne kože. Maska za negu masne kože sklone upalama i aknama, koja će očistiti i suziti proširene pore kože lica, može se pripremiti i kod kuće. Napravite pire od mesa bundeva, rasporedite ga po licu i pustite da deluje petnaestak minuta. Ako želite, možete dodati i kašiku zobenih pahuljica. Isperite mlakom vodom.