Pocetna » Zanimljivosti


Cukerberg prodaje Fejsbuk




  Ocenite članak: 0
pregleda: 821
Dodao/la: Inn@
datum: 2012-05-16


Osnivač Fejsbuka Mark Cukerberg najavio da počinje da prodaje akcije na berzi.

U nedelji u kojoj osnivač Fejsbuka Mark Cukerberg puni 28 godina, ta internet društvena mreža očekuje, prvi put u svojoj istoriji, da počne da prodaje deonice na berzi Nasdak u Njujorku. Fejsbuk će izaći sa akcijama na berzu u petak.

Posle prve javne ponude (IPO) vrednost Fejsbuka bi mogla biti blizu 100 milijardi dolara, što je više od vrednosti gigantskih kompanija poput "Diznija" ili "Forda". Analitičari smatraju da će se, prodajom akcija Fejsbuka, na Cukerberga svaliti još veći pritisak da kompanija i dalje napreduje.
Cukerberg je u početku odbijao čak i oglašivače. Do danas nije promenio svoj stav da profit nije cilj po sebi, već sredstvo za poboljšanje usluga sajta. Fejsbuk je, za prvi kvartal 2012. zabeležio prihod od više od milijardu dolara.

Cukerberg, koji danas puni 28 godina, jedan je od najmlađih rukovodilaca kompanije tog ranga, kao i jedan od najmlađih milijardera na svetu, čije bogatstvo se procenjuje na 17 i po milijardi dolara. Uvršćen je u brojne liste najuticajnijih pojedinaca.

Prepoznatljiv je po svom neformalnom stilu, koji odudara od "korporativnog", pa je u javnosti često doživljavan kao "nezreo i buntovan". Počeci Fejsbuka sežu do Harvardskog univerziteta, gde je Cukerberg, zajedno sa nekolicinom prijatelja, 2004. napravio društvenu mrežu koja bi služila povezivanju studenata sa Harvarda (prvobitno "thefacebook.com"). Ova društvena mreža ubrzo se proširila na ostale američke univerzitete, zatim i evropske, srednje škole, a na kraju je postala otvorena za sve korisnike interneta. Fejsbuk danas ima preko 900 miliona korisnika.


0   Spam
BMW   (2012-05-19 3:19 PM) [Sadrzaj]
Da mi je da imam te pare odma bi ga kupio i uništioo bi ga skorz na skorz

0   Spam
ace1   (2012-05-19 6:53 PM) [Sadrzaj]
haha pa nije puno samo 15 Milijarde Dolara...toliko se racuna da ce Zukenberg da dobije od akcije :D